Öppna meny
5 oktober, 2017

Spanien – ett av världens hetaste vinländer

Vinmetropolen Spanien

Spanien är en het vinmetropol. Som ett av världens största vinproducerande länder trängs kvantitet med kvalitet, nyskapande och tradition. Här finns också några av världens främsta gastronomiska upplevelser att finna och Michelinstjärnorna duggar tätt över landets progressiva restauranger.
I förra veckan besökte den spanska stjärnsommelieren Ferrán Centelles Sverige och höll en master class inför en hänförd publik av vinintresserade inom branschen. Ferrán Centelles är mest känd som Jancis Robinsons högra hand i Spanien samt som chefssommelier på en av världens främsta restauranger, El Bulli, mellan 2000-2011 (idag är El Bulli ett institut för gastronomi). Kontentan av hans master class var att Spanien fortsätter att leverera ursprung och unika viner, i både nyskapade led med lokala obskyra druvor parallellt med tradition helt enligt klassiska metoder, fast idag med kvalitet i första hand.

 

Dela på Twitter Dela på Facebook

Med dessa ord vill vi presentera ett av våra viner som vi känner ligger helt i linje med Ferrán Centelles profetia; Baron de Ley Varietales Graciano 2014 (nr: 72445, 129 kr). Baron de Ley har planterat 50 hektar av Graciano-druvan. Den anses vara den druva som ger Rioja vinerna elegans, mörk färg och en pepprig fruktighet. Planteringarna återfinns på en högplatå i Rioja Baja kallad Los Almendros. Vinet är fylligt och smakrikt med toner av mörka körsbär, hallon, vanilj och mineraler och har en lång nyanserad eftersmak. Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av lamm- och nötkött eller som här till en klassisk svensk Biff Rydberg.

 

Vill du veta mer om Spaniens lokala druvor och trender har vi skrivit en hel artikel i ämnet.

Baron de Ley och Biff Rydberg

En lyxigare variant av pyttipanna. Så lagar du den svenska klassikern – till receptet!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget