fbpx
Öppna meny
28 februari, 2019

Klassiker tillbaks – Casal di Serra Vecchie Vigne

I höstas släppte vi en riktig klassiker i de tillfälliga och små partierna på Systembolaget. Vinet blev riktigt populärt och tog snabbt slut. Nu har vi fyllt på med en ny omgång ekologisk Casal di Serra Verdicchio Vecchie Vigne från Umani Ronchi i beställningssortimentet.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Casal di Serra Verdicchio Vecchie Vigne

Verdicchiodruvorna skördas från Umani Ronchis vingård Casal di Serra sydväst om den antika staden Jesi. Druvorna kallmacereras innan pressning. Musten jäser under temperaturkontroll och vilar på jästresterna under en månad. All lagring och jäsning sker på rostfria ståltankar innan buteljering.

Umani Ronchi

Redan 2002 började Umani Ronchi med en omfattande omställning till ekologisk odling i sina vingårdar. Ett arbete som har fortsatt och idag omfattar stora delar av deras vingårdar.

Umani Ronchi är en av Italiens ledande Verdicchio producenter och har starkt bidragit till att regionen Marche uppmärksammats som ett kvalitetsområde för vita viner. Framförallt har man fått erkännande genom Casal di Serra men även Casal di Serra Vecchie Vigne, Plenio Riserva och Le Busche där Verdicchio har sällskap av Chardonnay.

Umani Ronchi grundades 1957 av Gino Umani Ronchi. Man förfogar över mer än 200 hektar vinodlingar fördelade på regionerna Marche och Abruzzo. Umani Ronchi är specialister på druvsorterna Verdicchio och Montepulciano men odlar också en del udda sorter som Lacrima och, för området ovanliga sorter som, Merlot och Chardonnay.

Experterna om vinet:

”Ekologiskt från gamla vinstockar vilket borgar för djup, rik frukt. Dessutom bjuds vi på nötighet och honungstoner. Perfekt till stekt fisk.” (Anders Melldén, SvD)

“Storasyster till trotjänaren i vanliga listan har mycket att ge, inte minst till goda stekta fiskar. Bra, ambitiöst, fatigt med både frukt och stringens. Drick inom två-tre år. ” (Håkan Larsson, Allt om Vin)

“Stilren ekologisk verdicchio – toppdruvan från Marche i Italien – med öppna smaker av havtorn, hjortron, vita mandlar, ananas och några drag med pepparkvarnen.” (Sofia Ander, dinvinguide.se)

Systembolagets fasta sortiment har sedan länge ”lillasyster” Casal di Serra 2017 (nr: 12419, 99 kr). Smaken är fruktig med inslag av päron, gula plommon, örter och citrusskal. Vinet serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.

Casal di Serra Verdicchio Vecchie Vigne 2016
189 kr | 72257 |100 % Verdicchio | 13,5 % Alk.
Italien, Marche, Verdicchio dei Castelli di Jesi

 

 

 

Vill du lära dig mer om druvan Verdicchio hittar du en druvspecial här:
https://www.enjoywine.se/nyheter/druvspecial-verdicchio/

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget