Öppna meny
2 maj, 2022

På besök i Alsace

Alsace är ett av Frankrikes soligaste vindistrikt som vi hittar i den nordöstra delen av landet, vid gränsen mot Tyskland. Historiskt har det varit ett tysktalande område och Alsace har tillhört både Tyskland och Frankrike om vart annat under historiens gång.  Idag är det franskt och det officiella språket franska, men många här pratar även en tysk dialekt som heter elassiska.  

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Floden Rhen ligger här i gränsen mellan Frankrike och Tyskland och på andra sidan floden hittar vi Baden, som seglat upp som ett trendigt vinområde i Tyskland. Många av vinvårdarna i Alsace ligger högt upp, på 200 – 400 meters höjd, på sluttningar som vetter mot syd eller sydost. Jordmånen här varierar mycket (kalk, granit, gneiss, lerskiffer, sandsten, m.m.) och det odlas en mängd olika pinot-druvor, bland annat pinot gris, pinot noir och pinot blanc. Här görs både vitt, rött och rosé, men främst produceras vita stilla viner.

AOC
I Alsace har man särskilda AOC-lagar, som står för Appellation d’Origine Contrôlée. Dessa lagar dikterar allt från tillåtna druvsorter till vingårdstäthet (d.v.s. hur långt ifrån varandra vinstockar är från varandra). Så för att förstå Alsace ska vi kika lite närmare på de 3 stora AOC-reglerna/lagarna. 

Alsace AOC: Kräver att 100 % av den märkta druvsorten används, d.v.s. ”endruvsvin” som görs på samma druva.  Det är tillåtet att blanda druvor också men då brukar man hitta benämningen ”Edelzwicker” eller ”Gentil” på flaskan. Alsace skiljer sig från andra franska vindistrikt genom att druvsorten anges på etiketten (förutom vid blandningar). 

Crémant d’Alsace AOC: Mousserande vita som görs på samma sätt som champagne.  I dessa viner får en rad druvor användas, som t.ex. pinot blanc, pinot gris och pinot noir. Rosévinerna görs endast på pinot noir.

Alsace Grand Cru är vingårdslägen, oftast belägna på sluttningar med bra solexponering och extra bra förutsättningar för att producera vin av hög kvalitet. Det  strikta regler för att kunna kalla sig Grand Cru, som innefattar hur vinerna ska produceras, vilka druvsorter som används, skördeuttag m.m. 

Viner från Alsace
Ungefär 90 % av allt vin som görs här är vita. Torra viner är vanligast men det görs även söta viner under benämningarna vendange tardive eller sélection de grains nobles. Man använder sällan ekfatslagring utan förlitar sig på en bra balans mellan druvmognad och alkohol för att fylla ut smaken.  

I Alsace är det vanligt med endruvsviner, d.v.s. viner som är gjorda på endast en druva. Bland druvsorterna anses riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat vara de ädlaste, medan t.ex. sylvaner och pinot blanc anses mer simpla. 

Riesling: Elegant, ofta med inslag av citron, grapefrukt, mineral och blommighet. Anses som en av världens bästa vita druvsorter, känd för sin lagringsförmåga tack vare sin bastanta fruktsyra.  

Gewurztraminer: En mer kraftfullt aromatisk druva med mycket karaktäristisk blommighet, ofta med inslag av exotiska frukter och litchi. Har ofta (men inte alltid) en ganska betydande restsötma.  

Muscat: Mycket karaktäristiska aromer av färskplockad frukt, druvighet och blommighet. Dricks ofta som aperitifvin eller till rätter av sparris. 

Pinot Gris (tidigare kallad tokay pinot gris): Elegant och kryddig i doften. Smaken brukar vara rik och fyllig, med inslag av gula frukter och bivax. Varierande grader av restsötma är vanligt men många pinot gris är också helt torra. Om du vill veta mer om druvan kan vi tipsa om att lyssna på avsnitt 20 i podden Vin för Rookies (Pinot Grigio). 

Vad äter man till ett sådant vin från Alsace? 
Helt torra viner från Alsace passar perfekt till den regionens mest kända rätt; choucroute. En rejäl rätt med surkål (helst kokt i gåsfett), kokt potatis ,korvar, fläsk och annat salt kött. Här behövs både syra och frukt för att skära igenom alla feta saker och smaker. En mer halvtorr riesling, fungerar bättre med patéer, gåslever och liknande. Eller varför inte en het currygryta? Indiska rätter, med alla sina kryddor och söta smaker, trivs också tillsammans med en pinot gris med lite restsötma. 

Matcha mat och vin

I samarbete med vännerna på Zeta bjuder vi på inspirerande recept på månadens råvara. Givetvis får du även passande vintips till maten. Superkombos helt enkelt – varje månad, direkt till din inkorg!

Prenumerera

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget