fbpx
Öppna meny
14 juni, 2018

Metoder för tillverkning av rosévin

Så tillverkas rosévin

Här är fyra av de vanligaste  metoderna för tillverkning  av rosévin.

Dela på Twitter Dela på Facebook

  1. Maceration eller skalkontakt är en slags urlakningsprocess och den traditionella metoden för rosévin. När blå druvor pressas får skalen ligga i kontakt med druvjuicen en kort period, ibland så kort som bara någon timme, och i mindre vanliga fall upp till tre dagar. Färgen mörknar och blir djupare ju längre skalen ligger i kontakt med musten och när pressningen är klar och skalen plockas bort jäser man sedan vinet som ett vitt vin.
  2. Blandning av rött och vitt vin är förmodligen den mest kända och kanske den enklaste metoden för att göra rosévin. Detta är inte tillåtet i Europa sedan 2009 med undantag för mousserande vin, men desto vanligare i Nya Världen. Roséchampagne tillverkas traditionellt med denna metod och i Champagne har man fortsatt, med EU-tillstånd, att göra så även efter 2009.
  3. Vill man producera ett mer koncentrerat rosévin kan man an-vända metoden Saignée (franska för blödning) i början av macera-tionen. Musten som rinner av har endast en kort kontakt med skalen och blir därav rosa. Saignée anses vara en biprodukt av rödvinfram-ställning, eftersom dess främsta funktion är att öka koncentratio-nen av röda viner. Saignée är en unik stil för rosévin eftersom det ofta blir lite strävare och mörkare än andra roséviner.
  4. Avrinning används i Nya Världen och har blivit en populär teknik som innebär att vinmakaren låter jäsande rödvinsmust rinna av till förmån för rosévinstillverkning. Vin tillverkat med den här metoden blir mörka i färg och kraftiga i smak. White Zinfandelfenomenet White Zinfandel tagit USA, och i viss mån världen, med storm. White Zinfandel tillverkas på vanliga Zinfandel-druvor, men är helt annorlunda jämfört med det röda vinet. Det är ett rodnat, halvtorrt till halvsött vin som tillkommer genom att man avbryter jäsningen när alkoholhalten har nått en nivå omkring 10 procent – därav sötman i vinet. I vissa extrema fall tillsätter man även ojäst druvmust för att ytterligare öka sötman i vinet.

Roséviner

Nyfiken på rosé?

 

Här hittar du alla våra roséviner!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget