Öppna meny
27 augusti, 2021

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett sås-älskande folk och många är trogna sina favoriter, men den sås du väljer som tillbehör kan avgöra vilket vin du bör välja till. Här ger vi några tips på hur du ska tänka.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Bearnaisesås:
Feta såser dämpar det sträva i vin vilket gör att du upplever det som mjukare. Serverar du en fet sås kan du alltså välja kraftigare och strävare viner med mer tanniner som t.ex. Nebbiolo och Cabernet Sauvignon.

3 Finger Jack CabSauv

Three Finger Jack East Side Ridge Cabernet Sauvignon

Generös och smakrik cabernet från prisvinnande producenten Delicato family Wines i soliga Kalifornien. Smaken bjuder på tydliga toner av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, fat och choklad. Perfekt till smakrika grillrätter av nöt eller vegetariskt – prova gärna till bakad rotselleri med svamp.

BBQ-sås:
En bbq-sås har ofta en hög sötma och här behöver man ett vin som klarar av det söta och kryddiga. Välj ett fruktigare och sötare vin som en fruktig Zinfandel, Sangiovese eller Ripasso.

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Gnarly Head Old Vine Zinfandel är kraftfullt amerikanskt rött vin som passar utmärkt för sommarens alla härliga grillkvällar. Smaken är generös och fruktig, med en lätt vaniljton och balanserad syra – en given succé till smakrik mat som exempelvis lamm eller nötkött. Varför inte prova till en burgare på högrev med briochebröd och en krämig coleslaw?

Vitlöksbaserade såser:
Här pratar vi om klassiker som t.ex. aioli eller tsatsiki. Då passar ett fruktig och bärig rosévin som kan ta fajten med den skarpa vitlökssmaken.

Calvet Côtes-du-Rhône Rosé

Bärig doft med mängder av hallon, jordgubbar, smultron och inslag av färska örter, röda vinbär och blodapelsin. Bärig, frisk smak med inslag av hallon, färska örter, smultron och blodapelsin.

Chilibaserade såser:
Chili är het och hettan i maten kommer att göra att du upplever ett vin mindre sött men mer strävt. Undvik allt för sträva viner och gå på fruktigt och bärigt – Riesling, rosévin eller kanske en bubblande Prosecco.

Piccini Prosecco Extra Dry

Fruktig och frisk med bra mousse och lite aromatiska inslag. Smaken är balanserad och elegant med inslag av gula äpplen, färska örter och päron.

Hans Baer Riesling gold

Hans Baer Riesling

Hans Baer Riesling har allt det man förväntar sig av en modern riesling idag. Generös doft med inslag av vit persika, gula äpplen och kiwi. Torr, fruktig smak med läskande, frisk syra. Inslag av vit persika, gula äpplen, mineraler och färsk lime. Utmärkt som sällskapsvin, till vegetariskt, lättare fiskrätter samt till personen du ska övertyga om att tyska rieslingviner kommit en lång väg sedan Liebfraumilch.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget