Öppna meny
27 november, 2018

Myter om alkoholfritt vin

En av de största myterna om alkoholfria viner är att de är söta, blaskiga och smaklösa. Sanningen är en helt annan och i takt med att producenterna blir bättre, blir vinerna likaså. I den här artikeln reder vi ut begreppen kring alkoholfritt vin, dess smak, karaktär och kvalitet. Passande nog avrundar vi med några tips på alkoholfria drinkar.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Alkoholfritt vin smakar urvattnat?

Alkohol är en smakbärare, vilket innebär att en del aromer och smaker försvinner i processen att avalkoholisera vinet. Detta är helt naturligt och inget som går att undvika.

Vanligtvis jobbar producenter av alkoholfria viner med ett smakrikt basvin, ibland fatlagrat. Enligt gällande regelverk får alkoholfritt vin innehålla 0,5 volymprocent alkohol.

Så avlägsnas alkoholen

De tre vanligaste tillvägagångssätten för att avlägsna alkoholen i vin är:

1. Vakuumdestillation
Vinet tappas i en tank, där luften sugs ut och vakuum bildas. Det lägre trycket gör att alkoholen kokar vid normal rumstemperatur och enkelt kan separeras från vinet. Tack vare den lägre koktemperaturen reduceras risken för kokta smaker i den färdiga produkten.

2. Omvänd osmos
Vinet tappas i en tank med två behållare och mellan behållarna sitter ett konstgjort, halvgenomträngligt membran. Därav kallas metoden även membranfiltrering. När trycket i behållarna ökar tvingar det alkoholen in i membranet och kvar blir ett alkoholfritt vin.

3. Spinning Cone Column
Vinet centrifugeras i en kolonn med roterande koner. De flyktiga smak- och aromämnena förångas och alkoholen separeras på så sätt från vinet. Aromerna blandas sedan tillbaka i den avalkoholiserade vätskan och voilá – alkoholfritt vin.

Är alkoholfria viner sockerbomber?

Alkoholen är som sagt en smakbärare och när alkoholen avlägsnas måste den ersättas med en viss sötma. Sötman framhäver nämligen i sin tur aromerna, samtidigt som sockret lyfter fylligheten.
Ett avalkoholiserat vin som inte balanserats med en viss sötma smakar friskt och surt. Sötman behövs för att balansera syran.

En missuppfattning är dock att producenterna ”häller” socker i vinerna. I själva verket handlar det snarare om att tillföra sötma genom ojäst druvmust, vilket gör att sockret kommer naturligt från frukten.

Sockerhalten i alkoholfria viner understiger sällan 30 gram per liter. Snabb huvudräkning säger oss att det är 3 procent av volymen. I sig inte en speciellt hög siffra. Vi ser att trenden går mot torrare vinerna och med all säkerhet kommer sockerhalten i alkoholfria viner att sjunka de kommande åren.

Tre alkoholfria drinkar

Pineapple Ginger Sparkler
1-2 dl Barrels and Drums Sparkling Chardonnay
1-2 dl ananasjuice
Färsk ingefära, tunt skivad
Några apelsinskivor, tunt skivade
Färsk basilika, mortlad

Sangria
1-2 dl Barrels and Drums Chardonnay (vit sangria) eller Barrels and Drums Merlot (röd sangria)
2-3 dl mineralvatten eller ginger ale
Frukt efter tycke och smak:
Kiwi, skivad
Apelsin, skivad
Stjärnfrukt, skivad
Lime, skivad
Tranbär, tinade eller färska

Sparkling Grapefruit Rosemary Cocktail
4. 2 dl Barrels and Drums Chardonnay
0,5-1 dl granatäpplejuice
1 kvist rosmarin
Citronjuice
Garnera med granatäpplekärnor

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget