Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ett nytt alternativ seglat upp på sommarens planeringsbord. Det inte många vet är att det går att besöka vingårdar även i Sverige. Vem hade trott det för ca 20 år sedan?

Idag finns ca 35 yrkesodlare i föreningen för svenska vinodlare, de är alla professionella odlare och vinproducenter. Ytterligare 150 odlare på hobbynivå där själva vinmakningen inte tagit fart på samma seriösa sätt på grund av förhållanden och framför allt ekonomi. Den gröna ”hybriddruvan” Solaris dominerar de vita vinerna och det är framförallt de med sin syra och friskhet som lyckas bäst kvalitetsmässigt. Röda viner har ännu en bit kvar för att nå tillräckligt bra kvalitet.

Skåne är ett av Europas nyaste vinodlingsområden och den skånska vinodlingen har vuxit otroligt de senaste åren. Det finns allt från vingårdar med 120 000 plantor till små med endast några hundra.

Vill du själv uppleva en svensk vingård rekommenderar vi att du besöker Vinvägen i Skåne på www.vinvagen.se

Nedanför Skåne har vi listat ytterligare vingårdar i övriga Sverige.

Vingårdar i Skåne där man kan prova vin:
Arilds Vingård 
Flyinge Vingård
Frillestads Vingård
Kullabergs Vingård
Skepparps Vingård
Åhus Vingård
Österlenvin
Hällåkra Vingård
Flädie Mat&Vingård
Vingården i Klagshamn

Fler vingårdar att besöka i övriga Sverige:
Blekinge: Stora Boråkra
Gotland: Gute Vingård
Halland: Ästad Vingård
Öland: Wannborga Bränneri & Vingård
Östergötland: Särtshöga Vingård 
Södermanland: Blaxsta Vingård

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har våra restaurangkunder, som inte längre har…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!