Öppna meny
11 april, 2018

Reseguide: Valtournenche – Cervinia

Vin och vandring i Italien

Vandring och vin är en vinnande kombination. Vi har tagit tempen på Valtournenche – Cervinia som ligger ett par timmars bilresa från Milano och erbjuder både fantastiska vandringsmöjligheter och några av Italiens bästa vingårdar.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Alperna förknippas ofta med skidåkning, men är lika fantastiskt under sommarsäsongen. Alptopparna är täckta med gnistrande snö, men i dalarna grönskar ängarna och solen värmer precis lagom mycket.

Valtournenche – Cervinia i italienska Alperna ligger endast ett par timmars bilresa från Milano. Här finns både fina vandringsmöjligheter och massor av andra aktiviteter. Inte minst ligger byn nära några av Italiens bästa vingårdar.

Vi har samlat ihop de bästa tipsen med hjälp av Alpine Event som verkat i området i över åtta år.

Fakta Valtournenche – Cervinia

 Ta sig hit: Flyg till Milano, Turin eller Geneve från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Hotell hjälper ofta till med transfer till hotellet.
Flygtid: 2–3 timmar beroende på avreseort i Sverige.

Tidsskillnad: ingen

Bästa tid att åka: Maj-september

Boende

Hotel Millefiori – Alpine Event Lodge
Vi bodde på det här lilla boutique-hotellet med totalt 15 rum i byn Valtournenche – Cervinia som öppnade våren 2016. Hotellet har en personlig, vänlig atmosfär med en äkta alpkänsla. Hotel Millefiori ligger i staden Valtournenche, endast ett stenkast från den spektakulära bergskedjan ”Grandes Murrailles” och det mytomspunna bergsmassivet Cervino (för många även känt som Matterhorn). Här har du också nära till byns skidlift och vill du vandra under sommarhalvåret börjar de vackra vandringslederna bara några meter bort.

Restauranger

Wood
Denna moderna bistro vid ingången till Cervinia är uppkallad efter virket som är ett slående inslag i dess inredning. Det erbjuder en enkelt inredd matsal och kreativa rätter som spaghetti med kastanjer och svart tryffel.

Via Guido Rey 26, Cervinia

Foyer des Guides
Passionen för bergsmiljön, smak för bra saker och hög kvalitetsstandard var viktiga ingredienser när ägarna Sabrina och Walter skapade den här restaurangen i Valtournenche. Kom hit för att äta utsökta charkuterier och italienska rätter som osso bucco med risotto milanese.

Località Laviel / Pessey, Valtourneche

Chez Vrony
En av världens bästa skidrestauranger, enligt Micke, ligger i Zermatt. Chez Vrony är en av de få restauranger i området som använder sina egna ekologiska produkter. Djurens näring kommer enkom ur alpgräs.

Findeln, Zermatt

Chalet Etoile (”Ullas”)
Chalet Etoile är en anrik restaurang som ligger i Cervinia, vid foten av berget Cervino. Den byggdes 1974 av Cesare Frassy och drivs idag av hans svenska fru Ulla och barnen Caroline och Kalle. Menyn består av kött- och fiskrätter som blandar det bästa Sverige och Italien har att erbjuda, men även rätter i traditionell valdostansk stil.

Localita’ Plan Maison, Cervinia

Refudio Guide Del Cervinio
3 480 meter över havet på Plateau Rosa-glaciären får mjölksyran vila efter en lång dag av skidåkning. Njut av en meny med rätter från Aostadalen och schweizisk tradition. Allra helst på uteterrassen med magnifik utsikt.

Breuil Cervinia, Valtournenche

Vandringsleder

La Grande Balconata del Cervino
En vandringssträcka med makalösa vyer; bland annat ser man Cervinio/Matterhorn, Grandes Murailles och Breithorn. Vandringssträckan omfattar sex byar i Aostadalen: Valtournenche, Cervinia, Torgnon, Antey-Saint-André, La Magdeleine och Chamois.

Alpe Barmaz
En delsträcka av La Grande Balconata del Cervinio. En mycket vacker vandringsled där man hela tiden har Cervino/Matterhorn i blickfånget. Man kan vandra upp till Cheneil från Valtournenche.

Cretaz – Chamois
Sträckan från Cretaz till Chamois passar den som är sugen på en otroligt vacker och medelsvår vandringsled. Vandringen startar i byn Cretaz 1 525 meter över havet och slutar efter en höjdstigning på 500 meter i den bergsorten Chamois. Vandringen tar omkring en och en halv timme. Väl uppe i Chamois är det värt att ta sig en titt. Orten är belägen uppe i bergen och det enda sättet att ta sig dit är just via vandring eller en kabinlift.

Perrères – Lago Cignana – Rifugio Perucca Vuillermoz
Bila upp till Perrères och ställ bilen på parkeringen. Följ led 107 uppåt, först genom en lite tätare skog och sedan ut i Finestra di Cignana. Gå härifrån nedåt i cirka 100 meter på den motsatta sidan av passet tills du når Cignanas betesmarker för att sedan ta led 35 som leder till Manentibivacken. Därifrån kan man på 20 minuter nå Rifugio Perucca Vuillermoz. Detta är en ganska svår vandring som tar ca 4 timmar.

Cretaz – Chamois
Den här sträckan längs led 34 bjuder på en medelsvår vandring. När man närmar sig byn Chamois kan man välja att gå vidare ner till byn eller ta till vänster och följa skylten mot sjön Lago Lod. Perfekt picknickläge vid sjön och med fantastisk utsikt över dalen! Upp hit tar det cirka en och en halv timme. Väl härifrån kan man välja att gå ner till byn Chamois och ta kabinen ner till huvudvägen genom dalen. Vill man gå runt fortsätter man på led 107 mot den lilla pittoreska sommarbyn Cheneil och vidare på led 1 ned till utgångsläget Cretaz.

Andra aktiviteter

Skidåkning
Alpernas högst belägna skidsystem består av byarna Valtournenche och Cervinia på den italienska sidan och länkas ihop med Zermatt på den schweiziska. Mitt i området reser sig det mäktiga Monte Cervino/Matterhorn och den klassiska ”Tobleronetoppen” är riktmärket för underbara skiddagar. Här finns också Europas största sommarskidåkning med fem liftar.

Cykling
Downhill med mountainbike för den mer äventyrslystne, lugnare turer på landsväg för den som vill ta det lugnt men ändå vistas i naturen.

Golf
Aostadalen erbjuder mängder av golfbanor. En av de mest populära är Golf Cervinia. Banorna är en av Europas höst belägna och ligger 2 050 meter över havet vid foten av Cervinio/Matterhorn.

Vattensporter
Mellan april och september är det högsäsong för lite våtare sporter i alperna. För den som gillar action passar rafting eller forsränning, medan kanot är bättre för den som vill svettas men njuta av utsikten.

Vingårdar
Vandring kräver vila – allra helst med ett glas vin i handen. Ta en avstickare till Trento som ligger fyra timmar från Cervinia för ett besök hos Mezzacorona och en guidad tur i Rotari-vineriet. På två timmar når du natursköna Piemonte, inte bara en av de mest heta vinregionerna just nu, men också en av Italiens största och mest inflytelserika. Här hittar vi bland annat vinproducenter som Fontanafredda, med sina typiskt randiga vinhus, och La Spinetta, som känns igen på sina noshörningsprydda vinetiketter. Eller om man hellre vill, viner som Barolo, Barbaresco och Langhe Nebbiolo.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget