Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala sammanhang är det som bäst att krypa upp i soffan med ett gott glas vin och trycka på play. Här kommer listan med de bästa filmerna med vin i fokus.

Sideways

Kultrulle som ritade om vinkartan i Kalifornien. Merlot sjönk som en sten, samtidigt som Pinot Noir lyfte till nya höjder.

Bottleshock

Based on a true story. I ”Judgement of Paris” slog kaliforniska viner franska viner på fingrarna i blindtest.

Barolo Boys

Dokumentär om den grupp av unga vinmakare som under 80- och 90-talet satte Barolo på vinkartan.

Somm I, II & III

Dokumentärserie där vinproducenter och sommelierer fördjupar sig i vinets mysterier.

Mondovino

Cannes-nominerad dokumentär om hur globaliseringen påverkar olika vinregioner.

Red Obsession

Stjärnskådisen Russel Crowe ger sig ut på en intervjuresa med vinmakare, vinkritiker och vinälskare från Bourdeaux till Kina.

Natural Resistance

Uppföljare till Mondovino. Kartlägger utmaningarna med vinodling enligt ekologiska, biodynamiska och naturliga principer.

Blood Into Wine

I denna dokumentär följer vi den amerikanska rocksångaren Maynard James Keenan och utmaningarna han möter med vinmakning i norra Arizona.

Sour Grapes

Hur kunde Rudy Kurniawan lura skjortan av världens vinkännare med förfalskade, värdelösa kopior?

Merlove

En hyllning till Merlot, som ett svar på roadmovien Sideways.

…Och vinerna

Pinot Noir, Barolo, Merlot…  Här presenteras några viner som du kan matcha ihop med ditt filmval.

Noble Vines 667 Pinot Noir 2017, 119 kr (Nr 6611)
USA, Kalifornien
Nyanserad, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, örter, mörka körsbär, kryddor och choklad. Serveras vid 16-18°C till eleganta rätter av ljust kött.
Noble Vines 667 Pinot Noir 2017, 119 kr

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba 2015, 289 kr (Nr 2305)
Italien, Piemonte
Stor, elegant, nyanserad och inbjudande doft med karaktär av mogna körsbär, nypon, rosor, fat, viol och örter. Smaken är fyllig med bra syra, kraftiga tanniner och karaktär av körsbär, skogshallon, tranbär, kryddor, nypon, tobak, läder och fat. Lång nyanserad eftersmak.
Serralunga d’alba 2015 – 289 kr

Calvet Vieux Château de Jouans 2014, 179 kr (Nr 3128)
Frankrike, Bordeaux
Klassisk Saint-Emilion med mängder av mogna plommon, svarta vinbär, örter och härligt rostade ekfatstoner och tobak i doften. Vinet är inbjudande fylligt i smaken med mängder av mörk frukt, plommon, mineraler och härliga ceder och torkade tobakslöv. Merlot 90%, Cabernet sauvignon 10%.
Calvet Vieux Château de Jouans 2014, 179 kr

Musella Valpolicella Superiore 2017, 149 kr (Nr 2393)
Italien, Veneto
Vinet är medelfylligt med en tydlig fruktdriven karaktär med inslag av mörka körsbär, hallon, lingon och tranbär. Ett lätt inslag av fat och toner av torkade kryddor gör vinet perfekt balanserat. Gott till det mesta.
Musella Valpolicella Superiore 2017, 149 kr

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore 2018, 99 kr (Nr 12419)
Italien, Marche
Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt.
Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore 2018, 99 kr

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har våra restaurangkunder, som inte längre har…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!