Öppna meny
,
1 april, 2019

Skillnaden på billigt och dyrt vin

Vad är egentligen skillnaden mellan ett billigt och ett dyrt vin? Thomas Holstein på Enjoy Wine & Spirit reder ut vad som skiljer ett instegsvin från vällagrade, högkvalitativa viner.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Du har garanterat stått på Systembolaget och fingrat på ett vin i en prisklass lite över vad din plånbok tillåter, för att strax därefter återfalla till det vanliga favoritvinet. Hur kommer det sig egentligen att prislappen på en flaska vin varierar från några tiotals kronor till flera tusen?

Somliga viner har en dyr prislapp för att de kommer från ett exklusivt distrikt. Det mest klassiska exemplet är Champagne. Andra viner är dyrare eftersom efterfrågan överstiger tillgången. Men den vanligaste orsaken till prisskillnader mellan olika viner är hantverket bakom. Enkelt kan man säga att ju mer industriellt ett vin är producerat desto billigare är det. Och, ju mer hantverksmässigt ett vin är producerat desto dyrare är det.

Ett bra exempel på den här prisvariationen är vinerna från Rioja-producenten Baron de Ley. I deras produktportfölj hittar du instegsvinet Joven, som är det enklaste och billigaste vinet. Här läggs färre arbetstimmar i vingården, vinet säljs ungt och kallas ofta för Joven, vilket betyder att det varken har lagringskostnader eller innebär dyra kapitalbindningar.

Riojas nästa kvalitetsnivå heter Crianza och är ett vin som enligt den spanska vinlagen måste lagras i minst 12 månader varav minst 6 månader på ekfat. För att skapa ett vin som klarar av att lagras på fat i sex månader, behövs ett förberedande arbete i vingården för att skapa druvor med kraft. Därtill kommer en kostnad för att köpa ekfat och en kostnad för att binda upp kapital under lagringstiden. Detta gör Crianza-vinet lite dyrare än föregående Rioja.

Nästa nivå – Baron de Ley Reserva – måste lagras 36 månader varav minst 12 månader på fat. Baron de Ley Reserva är därför några kronor dyrare och kostar 119 kr.

Den dyraste kvaliteten som Baron de Ley gör heter Rioja Gran Reserva. Den kvaliteten görs bara under årgångar när skörden är av högsta kvalitet. Gran Reserva kräver 60 månaders lagring varav 24 månader på ekfat. För att kunna skörda druvor som klarar av den långa lagringen krävs många timmars vingårdsarbete. Som regel är det druvor från äldre stockar som används. En äldre producerar färre druvor än en yngre. Producenten behöver göra stora investeringar i ekfat och kapitalbindningen är påfrestande vilket förklarar varför olika viner från olika producenter varierar i pris. En Rioja Gran Reserva kostar drygt 200 kr.

Det finns fyra klassificeringar på rött vin från Rioja:

Joven = ungt vin. Får säljas direkt efter skörd.

Crianza = Måste lagras minst ett år, varav minst sex månader på fat, på bodegan.

Reserva = Måste lagras minst tre år, varav minst ett år på fat, före försäljning.

Viner från Barón de Ley

baron de ley reserva

Baron de Ley Reserva
Artnr: 2525 | Pris: 119 kr

baron de ley gran reserva

Baron de Ley Gran Reserva
Artnr: 2768 | Pris: 209 kr

> Mer viner från Baron de Ley

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget