Öppna meny
24 juni, 2019

Rabarber = Sommar

Rabarber är bland det somrigaste som finns. Med vaniljglass är smaken av svensk sommar fullbordad. Men varför inte testa med fisk eller som förförisk sommardrink?

Dela på Twitter Dela på Facebook

Rabarber har nästan lika starka sommarassociationer som jordgubben. Nygräddad rabarberpaj ligger många av oss varmt om hjärtat. Serverad med en kula vaniljglass så är smaken av svensk sommar fullbordad.

Men växten rabarber kommer ursprungligen från Ryssland, Mongoliet och norra Kina där den har odlats i över 5 000 år. Från början användes den, som så många andra växter, i medicinskt syfte.

Vanligtvis torkade man stjälkarna varefter de maldes ner till ett pulver som ansågs hjälpa mot förstoppning. Rabarbern kom till Sverige först på 1600-talet. Där och då användes rabarbern främst som krydda. Gamla recept vittnar om att lammstek med rabarber, salt och peppar var vanligt förekommande. I takt med att socker blev mer tillgängligt och billigare, började vi använda rabarbern i efterrätter, så som vi känner den idag.

Rabarbern är rik på c-vitamin och under världskrigen då importen av frukt var begränsad ökade konsumtionen för att minska risken för vitaminbrist. Utöver c-vitamin är rabarber rik på oxalsyra. Det är den som sätter sig på tänderna när vi äter den rå. I för stora mängder kan oxalsyran också vara skadlig för de inre organen.
Idag finns det närmare 100 olika sorter av rabarber i Sverige. De vanligast förekommande sorterna heter Victoria, Spangsbjerg och Marshalls Early Red. Rabarbern är perenn och växer i hela landet. Den är lättskött och trivs i de flesta klimat. Den mognar på våren och är, precis som jordgubben, ätbar tidigt på sommaren.

3 heta rabarbertips

  • Rabarbersallad till fisk
    Hyvla späda rabarberstjälkar tunt med ett mandolinjärn. Blanda sedan rabarberstrimlorna med syrligt äpple och lite färska örter samt en gräsig olivolja, och du har en krispig och vacker sallad att servera till grillad lax.
  • Förförisk sommardrink
    Trött på Aperol Spritz? Prova i så fall att göra en Rabarber Spritz. Ta ett glas mousserande vin, till exempel en Prosecco, och rör ner två matskedar hemmagjord rabarberkompott. Rör om försiktigt och garnera glaset med två tunt skivade rabarberstjälkar. Enkelt, somrigt och gott!
  • Odla dina egna rabarber
    Det är enkelt och tacksamt att odla egen rabarber. Fyll en 10-liters kruka eller hink med näringsrik jord. Se till att plantorna har tillräckligt med jord för att kunna slå rot. Plantera skotten sent på hösten, alternativt tidigt på våren, och placera krukan i ett soligt läge. Glöm inte att vattna!

VINTIPS

Piccini Prosecco Extra Dry
Artnr: 79668
Pris: 129 kr

Calvet Cotes du Rhone Rosé
Artnr: 2219
Pris: 89 kr

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget