Öppna meny
4 november, 2021

Marche – en doldis för svenskarna

Regionen Marche ligger mitt i Italien på östra sidan, granne med Toscana. Men till skillnad från sin välkända granne är Marche något av en doldis för oss svenskar. Här sätter vi en välförtjänt spotlight på regionen som är full av vinskatter.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Italiens Småland
Marche skulle kunna beskrivas som Italiens motsvarighet till Småland. En region med stolta hantverkare som låter sina produkter och resultat tala för sig själva. Utan skryt och skrävel och där innehåll alltid går före yta. Kanske är det därför som viner från Marche är relativt okända för oss, men här finns vinskatter att upptäcka. På ena sidan avgränsas Marche av bergskedjan Apenninerna och på den andra sidan Adriatiska havet. Hit åker italienarna själva och semestrar längs den vackra kusten.

Marches viner
Mycket vin säljs som bordsvin eller med den regionala ursprungsbeteckningen IGT Marche. Kvalitetsviner (DOC, DOCG) utgör endast 15 procent av totala volymen. Mest känt är Marche för torra vitviner av druvan Verdicchio.

Blå druvor 
Den mest odlade blå druvan är Montepulciano som ger smakrika, mjuka, runda och bäriga viner. Det odlas även Sangiovese, precis som i Toscana.

Gröna druvor
Bland de gröna druvorna är Verdicchio viktigast, en druva som ger friska och krispigt fruktiga vita viner som passar perfekt till alla fisk- och skaldjursrätter som serveras längs Marches långa kust. Två lokala gröna druvor som kan vara kul att prova om du reser dit: Peccorino (inte att förväxla med osten) och Passerina.

Vad passar det till?
Montepulciano: Väldigt bra allroundvin som passar till mycket. Ett glas under matlagningen, till italienska klassiker, pizza, kyckling, grillat. Bra buffévin!
Verdicchio: Längs Marches kust serveras mycket enkelt tillagad fisk och skaldjur – perfekt med en karaff immigt sval Verdicchio till. Grillade skaldjur med en skvätt citron och olivolja, lätta fiskrätter men även till lite mer smakrika fisksoppor och grytor, gärna med grädde och saffran.


Avsnitt #63 – Marche
I det här avsnittet pratar vi om regionen Marche, som man skulle kunna benämna som Italiens Småland. Det blir självklart vintips från området och dessutom berättar vi vilken druvsort som kan smaka lite som tuggummit Jenka. Gäst i studion är högaktuella författaren, innehållsproducenten och poddaren Benjamin Andrée.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget