fbpx
Öppna meny
11 april, 2019

Sparris i säsong

Färsk svensk sparris har kort säsong. Den skördas under perioden april till juni. Vi är många som nu räknar dagarna tills den första leveransen kommer. Sparris är en liljeväxt och finns i två olika varianter, grön och vit.  Den vita sparrisen finns under en kortare säsong och framförallt tyskarna firar detta med festivaler som har gjort att denna sparris har blivit lite extra åtråvärd.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Skillnaden mellan den gröna och den vita sparrisen är att den vita växer under jord och den gröna över jord. För att klara av livet under jorden har den vita sparrisen ett skyddshölje om sig. Ett hölje som behöver avlägsnas innan den ska ätas. Det faktum att den växer under jord gör att den växer långsammare varför den alltid är tjockare än den gröna.

Den vita sparrisen har en smak av viss beska medan den gröna har en sötare karaktär. För att beska ska matchas bra tillsammans med vin behövs en smakbrygga i form av fett och syra. En hollandaisesås innehåller just dessa ingredienser och öppnar upp för ett möte med viner som innehåller hög syra som också kan skära igenom fetman.

Att tillaga sparris är enkelt. Du kan antingen koka, steka eller ugnsbaka den. Grön sparris kan också ätas rå som ingrediens i en god sallad. Det vita kräver tillagning.

Tillagningstips

Enjoy Wine & Spirits systerbolag Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta samarbetar sedan flera år med Juniorkocklandslaget för att stödja innovativ och nytänkande matlagning i Sverige.

Här delar lagledaren Peter Jelksäter med sig av sina bästa sparristips:
Ställ sparrisen i lite kallt vatten, i en vas förslagsvis, med ny snittyta i rotändan direkt när du kommer hem från affären. Snyggt som vilken blombukett som helst och bra för sparrisen att bli ”saftig” inför tillagning. Förvara stående i kylen på samma sätt över natten.

Skala stjälken noga och lägg i ugnssäker form och ringla över enkel rapsolja eller matolja. Salta och sockra litegrann. Sätt in i varm ugn 225 grader i ca 15–20 min. Konsistensen är lika god mjuk som med lite fastare kärna.

Låt svalna något, skär i önskade bitar och ta bort nedre rotändan. Servera med flagad god parmesan, rostad mandel, nymald svartpeppar och en vinägrett på fruktig olivolja och färskpressad citronjuice.

Sås eller buljong
Den vita sparrisen behöver skalas för att inte blir trådig när vi äter den. När du skalat din sparris gör du klokt i att spara skalresterna. Använd dem tillsammans med ändarna som du skurit bort till en god sparrissås eller en grönsaksbuljong.

Odla din egen sparris
Sparrisen är tacksam och lätt att odla själv. När du väl funnit dig tillrätta i sparrisens växtrytm kan du se fram emot många lyckade sparrisskördar. Ett tips är att köpa redan välutvecklade sparrisplantor.

Vintips till maträtter med sparris

A Christmann Riesling
A Christmann Riesling
Art nr: 5882. 139 kr (750 ml)

Juliusspital
Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Erste Lage EKO
Art nr: 91304 189 kr (750 ml)

 

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget