Öppna meny
1 september, 2022

Sauvignon Blanc – populär över hela världen

Den gröna druvan är otroligt omtyckt runt om i världen och Sverige är inget undantag. Enligt Systembolaget är det den tredje mest sålda druvan i landet efter chardonnay och cabernet sauvignon.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Som namnet antyder så handlar det om en fransk vitvinsdruva. Namnet kommer troligtvis från det franska ordet för ”sauvage”, som betyder vild på svenska. Alltså ”den vilda vita”. DNA-forskning har visat att sauvignon blanc är besläktad med många kända druvor och att den faktiskt är förälder till cabernet sauvignon.

Ursprung
Sauvignon blancs födelseplats tros vara Frankrike i Loiredalen eller Bordeaux . Sancerre och Pouilly Fumé i Loire är de distrikt som blivit mest ryktbara för sin elegans och kvalitet. Men sauvignon blanc har visat sig trivas på många platser och odlas numera över hela världen där klimatet tillåter. Druvan tycker om svalkande havsvindar och svala lite skuggigare lägen. Framgångsrika har vinerna från Nya Zeeland blivit, men också USA, Chile och Sydafrika som visat sig vara utmärkta växtplatser. Beroende på var sauvignon blanc odlas får vinerna olika karaktär, även om de gröna vegetativa tonerna är genomgående.  

Vinerna lagras nästan aldrig på ekfat utan hellre på ståltank. Detta för att behålla så mycket fräschör som möjligt. Är vi däremot i Bordeaux, lagras druvan gärna på ekfat, men det tillhör verkligen undantagen. 

Karaktär:
Sauvignon blanc är en verklig druvpersonlighet, även en nybörjare inom vinets värld lär sig snabbt att identifiera den. Om man är intresserad av viner, är sauvignon blanc bra att börja med. Det är en druva som ger upplevelsen av att lyckas lättare än andra sorter”  

Huvudaromen är ofta svarta vinbär, av antingen blad eller bär. Till de ”gröna” aromerna ovan kan läggas nässlor, lime, grön sparris, örter och nyklippt gräs. Lämnar vi Frankrike för varmare växtplatser så får vi mer gulfruktiga aromer som passionsfrukt, melon, toner av gula frukter och grönsaker. Sauvignon blanc lämpar sig mycket väl att skörda vid olika grader av mognad för att lyfta fram de olika aromerna. I svala områden har man inte så mycket val annat än att nöja sig med den krispigt, strama och nyanserade stilen. På Nya Zeeland däremot har man utvecklat en helt egen omisskännlig stil där man skördar vid olika stadier av mognad på olika växtplatser och sedan blandar vinerna. På så sätt fångar man in druvans hela spektra från frisk mineralisk, gräsig örtighet, till överdådig fruktcocktail. 

Vad passar det till?
Ost
Mat och vin från samma område passar ofta ihop. En klassisk kombination är getost från Loire och vitt vin från Sancerre eller Pouilly-Fumé.  

Ljus fisk
Sauvignon blanc-vin är också utmärkt till ljusa fiskar, som gös eller abborre. Om fisken marineras med limejuice till ceviche, är vin från receptets hemland Chile på sin plats. 

Skaldjur  
Druvan trivs likaså med läckra skaldjur. Kammusslor, jätteräkor och deras kompisar matchas fint av till exempel den generösa stilen från Marlborough. Sauvignon blanc är också ett utmärkt kräftvin. 

Sallader & sparris  
Sauvignon blanc kommer till sin rätt i sällskap med sallader som har en syrlig dressing. Bland vegetariska rätter hör sparris till det bästa att kombinera. Allt med örter kan passa, för vinet har så mycket av allting. Det tål även vitlök. Sorten i sig är så aromatisk att maten kan ha hur mycket örter som helst. 

Endruvsvin?
Är det ett så kallat endruvsvin? D.v.s. att man främst gör viner på endast den här druvan utan att blanda med andra. Nej, det förekommer både och kan man säga. 100 % sauvignon blanc är mycket vanligt, men även blandningar på t.ex. chardonnay och viognier.

Paolo Scavino Sorriso Langhe Bianco

Nyanserad, mycket frisk smak med blommiga inslag och toner av tropisk frukt, mineral, och citrus. En härligt läskande eftersmak. Utmärkt till grillade fiskar eller vegetariska pastarätter.
Druvor: Sauvignon blanc 40%, Chardonnay 40%, Viognier 20%

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget