Svenska skärgårdspärlor

Vem har inte drömt om att båtluffa i Grekland? Sverige erbjuder lika vackra och levande skärgårdsmiljöer. Vi tipsar om bra käk och spännande vinlistor ute på svenska öar.

Stockholms skärgård

Det är inte bara segling och stekare i Sandhamn. Krögarparet Lars och Ann-Marie Wikström firar 40 år på klassiska Sandhamns Värdshus. 2019 öppnar de även en bar med skaldjursfokus precis vid vattnet. Ingen vill missa detta!
www.sandhamns-vardshus.se

Där Nämdöfjärden och Jungfrufjärden möts
Ligger Grundets vandrarhems matservering med bar. En riktig skärgårdspärla med fullständiga rättigheter, krav-
märkta produkter och närproducerade råvaror från skärgården.
www.grundet.se

Tullhuset är en skärgårdskrog inhyst i anrika Dalarö Tullhus. Menyn följer säsongerna med råvarorna i fokus. Ekologisk medvetenhet med traditionella luncher, middagar och festvåningsmenyer.
www.tullhuset.nu

Gotland

Strax intill St:a Karins ruin på Stora Torget i Visby har Bakfickan huserat sedan tidigt 90-tal. Än i dag har klassiker som stekt strömming, fisksoppa och rökta räkor en given plats på menyn, men med en modern twist.
www.bakfickanvisby.se

Öland

Norrings Creperie i Borgholm erbjuds nygräddade matiga galetter och söta crêpes. Självklart avnjuter man en fransk cider till detta men även spännande vin och öl finns.
www.norringscreperie.se

Västkusten

Strandkanten är artisten Petters stammishak på Sveriges västligaste bebodda plats Koster. Och det är lätt att förstå varför. Här kan hela familjen njuta av färska skaldjur på verandan till denna unika sjöbod med kanonläge vid Kostersundet. Den mysiga inredningen kan du köpa med dig hem.
www.strandkanten.se

Ottos Kök på Marstrands Havshotell är en restaurang med bästa läge. Sätt dig på verandan med utsikt över hamnen och Marstrandsön och njut av fisk och skaldjur på menyn. Här finns något för alla smaker.
www.marstrands.se

Salt & Sills restaurang på Klädesholmen har bryggservering och fönster med havsutsikt. Här äter man så klart fisk och skaldjur. Rätter som ”Sillplankan” och ”Klädesholmaren” har bidragit till skärgårdskrogens internationella erkännande.
www.saltosill.se

Peterson’s Krog välkomnas du in i en genuin bohuslänsk
miljö, präglad av havet som omger Käringön. Njut av den härliga stämningen och de karaktäristiskt goda fisk- och skaldjursrätterna, tillagade av säsongens råvaror.
www. petersonskrog.se

Skåne

Spirit of Hven – Backafallsbyn är en 4-stjärnig hotell- och
konferensanläggning på ön Ven, med destilleri, restaurang, relax, boutique och en av Sveriges främsta whiskybarer. Ett gastronomiskt paradis med lokalt producerade råvaror från ett bördigt landskap.
www.backafallsbyn.se

Norrland

 

Novas Inn på Holmön utanför Umeå serverar lokalt fångad fisk och en meny speciellt anpassad efter den originella skärgårdsmiljön i Norrland. Här finns även möjlighet att hyra cykel och ta sig runt ön.
www.novasinn.se

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har våra restaurangkunder, som inte längre har…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!