Öppna meny
29 juni, 2018

Säsongens råvara: Jordgubbe

Få saker symboliserar svensk sommar på samma sätt som jordgubbar. Under midsommar klämmer vi i oss drygt fem miljoner liter av de söta, röda frukterna. Och precis som det finns olika typer av vindruvor finns det också många olika sorters jordgubbar.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Den moderna jordgubben odlades fram i Bretagne i Frankrike på 1740-talet. Trots att de flesta kallar jordgubben ett bär klassas den egentligen som en stenfrukt. Frukten består av den uppsvällda, köttiga och välsmakande blombottnen som utvändigt bär många små nötter. Som omogna är frukterna grönvita och mognar mot allt djupare rött. Jordgubben är en korsning mellan scharlakanssmultron från östra Nordamerika, kända för sin smak, och jättes-multron från Chile och Argentina. Vi tenderar att tro att jordgubbar är något av det svenskaste vi har – men faktum är att Sverige inte ens ryms på listan över världens 10 största jordgubbsproducerande länder. Den toppas istället av Kina, USA och Mexico.

Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan, särskilt polyfenoler och vitamin C. Totala halten antioxidanter är hela 5–10 gånger högre i jordgubbar än i äpple. Den antioxidativa aktiviteten och innehållet av anthocyaniner – ämnet som ger gubbarna deras röda färg – ökar med mognadsgraden. Ju rödare gubbe, desto mer antioxidanter. Jordgubbar är också rika på fibrer. Fibrer hjälper magen att må bra, ger oss mättnadskänsla och bidrar till att stärka vårt immunförsvar.

Jordgubbar vi odlar själva smakar mer än de vi köper i butik eftersom de plockas solmogna när de smakar som allra mest. De köpta plockas tidigare och hinner då inte få den djupa sötman. I Sverige odlas jordgubbar över hela landet även om de största volymerna kommer från södra Sverige. De olika jordgubbsorterna delas in i tre grupper; de som mognar tidigt, mellan och sent. Såväl smak som utseende mellan de olika sorterna varierar.

Gubbe?
När jordgubben kom till Sverige på 1700-talet kallades den ananassmultron på grund av sitt latinska namn Fragaria Ananassa. Det moderna namnet gubbe syftar inte nödvändigtvis till en äldre man, utan är dialekt och betyder liten klump.

Honeoye
En jordgubbsort som härstammar från USA och mognar i slutet på juni. En härdig, frisk sort som ger medelstora, mörkröda frukter med en kraftig doft. Smaken är ofta mild och går mot det syrliga. Innehåller mycket höga halter av C-vitamin.

Korona
Härstammar från Holland och är den vanligaste sorten i Sverige i dag. En planta som ger många frukter och därför är lättplockad. De medelstora frukterna mognar i början av juli och bären är medelstora och koniskt formade med söt, lite svag arom.

Dania
Den här jordgubbssorten kommer ursprungligen från Danmark och mognar lite senare; i mitten av juli. Den tål ett kallare klimat och odlas därför även i norra Sverige. Ger friska och söta, ljusröda frukter. Smaken och aromen är båda milda.

Tips!
För att en klassisk champagnefrukost med jordgubbar ska bli lyckad är det A och O att vinet är sött. Annars får de söta, solmogna gubbarna vinet att smaka surt och beskt – en upplevelse även den bästa daten har svårt att rädda. Prova även till ett sött dessertvin som exempelvis Calvet Sauternes Réserve du Ciron.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget