fbpx
Öppna meny
26 mars, 2018

Månadens bästa viner

Experternas toppviner i mars

Vi listar vinerna som fått toppbetyg av vinexperterna under mars månad. Här finns allt från viner under 100-lappen till ekologiska viner, bubblor till påsk och lite dyrare vin till vilt och grytor. Vad faller dig på läppen?

Selvabianca Salice Salentino Fiano (Italien)
Nr: 2396
85% Fiano, 15% Chardonnay
12,5%, 750 ml, 65 kr
Torr och medelfyllig med aromatisk karaktär av tropisk frukt, persika och toner av mandel. Lång och rik eftersmak,
”Drag av gula päron och lite mandel i ganska smakrik stil. Testa till kycklingrulader fyllda med parmaskinka.” (Betyg 4 av 5, Allt Om Vin, Expressen)

Umani Ronchi Tajano Rosso Piceno 2016 (Italien) – ekologisk
Nr: 6090
75% Montepulciano, 25% Sangiovese
13,5%, 750 ml, 85 kr
Hög intensitet med blå färgnyans. Stor, ung och koncentrerad med karaktär av mörka bär, kryddor och fat. Medelfyllig med smak av körsbär, lakrits, och kryddor. Balanserad fatkaraktär med lång eftersmak.
”Trevligt med god intensitet, kryddiga drag, inslag av körsbär och lakrits. Gärna till pasta med mustig köttfärssås och massor av parmesan.” (Betyg 5 av 5, Allt Om Vin, Expressen)

Terre de Mistral Côtes du Rhône Reserve 2016 (Frankrike) – ekologisk
Nr: 2167 – finns även som bag-in-box
50% Grenache, 25% Syrah, 10% Carignan, 10% Cinsault, 5% Mourvèdre
15%, 750 ml, 95 kr
Medelfyllig med mogna tanniner, smak av röda vinbär, lakrits och vitpeppar med lång eftersmak.
”Ekologiskt allroundvin med finess.” (Betyg 5 av 5, Alf Tumble, Dagens Nyheter)

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages 2016 (Frankrike)
Nr: 2295 – finns även som halvflaska
100% Chardonnay
13%, 750 ml, 99 kr
Fruktig, ungdomlig doft med inslag av gula äpplen, grapefrukt och smör. Torrt, friskt och fruktigt vin med inslag av gula äpplen, grapefrukt och örter.
”Piggt, tilltalande med toner av gul frukt och ett lätt, smörig avrundat inslag. Gärna till en ugnsstekt kyckling med örter och citron.” (Betyg 5 av 5, Gunilla Hultgren Karell, Expressen)

Umani Ronchi Conero Riserva 2015 (Italien)
Nr: 3025
100% Montepulciano
14%, 750 ml, 109 kr
Medelstor, kryddig doft med inslag av mörka bär. Medelfyllig och rik smak av choklad och mörka körsbär. Lång eftersmak med ekfatskaraktär.
”Smakrikt och fylligt med drag av plommon, kakao och örter. Bra struktur och balans.” (Betyg 5 av 5, Gunilla Hultgren Karell, Expressen)

Rotari Rosé 2012 (Italien)
Nr: 7701 – finns även på Magnumflaska
75% Pinot nero, 25% Chardonnay
12,5%, 750 ml, 120 kr
Stor fruktig doft med inslag av smulton, citrusfrukt och nybakad brioche. Torr med härligt frisk aptitretande syra och små fina bubblor. Fruktig smak med mängder av smultron, blodapelsin och nötter.
”Festligt rosébubbel med fräschör och spänst. Stråk av röda bär och citrus i riktigt aptitretande stil.” (Betyg 5 av 5, Allt Om Vin, Expressen)
”Det här vinet är svårslaget när det gäller kvalitet kontra pris. […] Ett säkert kort för lyckad påskmiddag.” (Veckans Dryck, Aftonbladet, Ulrika Kalrsson och Camilla Settlin)

Fontanafredda Marin Langhe Bianco 2014 (Italien)
Nr: 2287
50% Riesling, 50% Nascetta
13%, 750 ml, 129 kr
Ren och inbjudande nästan exotisk doft med söta riesling toner och vitblommiga, örtiga inslag följt av mängder av kalkstensmineraler. Vinet är torrt med hög syra och en härligt fyllig kropp som bärs upp av honung, citrus och mineraler.
”Annorlunda druvmix där lokala druvan nascetta möter riesling och aromatiskt tycke uppstår. […] Ett enkelt sätt att återkalla semesterminnen.” (Betyg 4 av 5, Alf Tumble, Dagens Nyheter)

Fontanafredda Barolo 2013 (Italien)
Nr: 70227
100% Nebbiolo
14%, 750 ml, 209 kr
Nyanserad och ursprungstypisk doft med inslag av körsbär, hallon, kryddor, nypon och fat. Smaken är stram och fint balanserad med toner av körsbär, rosor, nypon, fat, örter och med en lång, elegant eftersmak.
”Härligt parfymerad doft och generös, samtidigt stram, smak som passar vilt.” (Betyg 5 av 6, Anders Melldén, SvD)

Famille Perrin Châteauneuf-du-Pape Les Sinards 2015 (Frankrike)
Nr: 75207
40% Grenache, 30% Syrah, 30% Mourvèdre
14,5%, 750 ml, 299 kr
Intensiv av mörka och röda bär följt av mängder av kryddor. I smaken är vinet sprängfyllt med färska körsbär och björnbär samt kryddor i from av peppar och örter.
”Körsbär, syltade björnbär, kryddor och lakrits i detta läckra vin från topproducenten familjen Perrin.” (Betyg 6 av 6, Anders Melldén, SvD)

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!