Öppna meny
10 november, 2021

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ

Längst ner i sydöstra Italien, på klacken av den italienska stöveln, ligger Apulien. Det soliga området är en av landets största vinregioner och är starkt förknippat med kooperativet Cantine Due Palme. Deras toppvin Selvarossa Salice Salentino Riserva anses vara ett av Italiens bästa röda viner, men lillasystern Selvarossa Salice Salentino är väl så smakfull!

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Apulien, eller Puglia som italienarna själva säger, har cirka fyra miljoner invånare och utgör själva klacken av det stövelformade landet Italien. Här myllrar det av solvarma människor, smala gränder, vitkalkade hus, barocka balkonger och pelargoner, men landskapet rymmer även en del orörd natur där det ligger inpressat mellan azurblåa hav. 

Området är en unik korsning mellan öst och väst, en smältdegel av kulturer i centrum av Medelhavet. Detta syditalienska paradis är enkelt och rustikt, men samtidigt sofistikerat. Historiskt sett har det odlats vin i Apulien sedan antiken och idag är regionen Italiens näst mest produktiva efter Veneto. Men det var inte självklart att det skulle bli så.  

Kooperativen räddare i nöden
Efter andra världskriget präglades Italien liksom övriga väst-Europa av en expansiv nybyggaranda. Dock var det främst landets norra delar som tjänade på den snabba industrialiseringen medan landsbygden och söderns vinbönder hamnade på efterkälken.  

För att fånga upp de fattiga och resursmässigt eftersatta vinbönderna bildades flera mindre vinkooperativ. Kooperativet skänkte trygghet, men många fick kämpa med lönsamheten och hade fortsatt svårt att konkurrera med den nyare, innovativa vinnäringen i norr.  

Det var då vinmakaren Angelo Maci klev in i bilden. Han föddes i Apulien mitt under andra världskriget, tog över familjens vingård och bestämde sig för att göra något åt den negativa utvecklingen. Så han övertygade vinbönderna i fem stora kooperativ att slå sig samman.  

Tradition och högteknologi i ett
Efter att Angelo Maci sett till att Cantine Due Palme grundades 1989 blev det på kort tid södra Italiens största kooperativ och snart även landets. Det gjordes investeringar i bättre vinifikationsteknik och ny utrustning för att göra mer moderna och attraktiva viner.  

I dag består Cantine Due Palme av cirka 1 000 odlare varav 15 medlemmar förfogar över majoriteten av vingårdsarealen i provinserna Brindisi, Lecce och Taranto. Tillsammans levererar kooperativet 12 miljoner flaskor vin per år till mer än 40 länder världen över. 

Kärleken till jorden och marken är den primära värdegrunden. Samtliga vingårdar är därför fria från förorenande och kemiska herbicider. Tack vare detta och en tydlig strategisk vision och har kooperativet byggt ett starkt och trovärdigt rykte om att producera ansvarsfulla viner som lyckas behaga såväl den allmänna konsumenten som den luttrade vinkritikern.  

Soltåliga druvor av lokalt ursprung
Cantine Due Palme odlar främst blå druvor och då de mest typiska sorterna i Salento vilka är Negroamaro, Primitivo, Malvasia Nera och Susumaniello. Men det är framför allt sina viner av den förstnämnda druvan, Negroamaro, som kooperativet gjort sig mest kända för. 

Negroamaro är den mest odlade druvan inom både Cantine Due Palme och i hela Apulien. Namnet betyder mörk och bitter. Den trivs ypperligt i Apuliens kalkhaltiga jordar, ger stora skördar och står pall för det tuffa klimatet med många heta soltimmar och mycket torka.  

Viner gjorda på merparten Negroamaro blir mörkt röda, nästan svarta, på grund av druvans tjocka skal. Färgen matchar den kryddiga, mustiga och tanninrika karaktären. Ett vin du med fördel dricker till stekta eller grillade kötträtter, gärna med något parmesangratinerat till.  

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget