fbpx
Öppna meny
17 april, 2018

Säsongens råvara: ramslök

Allt du vill veta om ramslök

Lagom till våren kommer ramslökens avlånga, gröna blad upp ur jorden. Den sällsynta örten är inte så vanligt förekommande hemma i våra kök, men på trendiga restauranger runt om i världen har den en självskriven plats.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Med sina vackert stjärnlika, vita blommor och breda gröna blad är ramslöken en växt lika ståtlig och grann som den är användbar. En del har valt att kalla denna lökväxt för skogsvitlök, då den påminner om vitlök i både doft och smak. Men det är bladen som används i matlagningen, snarare än löken och de vita blommorna.

Ramslökens första skörd brukar vara redan i slutet av februari. Bladen smakar godast när de är små och späda, men du kan skörda ramslök hela vägen till början av juni.

Löken växer i fuktiga lövskogar och föredrar skugga. Där den växer breder den ut sig i stora gröna hav. Ramslöken vi hittar i våra matbutiker är normalt de avlånga blanka bladen på löken. De är ganska lika de giftiga bladen på liljekonvaljen så var noga när du ger dig ut på ramslöksexpedition. Det bästa är att titta noga på hur bladen ser ut och använda luktsinnet – en stark lökdoft är en bra indikator på att du hittat rätt.

Ramslöken kommer bäst till sin rätt om den avvänds kall eller rå, till exempel i en sallad. Den gör sig också bra i potatissallad, som krydda eller marinad eller som pesto. På nätet finns diverse recept på ramslökssoppa – men det ska noteras att löken förlorar såväl smak som näringsämnen då den värms upp.

Även om det är de gröna bladen vi ofta hittar i våra matbutiker, kan man faktiskt äta hela ramslöken. Blommorna har en ännu mer pikant ramlökssmak än bladen. Själva lökarna är pilliga att få ut, men kan med fördel hackas precis som vitlök och användas som krydda i maten.Formulärets överkant

Ramslökens hälsofördelar

Ramslöken sägs vara effektiv mot högt blodtryck och förhöjda kolesterolvärden. Den lindrar också magont och astmabesvär och anses vara förebyggande mot åderförkalkning och stroke.

Rätt eller fel?

Om du vill varar säker på att det är ramslök du sprungit på i skogen, så gnuggar du ett blad mellan fingrarna. Uppkommer det en tydlig doft av vitlök, då vet du att du har hittat rätt.

Lökväxter

Lökväxter är en familj av enhjärtbladiga växter, vanligen med en del av växten under jorden. Det finns ett antal olika släkten, men den mest kända heter Allium, där bland annat gul lök, purjolök och ramslök ingår.

Var växer ramslök?

På Gotland, Öland och i Skåne finns det gott om vildvuxen ramslök. Men plocka inte de gröna bladen om du hittar dem i Blekinge; där är ramslök nämligen fridlyst.

Tips!

Hacka ramslöken i små bitar och rör ner den i en flaska med olivolja. Förvara flaskan mörkt. Efter två veckor har du en egen, smakrik ramslöksolja.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget