fbpx
Öppna meny
20 april, 2022

Kultproducent i Châteauneuf-du-Pape

Visste du att det före detta äkta Hollywood-paret Brad Pitt och Angelina Jolie har ägt en vingård tillsammans i Provence? Brad är fortsatt delägare och det gäller att hänga på låset när en ny årgång av Miraval Rosé släpps. Att det har utnämnts till världens bästa rosévin har till stor del att göra med kvalitetsproducenten Perrin i Châteauneuf-du-Pape 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Familjen Perrins framgångssaga börjar långt innan de världsberömda skådespelarna Brad Pitt och Angelina Jolie kom in i bilden. Deras hemvist är kultklassade Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. Där har familjen Perrin under flera generationer framställt några av världens främsta viner. Familjen var tidigt ute med att odla ekologiskt och har sedan 1974 också arbetat efter biodynamiska principer i vingårdarna.   

Mestadels rött – mindre vitt
Även om det oftast är den blå druvan mourvèdre som får spela förstafiolen i familjen Perrins röda viner är de en av få producenter som odlar majoriteten av de 18 tillåtna druvsorterna i Châteauneuf-du-Pape, närmaste bestämt 13 av dessa. Det har diskuterats hur många sorter det egentligen handlar om, och 13 är i många fall det vedertagna svaret, men ska vi vara nogräknade är de 18. I alla fall enligt senaste versionen av de franska appellationsreglerna. 

Miraval Perrin Studio by Miraval

Nytt rosévin i beställningssortimentet

Den senaste nyheten från Perrin kommer lagom till att rosésäsongen startar. Studio by Miraval Rosé har exakt det man vill ha av ett ljust rosa rosévin – friskt och torrt med en bärig smak som backas upp av härliga mineraltoner. Vindarna från Medelhavet som sveper in över vinodlingarna runt Chateau Miraval i södra Provence har gett jorden en sälta och vinet sin unika smak. Dessutom är flaskan otroligt vacker.
Pris: 139 kr | Art: 56007 | Sortiment: Beställning

Är du nyfiken att testa ett rött vin i verkligt klassisk Châteauneuf-du-Pape-stil med den traditionella GSM-blenden (grenache, syrah och mourvèdre) återfinns Les Sinards bland Systembolagets ordervaror. Les Sinards kommer från de unga vinrankorna vid Château de Beaucastel och från en närliggande vingård som heter just Les Sinards.  

Famille Perrin har en betydligt mindre odlingsareal för gröna druvor, vilket medför en relativt begränsad produktion av vitt vin. Den största delen utgörs av roussanne, en druva som har fått sitt namn utifrån sin rödbruna färg.  

Kändisrosé utsett till världens bästa
Familjen Perrin har i dag vingårdar på olika platser i hela södra Rhônedalen och förutom att producera vin med Famille Perrin på etiketten äger och driver de egendomarna Domaine du Clos des Tourelles i Gigondas och Château Miraval i Provence. Den senare tillsammans med skådespelaren Brad Pitt.

Tidigare ägdes Château Miraval av jazzpianisten Jacques Louissier. Han lät bygga en studio i anslutning till vingården där är bland annat Pink Floyds album The Wall är inspelat. Många år senare, när första årgången av Miraval Rosé släpptes, sålde den slut på fyra timmar i Europa och tack vare familjen Perrins insyn och vinmakande kan det titulera sig världens bästa rosé efter en placering som enda rosévin på vintidningen Wine Spectators ”100 Best”-lista. 

Alla som någonsin haft ett intresse för vin i allmänhet och franska viner i synnerhet lär vid något tillfälle ha druckit ett vin från Famille Perrin. Om det tillfället ännu inte har inträffat finns det gott om möjligheter att prova något ur familjens digra vinportfölj. Och glöm inte att hålla utkik bland Systembolagets tillfälliga lanseringar i maj månad varje år för att ha chans att få tag på en flaska Miraval Rosé. Drick det gärna till naturella skaldjur eller som aperitif! 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget