Öppna meny
16 juni, 2021

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest omtalade skandalerna genom åren. Ytterligare en skandal, som utspelar sig i nutid, kan du lyssna på i podden Vin för Rookies #56 – Skandaler i vinvärlden.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Sideways-effekten
Hollywoodfilmen Sideways resulterade i att efterfrågan på pinot noir exploderade i USA samtidigt som merlotviner sjönk som stenar. Amerikanska vinbjässen Gallo såg en möjlighet och började sälja ”Red Bicyclette”, ett vin på pinot noir-druvor som odlades av ett kooperativ i franska Langedouc. Från 2006 till 2008 såldes 18 miljoner flaskor i USA och ingen anade att något inte riktigt stämde.

Till slut slog franska myndigheter larm när de upptäckte att vinet Red Bicyclette förbrukade 50 % mer pinot noir-druvor än vad som producerades i hela Languedoc. Vinet visade sig istället innehålla merlot och syrah med en pytteliten del pinot noir.

Gallos kompetens ifrågasattes givetvis – borde de inte upptäckt bedrägeriet? Borde de inte insett att det mörkröda vinet inte kunde vara ett pinot noir-vin? Fransmännen skrattade gott åt lättlurade amerikaner medan medlemmarna i kooperativet som odlade druvorna dömdes för bedrägeri.

Österrikiska glykolskandalen
Den 27 juni 1985 briserade en nyhetsbomb – en tysk vinbutik hade hittat glykol i en österrikisk vinflaska. Över en natt lamslogs hela den österrikiska vinexporten och under det följande året sjönk vinexporten med nästan 90 %.

På den här tiden var smakpreferensen att vita viner gärna skulle ha sötma. I Österrike var man bra på att producera stora volymer av sådant vin och allt hade varit bra om inte vädret under skörden 1983 varit så uselt. Det blev näst intill omöjligt att leverera viner med den sötma som utlovats. Några desperata producenter tillsatte Dietylenglykol till vinet vilket gjorde det sötare och mjukare.

I vinindustrin är det inte ovanligt att det trixas med viner för att göra dem mer attraktiva, men nu hade man mixtrat med Dietylenglykol som förutom att det är sött även är giftigt för människor och djur och kan orsaka njursvikt. Halterna i vinet var dock väldigt låga och någon räknade ut att man var tvungen att dricka nästan 200 flaskor vin per vecka för att det skulle kunna orsaka skada och förgiftning.

Men skadan var skedd och skandalen raserade Österrikes vinanseende under lång tid. Med facit i hand, så här över 35 år senare, visade sig skandalen leda till en otrolig kvalitetsutveckling i Österrike och idag visar landet rekordsiffror när det gäller export.

Presidentens vin
1985 såldes en flaska vin märkt ”TH.J” på auktion på Christies i London för drygt 1,1 miljoner kronor. Flaskan sades ha tillhört USA:s president Thomas Jefferson som var en erkänd vinkännare. Allt var frid och fröjd fram tills 2005 då Bill Koch, en amerikansk affärsman och vinsamlare, som också köpt vinflaskor från samma samling som sägs ha tillhört Thomas Jefferson för flera miljoner kronor under slutet av 1980-talet gör sig redo för att visa upp sin samling på Bostons konstmuseum.

På museet tvivlar man på äktheten och det görs utredningar som visar att det saknas bevis och äkthetsintyg helt och hållet. Det enda auktionshuset Christies har som bevis när de sålde den första flaskan är ett utlåtande från sin ansvarige vinexpert Michael Broadbents.

Nu påbörjas en utdragen tvist mellan Bill Koch, som köpt flaskorna i god tro på auktion, och Hardy Rodenstock – mannen som ursprungligen hittat flaskorna och den som lämnat in dem till auktionshuset. Rodenstock pressas men kan plötsligt inte minnas alls var flaskorna hittats. 2008 kommer boken ”Miljardärens vinäger” om skandalen och där hävdas att initialerna på flaskorna gjorts av en modern borrmaskin. Alla stämmer alla till höger och vänster men ingen döms för brott.

Vinvärlden har sett en hel del skandaler under årens lopp. Bedrägerier, fusk och försök till genvägar har resulterat i katastrof för enskilda personer, vinregioner och till och med för hela vinländer. I det här avsnittet avhandlar vi tre av de mest omtalade skandalerna i modern tid. Gäst i studion är Gustav Åström.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget