fbpx
Öppna meny
, ,
12 juni, 2020

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast sortiment med ett fatlagrat solmoget vitt vin från Douro. Tillfälliga sortimentet får besök av ett knastertorrt friskt bubbel från Sydafrika, en lagrad Dogliani och en förförisk casanova från Toscana. Längre fram efter midsommar släpper vi också en exklusiv vit Bourgogne.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Däremellan årgångs calvados och Islay-whisky som webb-lansering och vi släpper med jämna mellanrum ett antal rea-viner i kölvattnet av pandemin. Viner som annars går direkt ut till restauranger gör vi nu tillgängliga genom beställningssortimentet. Här kan du göra riktiga fynd, så håll koll på datumet. Nedan listar vi allt det vi nu gått igenom, håll till godo, enjoy och kom ihåg, måttfullt smakar alltid bäst.

Fast Sortiment 1 juni
Nr 2467 – Quinta do Crasto Superior White 2018, 149 kr
(Portugal, Douro DOC)
Stor solmogen doft med av vit persika, vanilj och ekfat. Torr och frisk med karaktär av persika, smör, fat och citrus med lång eftersmak. Gott till fiskrätter såsom lax med ugnsgrillade grönsaker.

 

 

 

Tillfälligt Sortiment 2 juni
Nr 93075 Graham Beck GB Brut Zero 2012, 189 kr
(Sydafrika, Western Cape)
Mycket torr och frisk med stor elegans. Smaken domineras av ostronskal, mineraler, citrusfrukt, blommor och kex. Ett komplext vin som har en lång och elegant finish. Gott till eleganta rätter av vit fisk med milda såser, skaldjur eller som sällskapsdryck.

 

 

 

 

Tillfälligt Sortiment 9 juni
Nr 93114 San Fereolo Austri 2011, 229 kr
(Italien, Piemonte, Dogliani DOCG)
Tydliga inslag av körsbär, katrinplommon, pomerans och tobaksblad. Lång frisk eftersmak. Gott till rustika norditalienska rätter av vilt och nöt.

 

 

 

 

Tillfälligt sortiment 10 juni
Nr 90076 La Spinetta Rose di Casanova 2019, 149 kr
(Italien, Toscana)
Torr, frisk och fruktig rosé med massor med hallon, röda vinbär, färska örter och mineraler. Syran är markant och i eftersmaken kommer en mycket trevlig, salivutsöndrande grapeton. Passar till asiatiskt, skaldjur och kärlek!

 

 

 

 

Webb-lansering 18 juni
Nr 11063 Christian Drouin Calvados 1990, 1849 kr
(Frankrike)
Stor, mogen och fruktig doft med inslag av röda äpplen, apelsin, grillad ananas, cederträ, smörkola och kryddiga snittblommor. Smakerna smyger sig på i början med rena, fruktiga toner av mogna röda äpplen. Efter hand ökar intensiteten för att slutligen mynna ut i en behaglig, lång avslutning. Fantastisk avec som avnjutes solitär.

 

 

Nr 11076 Christian Drouin Calvados 2000, 1199 kr
(Frankrike)
Kraftfull och intensiv doft av av gröna äpplen, kumquats, mandarin, nötter, gula russin och honung. Smaken är inbjudande med en inslag av honung, gula russin och citrusfrukt som ger en viss sötma i avslutningen med ett härligt djup. Avnjutes företrädesvis solitär som avec.

 

 

 

Nr 40785 Kilchoman Am Bùrach 46%, 929 kr
(Skottland, Islay)
Generös, påtagligt rökig doft med inslag av röda bär, citrus, smörkola och viss sälta i bakgrunden. Smaken är kraftfull där toner av härlig torvrök samsas med kompott på röda bär, citrusfrukt och smörkola. Avslutningen är lång där viss karamelliserad sötma avspeglar sig i finishen. Avnjutes företrädesvis solitär som avec.

 

 

 

Tillfälligt sortiment 25 juni
Nr 90126 Domaine Rémi Jobard Meursault les Narvaux 2010, 689 kr
(Frankrike, Bourgogne)
Stor, komplex doft med tydliga mineraltoner, inslag av nötter, citrus och balanserad fatkaraktär. I smaken fyllig med en mycket pigg syra, inslag av aprikos, citrus som avslutas med en lång eftersmak av rostade nötter och mineraler. Gott till grillad fisk, svamptoast och långlagrad comtéost.

