Vad vet du om skalmaceration?
En relativ ny upplevelse för den ”vanliga” vinkonsumenten är smaken av ett skalmacererat vitt vin, så kallat Orange vin. Här sker vinifieringen på samma sätt som när man gör röda viner, där skalet får ligga med vid jäsningen och laka ur både tanniner och färg.
Allt vin är egentligen transparent, tänk bara på Blanc de Noirs från Champagne som är ett vitt mousserande vin på blå druvor. Orangea viner är dock ingen ny företeelse, snarare ursprunget, och i exempelvis Georgien är det mer regel än undantag. Idag görs de bästa orangea vinerna i svala klimat men tillverkas av modiga visionärer i de flesta av alla vinproducerande länder. Orangeviner eller skalmacererade vita viner har ingen egen benämning på Systembolaget utan går under vanliga vita viner. Det finns heller inte särskilt mycket i ordinarie sortiment trots att efterfrågan blivit större. Vill man få tag i orangeviner bör man hålla koll på Systembolagets små partier som släpps ett par gånger i månaden. Annars finns det garanterat på några av landets bättre vinlistor, krogar och vinbarer.
I senaste avsnittet av vinpodden Vinpratarna med journalisten Andreas Grube och sommelieren Bèatrice Becher provades fem viner som alla var skalmacererade. Olika tid på skalen gör olika inverkan på vinet. Tre av de fem vinerna som provades kommer från Enjoys portfölj. Radikon, Paraschos och Čotar provades och omtalades i goda ordalag från experterna i podden. Nedan delar vi också med oss lite intressanta fakta om de tre pionjärerna inom området.
BRANKO ČOTAR har gjort mer än 40 årgångar vin på sin egendom i den lilla byn Komen i den södra delen av högplatån Karst i regionen Gorjansko, Slovenien. Den unika jordmånen i Karst består av kalksten och ett tunt magert jordlager. Detta och väldigt tätt planterade rankor (ca 7 500/ha) gör att skördeuttaget/ranka blir ca en flaska vin/ranka. Čotar jobbar helt naturligt med så liten miljöpåverkan som möjligt. De vita vinerna får macerera med skalen ca 4 – 10 dagar beroende på årgång och druvsort. Inget svavel tillsätts under vinifieringen och man använder sig endast av egna jäststammar utan tillsatta enzymer.
Snabbfakta om Čotar
- Naturvin och skalmacererade viner sedan 40 år tillbaka.
- En av de första i Europa i modern tid att gå tillbaka till denna uråldriga metod av vinmakning.
AZIENDA AGRICOLA RADIKON är genom grundaren Stanko Radikon en av pionjärerna inom naturvin och vin med lång skalkontakt, s.k. orangevin. 2016 gick Stanko bort i sviterna av cancer och idag är det sonen Sasja som för filosofi och vision vidare framåt, en filosofi för vinproduktion som är lika enkel som den är komplex – att producera ett vin som är helt naturligt. Ett bevis för hur uppskattad och respekterad Stanko var i regionen är att man i december 2016 beslutade sig för att hålla en årlig festival i Stankos minne som en av de mest respekterade vinmakarna i regionens historia.
Snabbfakta om Radikon
- Pionjär inom naturviner
- Äkthet och ärlighet är ledord
EVANGELOS PARASCHOS kom från Grekland till Italien och Friuli på gränsen till Slovenien, i mitten av 90-talet för att studera. Han träffade kärleken dubbelt i form av sin blivande hustru och vinet. Sedan starten 1998 har hans egendom vuxit till dagens ca 10 hektar. Precis som sina grannar Stanislau Radikon, Josko Gravner och Dario Prinčič så jobbar Paraschos naturligt. De flesta av hans vita viner får jäsa spontant med en viss skalmacerering. Man experimenterar även en hel del med jäsning och lagring i amforor.
Snabbfakta om Paraschos
- Friuli, Italien
- Naturviner
- Experimenterar