fbpx
Öppna meny
, ,
12 juni, 2020

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast sortiment med ett fatlagrat solmoget vitt vin från Douro. Tillfälliga sortimentet får besök av ett knastertorrt friskt bubbel från Sydafrika, en lagrad Dogliani och en förförisk casanova från Toscana. Längre fram efter midsommar släpper vi också en exklusiv vit Bourgogne.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Däremellan årgångs calvados och Islay-whisky som webb-lansering och vi släpper med jämna mellanrum ett antal rea-viner i kölvattnet av pandemin. Viner som annars går direkt ut till restauranger gör vi nu tillgängliga genom beställningssortimentet. Här kan du göra riktiga fynd, så håll koll på datumet. Nedan listar vi allt det vi nu gått igenom, håll till godo, enjoy och kom ihåg, måttfullt smakar alltid bäst.

Fast Sortiment 1 juni
Nr 2467 – Quinta do Crasto Superior White 2018, 149 kr
(Portugal, Douro DOC)
Stor solmogen doft med av vit persika, vanilj och ekfat. Torr och frisk med karaktär av persika, smör, fat och citrus med lång eftersmak. Gott till fiskrätter såsom lax med ugnsgrillade grönsaker.

 

 

 

Tillfälligt Sortiment 2 juni
Nr 93075 Graham Beck GB Brut Zero 2012, 189 kr
(Sydafrika, Western Cape)
Mycket torr och frisk med stor elegans. Smaken domineras av ostronskal, mineraler, citrusfrukt, blommor och kex. Ett komplext vin som har en lång och elegant finish. Gott till eleganta rätter av vit fisk med milda såser, skaldjur eller som sällskapsdryck.

 

 

 

 

Tillfälligt Sortiment 9 juni
Nr 93114 San Fereolo Austri 2011, 229 kr
(Italien, Piemonte, Dogliani DOCG)
Tydliga inslag av körsbär, katrinplommon, pomerans och tobaksblad. Lång frisk eftersmak. Gott till rustika norditalienska rätter av vilt och nöt.

 

 

 

 

Tillfälligt sortiment 10 juni
Nr 90076 La Spinetta Rose di Casanova 2019, 149 kr
(Italien, Toscana)
Torr, frisk och fruktig rosé med massor med hallon, röda vinbär, färska örter och mineraler. Syran är markant och i eftersmaken kommer en mycket trevlig, salivutsöndrande grapeton. Passar till asiatiskt, skaldjur och kärlek!

 

 

 

 

Webb-lansering 18 juni
Nr 11063 Christian Drouin Calvados 1990, 1849 kr
(Frankrike)
Stor, mogen och fruktig doft med inslag av röda äpplen, apelsin, grillad ananas, cederträ, smörkola och kryddiga snittblommor. Smakerna smyger sig på i början med rena, fruktiga toner av mogna röda äpplen. Efter hand ökar intensiteten för att slutligen mynna ut i en behaglig, lång avslutning. Fantastisk avec som avnjutes solitär.

 

 

Nr 11076 Christian Drouin Calvados 2000, 1199 kr
(Frankrike)
Kraftfull och intensiv doft av av gröna äpplen, kumquats, mandarin, nötter, gula russin och honung. Smaken är inbjudande med en inslag av honung, gula russin och citrusfrukt som ger en viss sötma i avslutningen med ett härligt djup. Avnjutes företrädesvis solitär som avec.

 

 

 

Nr 40785 Kilchoman Am Bùrach 46%, 929 kr
(Skottland, Islay)
Generös, påtagligt rökig doft med inslag av röda bär, citrus, smörkola och viss sälta i bakgrunden. Smaken är kraftfull där toner av härlig torvrök samsas med kompott på röda bär, citrusfrukt och smörkola. Avslutningen är lång där viss karamelliserad sötma avspeglar sig i finishen. Avnjutes företrädesvis solitär som avec.

 

 

 

Tillfälligt sortiment 25 juni
Nr 90126 Domaine Rémi Jobard Meursault les Narvaux 2010, 689 kr
(Frankrike, Bourgogne)
Stor, komplex doft med tydliga mineraltoner, inslag av nötter, citrus och balanserad fatkaraktär. I smaken fyllig med en mycket pigg syra, inslag av aprikos, citrus som avslutas med en lång eftersmak av rostade nötter och mineraler. Gott till grillad fisk, svamptoast och långlagrad comtéost.

Beställningssortiment 8 juni
Nr 78480 North End Red (Umani Ronchi) 49 kr
(Italien, Montepulciano d’Abruzzo)

Nr 79228 Domaine Ciringa Sauvignon Blanc 2017, 99 kr
(Österrike, Podravina, Stajerska)
Ungt friskt vin med inslag av krusbär, nässlor och mineral. Lång läskande eftersmak med tydliga citrustoner. Gott till färskostar på get, alla former av skaldjur och sallader. Balkonghäng och i bersån.

 

 

 

 

 

Beställningssortiment 10 juni
Nr 79801 AVA Grace Chardonnay 2017, 69 kr
(USA, Kalifornien)
Frisk, fylligt fruktig smak med inslag av gula äpplen, persikor, citron och mandel. Lång fräsch eftersmak med ett litet balanserat inslag av fat och vanilj. Gott till grillade grönsaker, smakrika fiskrätter, lättare anrättningar av fågel och fläsk.

 

 

Nr 72533 AVA Grace Merlot 2016, 69 kr
(USA, Kalifornien)
Tydliga toner av mörka körsbär, plommon och björnbär accentueras med inslag av kaffe, kryddor och fatvanilj från de amerikanska ekfaten vinet får vila på under 6 månader. Gott till hamburgare, Tacos, Grillat.

 

 

 

 

Nr 78364 AVA Grace Sauvignon Blanc 2017, 69 kr
(USA, Kalifornien)
Frisk doft av tropiska frukter och svartvinbärsblad. Smaken är frisk och fruktig med tydliga toner av krusbär, melon, citrus och svartvinbärsblad. Gott till skaldjur, vegetarisk mat och somriga sallader.

 

Beställningssortiment 15 juni
Nr 70059 Ruida Domo California White 2018, 49 kr
(USA, Kalifornien)
Friskt och smakrikt vin med inslag av Citrus, ananas, vit persika och örter. Passar som buffémat, till fisk, skaldjur och som sällskapsdryck.

 

 

 

Nr 70957 Ruida Domo California Red 2018, 49 kr
(USA, Kalifornien)
Fruktdrivet, med tydliga inslag av svarta vinbär, björnbär och plommon. Lång strukturerad eftersmak. Gott till pizza, grillat, burgare och som buffévin.

 

 

 

 

Beställningssortiment 22 juni
Nr 79929 Feudo Arancio Grillo 2017, 59 kr
(Italien, Sicilien)
Halmgul färg. Doften generös med tropiska inslag, såsom mango och papaya. Smaken är frisk och fruktig med inslag av jasmin och tropisk frukt. Vinet har en pigg syra. Gott till rätter av fisk och skaldjur.

 

 

 

 

Nr 79254 Cigliuti Barbera Serraboella 2017, 219 kr
(Italien, Piemonte)
Otroligt läcker och fruktig i en svalare stil med en markant fräschör och syra tillsammans med en mycket fin struktur. Toner av mörka bär, kaffe, fat och örter och en mycket frisk och lång eftersmak. Passar till smakrika pastarätter, gärna med svamp, eller grillad entrecôte med örtsmör.

 

Nr 78494 Cigliuti Langhe Nebbiolo 2018, 249 kr
(Italien, Piemonte)
Doften är expressiv, ungdomlig och ursprungstypisk Nebbiolo. Full av skogsbär, mogna moreller, krossade färska nypon och krydda. Smaken är frisk och har ett balanserat tanninbett med en härlig fruktkoncentration som möter upp. Gott till lamm och smakrika pastarätter.

 

 

 

Nr 79618 La Spinetta Barolo Garretti 2016, 549 kr
(Italien, Barolo, Piemonte)
I doften är vinet fullt av tobaksaromer, rosenblad, nypon och torkade jordgubbar. I smaken hittar vi en stor kropp, sammetslena tanniner och en fruktig, lätt rökig och jordig eftersmak. Idealisk till rött kött, vilt och skogsnära smaker.

Andra nyheter

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans - sk. Superkombinationer?   Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

Vin till Julmat
Dryckesskolan

Vin till Julmat

En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Dryckesskolan

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.

Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup?   Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
Dryckesskolan

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo

”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”.   San ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Dryckesskolan

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin

Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21.   Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...

Julklappstips från oss till er
Dryckesskolan

Julklappstips från oss till er

Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Dryckesskolan

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...

Nyheter i november
Dryckesskolan

Nyheter i november

Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...

Det Amerikanska valet
Dryckesskolan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...

Fem fakta om vin i matlagning
Dryckesskolan

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!