Beställningssortiment 8 juni
Nr 78480 North End Red (Umani Ronchi) 49 kr
(Italien, Montepulciano d’Abruzzo)

Nr 79228 Domaine Ciringa Sauvignon Blanc 2017, 99 kr
(Österrike, Podravina, Stajerska)
Ungt friskt vin med inslag av krusbär, nässlor och mineral. Lång läskande eftersmak med tydliga citrustoner. Gott till färskostar på get, alla former av skaldjur och sallader. Balkonghäng och i bersån.

 

 

 

 

 

Beställningssortiment 10 juni
Nr 79801 AVA Grace Chardonnay 2017, 69 kr
(USA, Kalifornien)
Frisk, fylligt fruktig smak med inslag av gula äpplen, persikor, citron och mandel. Lång fräsch eftersmak med ett litet balanserat inslag av fat och vanilj. Gott till grillade grönsaker, smakrika fiskrätter, lättare anrättningar av fågel och fläsk.

 

 

Nr 72533 AVA Grace Merlot 2016, 69 kr
(USA, Kalifornien)
Tydliga toner av mörka körsbär, plommon och björnbär accentueras med inslag av kaffe, kryddor och fatvanilj från de amerikanska ekfaten vinet får vila på under 6 månader. Gott till hamburgare, Tacos, Grillat.

 

 

 

 

Nr 78364 AVA Grace Sauvignon Blanc 2017, 69 kr
(USA, Kalifornien)
Frisk doft av tropiska frukter och svartvinbärsblad. Smaken är frisk och fruktig med tydliga toner av krusbär, melon, citrus och svartvinbärsblad. Gott till skaldjur, vegetarisk mat och somriga sallader.

 

Beställningssortiment 15 juni
Nr 70059 Ruida Domo California White 2018, 49 kr
(USA, Kalifornien)
Friskt och smakrikt vin med inslag av Citrus, ananas, vit persika och örter. Passar som buffémat, till fisk, skaldjur och som sällskapsdryck.

 

 

 

Nr 70957 Ruida Domo California Red 2018, 49 kr
(USA, Kalifornien)
Fruktdrivet, med tydliga inslag av svarta vinbär, björnbär och plommon. Lång strukturerad eftersmak. Gott till pizza, grillat, burgare och som buffévin.

 

 

 

 

Beställningssortiment 22 juni
Nr 79929 Feudo Arancio Grillo 2017, 59 kr
(Italien, Sicilien)
Halmgul färg. Doften generös med tropiska inslag, såsom mango och papaya. Smaken är frisk och fruktig med inslag av jasmin och tropisk frukt. Vinet har en pigg syra. Gott till rätter av fisk och skaldjur.

 

 

 

 

Nr 79254 Cigliuti Barbera Serraboella 2017, 219 kr
(Italien, Piemonte)
Otroligt läcker och fruktig i en svalare stil med en markant fräschör och syra tillsammans med en mycket fin struktur. Toner av mörka bär, kaffe, fat och örter och en mycket frisk och lång eftersmak. Passar till smakrika pastarätter, gärna med svamp, eller grillad entrecôte med örtsmör.

 

Nr 78494 Cigliuti Langhe Nebbiolo 2018, 249 kr
(Italien, Piemonte)
Doften är expressiv, ungdomlig och ursprungstypisk Nebbiolo. Full av skogsbär, mogna moreller, krossade färska nypon och krydda. Smaken är frisk och har ett balanserat tanninbett med en härlig fruktkoncentration som möter upp. Gott till lamm och smakrika pastarätter.

 

 

 

Nr 79618 La Spinetta Barolo Garretti 2016, 549 kr
(Italien, Barolo, Piemonte)
I doften är vinet fullt av tobaksaromer, rosenblad, nypon och torkade jordgubbar. I smaken hittar vi en stor kropp, sammetslena tanniner och en fruktig, lätt rökig och jordig eftersmak. Idealisk till rött kött, vilt och skogsnära smaker.

Andra nyheter

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!