Öppna meny
, , ,
3 april, 2019

Rosévinets tid är här!

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren är närstående. Även om rosévin dricks allt mer, året om, så är det inget snack om hur konsumtionen ändå ökar i takt med fler soltimmar.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Men de senaste åren har ändå utbudet gått från kvantitet till kvalitet. I takt med ökad efterfrågan har vinproducenter runt om i världen förstått dess potential och lagt ner mer tid och möda på sina viner, vilket resulterat i en ny generation av ljusa, oemotståndliga topp-roséer.

Rosétrenden ökar också markant bland yngre män och då framförallt mousserande rosévin.De senaste 10 åren har den totala försäljningen av rosévin flerdubblats, samtidigt som kunskapen och medvetenheten om vinerna har ökat. Förra sommarens värmebölja gjorde att försäljningen boomade igen. Föreställningen att rosé endast är ett mingelvin för sommarfesten har dock ersatts av insikten om vilket fantastiskt matvin det är. Trenderna visar att rosévin, både stilla och mousserande är ett utmärkt alternativ till både vita och röda viner till maten.

Vi har listat tre favoritroséviner av hög kvalitet som passar till lite olika tillfällen.

Till den våriga middagen

Calvet Cote du Rhone

Calvet Côtes-du-Rhône Rosé

Artnr: 2219
Pris: 89 kr
Rósevin: Torrt, friskt och fruktigt
Ursprung: Frankrike, Côtes du Rhône
Druvor: Grenache 40 %, Syrah 30 %, Mourvèdre 30 %

Ungdomligt och härligt aromatiskt, bärigt vin med mängder av mogna jordgubbar och körsbärstoner uppbackade av mineral. Den friska fruktsyran bär upp all frukt i smaken och ger ett härligt inbjudande avslut.
Efter skörd pressades druvorna och skalen fick ligga med under en kort period för att ge vinet dess vackra färg och fruktstruktur. All vinifiering och lagring skedde på rostfria ståltankar för att behålla all frukt och fräschör.

Gott till: Toast skagen, fiskrätter och matiga sallader.

Finns vinet på mitt Systembolag?

När du vill prova en rosé från vinlandet Österrike

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt

Artnr: 5600
Pris: 99 kr
Ursprung: Österrike, Kamptal
Rósevin:  Torrt, friskt och fruktigt
Druvor: Zweigelt 100 %

Bärig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av smultron, örter och blodgrape. Uppfriskande eftersmak med inslag av citrus och smultron.
Efter manuell skörd pressar man druvorna försiktigt och låter skalen ligga med musten ett par timmar för att få en perfekt ljust laxrosa färg. Musten dras över till ståltankar där jäsningen får starta. Alkoholjäsning startar med en liten tillsats naturlig jäst från området. Efter jäsning får vinet ligga med sin jästfällning i 3-4 månader.

Gott till: Buffé, picknick, lättare rätter på fågel samt vegetariska och veganska rätter utan markerad hetta.

Finns vinet på mitt Systembolag?

Till mingel och tilltugg

Tr3 Apor Rosé

Pris: 169 kr
Artnr: 72935
3 000 ml (box)
Beställ vinet

Det här är ett alldeles nytt rosévin som smakar ljusrosa. Tänk smultron, vinbär och solmogna jordgubbar, typ. Bärigt och friskt. Perfekt till fisk. Eller chips. Vår rosébox är inte som alla andra. Apor bryr sig nämligen mycket mer om smak än om att impa på Carl von Stjärtfena och Louise af Löjlig.

Väldigt lyckat alltså att vårt rosévin passar både till mat och mingel.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget