Druvspecial: Verdicchio

Ett ”under radarn” vin från Italien

”Verdicchio fick ett dåligt namn på 1970- och 80-talet på grund av undermålig import. Idag är kvaliteten högre än någonsin och detta matvänliga vita vin kan vara otroligt prisvärt om du vet vad du ska leta efter”. Orden är Lettie Teagues, skribent och vinexpert på Wall Street Journal i New York som nyligen presenterade en artikel om viner på druvan Verdicchio.

I artikeln ställs frågan varför amerikaner har så lite kunskap och kännedom om en så habil och kvalitativ druva och hon fortsätter:

”Denna druva förtjänar lite mer tillgivenhet. I sin bok Native Wine Grapes of Italy har den italienska vinexperten Ian D’Agata beskrivit Verdicchio som ’förmodligen Italiens största inhemska vita druvsort’. Men tillägger att det uttalandet nog kan komma som en överraskning för de flesta”.

Här trivs Verdicchio

Druvan odlas främst i området Marche på Italienska östkusten. Det klarblå Adriatiska havet med sina vackra stränder, små charmiga byar, färska skaldjur och vin på druvan Verdicchio gör att italienarna själva gärna semestrar här.

Bäst trivs Verdicchio i lera och kalksten i Castelli di Jesi och Matelica, de två viktigaste delregionerna för druvan.

Den förra är ett mycket större område, och dess viner når oftare ut till butikerna. Verdicchio från Jesi är vanligtvis mjukare och rundare, har lite mognare karaktär med fruktiga, till och med blommiga dofter, medan Matelicas Verdicchios är mer mineraldrivna och med mer citrus i aromen.

Casal di Serra på topplistan

Lettie Teague avslutar artikeln med att lista sina fem topp-Verdicchios och inte helt oväntat hittar vi en svensk bekantskap, nämligen Umani Ronchis ekologiska Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore med orden:

”2016 Umani Ronchi Casal di Serra Verdicchio dei Castelli di Jesi producerades första gången 1983. Verdicchiodruvorna skördas från Umani Ronchis vingård Casal di Serra sydväst om den antika staden Jesi. Druvorna kallmacereras innan pressning. Musten jäser under temperaturkontroll och vilar på jästresterna under en månad. All lagring och jäsning sker på rostfria ståltankar innan buteljering”.

Systembolagets fasta sortiment har just nu årgång 2017 (nr: 12419, 99 kr). Smaken är fruktig med inslag av päron, gula plommon, örter och citrusskal. Vinet serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.

Umani Ronchi, Casal di Serra, Verdicchio

Nyhet i det tillfälliga sortimentet

Den 5 oktober lanseras storasyskonet från 2016, Casal di Serra Vecchie Vigne Verdicchio Classico Superiore 2016, om 3600 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment (nr: 96216, 149 k)r.

Smaken är nyanserad och fruktig med inslag av gula päron, mineral, torkade örter, galiamelon och apelsin. Serveras vid cirka 8-10°C till smakrika rätter av fisk eller till ljust kött.

Druvorna avstjälkades och pressades lätt. Jäsning på ståltankar vid en temperatur av 16-18°C, i drygt två veckor. Därefter vilade vinet på sin jästfällning i cementtankar i tio månader, innan buteljering.

Vinet kommer från från de äldsta, 45-55 åriga, vinstockarna i vingården. Casal di Serra Vecchie Vigne har tidigare tilldelades den prestigefyllda titeln, Årets Vita Vin, i Italien av italienska Gambero Rosso och har vid flertal tillfällen även fått det högsta betyget, Tre Bicchieri.

Dr Gino Umani Ronchi grundade vinfirman på 1950-talet söder om staden Ancona i Marche. I dag drivs firman av familjen Bianchi-Bernetti. Egendomen omfattar 210 hektar där alla vinodlingar är ekologiska.

Experterna om vinet

”Storasyster till trotjänaren i vanliga listan har mycket att ge, inte minst till goda stekta fiskar. Bra, ambitiöst, fatigt med både frukt och stringens. Drick inom två-tre år. ” (Håkan Larsson, Allt om Vin)

”Stilren ekologisk verdicchio – toppdruvan från Marche i Italien – med öppna smaker av havtorn, hjortron, vita mandlar, ananas och några drag med pepparkvarnen.” (Sofia Ander, dinvinguide.se)

Källa: Wall Street Journal – Food&Drink – On Wine

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt på med lite nylanseringar och denna gång med…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!