Öppna meny
2 mars, 2022

Naturlig vinmakning hos Weingut Jurtschitsch

Torr, tysk riesling i all ära, men vinmakarna i österrikiska Kamptal bemästrar druvan minst lika bra. Bland dessa röner Weingut Jurtschitsch stora framgångar. Företaget drivs av en ny generation vinmakare utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Deras välgjorda vita viner och läskande rosévin får ofta höga betyg, ett kvitto på att hårt arbete lönar sig. 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Weingut Jurtschitsch var bland de första producenterna i Österrike att på 1970-talet börja med ekologisk odling. I dag är samtliga 62 hektar egenägda och ekologiskt certifierade. En viss del av odlingarna bedrivs enligt biodynamiska jordbruksprinciper av vinmakarparet Alwin och Stefanie Jurtschitsch. Genom att strama åt produktionen har de lyckats öka kvaliteten på druvorna som har skördats.  

Biologisk mångfald är en av de viktigaste detaljerna för att lyckas driva ett naturligt jordbruk. Hos Weingut Jurtschitsch huserar mer än 40 olika växter, alla med sin egen unika förmåga att attrahera djur och insekter i syfte att hålla dem borta från vinrankorna. Artrikedomen gör att paret Jurtschitsch slipper använda sig av kemiska bekämpningsmedel.  

Samtliga Erste Lagen (vin från klassificerade vingårdar) får jäsa spontant i stora träliggare, helt utan tillsatser, i den mer än 700 år gamla källaren. Svavel tillsätts vid buteljering som annars sker helt utan klarning och filtrering. 

Viner som vinner i längden
Resultatet av de förändringar som Alwin och Stefanie har genomfört har lett till att Weingut Jurtschitsch anses vara en av de främsta vinproducenterna i Österrike. Deras viner får genomgående höga poäng och tillhör de högst poängsatta österrikiska vinproducenterna totalt i de ansedda vinguiderna Gault & Millau och Falstaff. 

Svenska vinkritiker gillar också vad de får prova i glaset. Jurtschitsch Langenlois Riesling 2020 vann exempelvis guld i klassen ekologiskt vitt vin mellan 100–149 kronor flaskan i Vinnordic Wine Challenge 2021. Allt om Vin har beskrivit vinet som ”seriöst och ambitiöst med alla klassiska markörer på plats” och det får inte minst beröm för sin imponerande långa eftersmak.  

I Vinnordic Wine Challenge 2021 kammade dessutom Jurtschitsch Rosé Vom Zweigelt 2020 hem en silvermedalj i klassen rosévin över 100 kronor flaskan. 

Specialsatsningar driver på framåt
Givetvis odlar Weingut Jurtschitsch även Österrikes främsta gröna druva grüner veltliner. Här utmärker sig det skalmacererade naturvinet Jurtschitsch Grüner Veltliner Belle Naturelle. Vinmakarna beskriver det som ”ett något mer äventyrligt vin än klassiska Grüner Veltliner Stein”. Vinet är en del av projektet ”Entdeckungen vom Weingut/Discoveries from the Winery”, där utvalda druvor vinifieras och buteljeras i mindre volymer. 

Alwin och Stephanie Jurtschitsch var först i Österrike med att producera ett naturligt mousserande vin, så kallat Pet Nat (Pétillant Naturel), som vi på Enjoy Wine & Spirits lanserade i början av 2017. Ett år senare gick Weingut Jurtschitsch samman med ett annat producentpar, Martin och Anna Arndorfer, och gjorde en Pet Nat under namnet Fuchs and Hase. Håll utkik efter kommande årgångar, för renare och naturligare än så här blir det inte! 


Poddaren och skribenten Nisse Edwall gästar podden för att prata om Österrike – vinlandet som står för ungefär 1 % av världens vinproduktion. Det blir ett fartfyllt avsnitt om bland annat druvor, producenter och Arnold Schwarzenegger. Dessutom bjuder Johan på vintips, lagom till internationella rieslingdagen 13 mars. Enjoy!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget