Öppna meny
19 juni, 2017

Passar till: sill

Vin och sill?

Sedvanligt serveras öl och nubbe till sill men faktum är att det finns fler alternativ för den som inte vill traska i traditionens djupa spår utan istället följa sin egen smak. Wine & Friends utmanar det traditionella tänket kring öl och nubbe till silltallriken. Vi testar kombinationen sill och vin – och vi hittar några riktigt lyckade kombinationer.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Att tänka på:

Inlagd sill på bordet med nykokt färskpotatis, gräddfil och gräslök är ju ett omistligt inslag under försommarens ljusa kvällar. Allt från de klara sillalternativen som Matjes och inlagd sill till de lite mer krämiga och örtiga varianterna som senaps- och skärgårdssill kräver lite omtanke och finess vad det gäller alternativ dryck.
Sillen, en lite fet fisk blir i sin inläggning både salt, söt och syrlig, något som kan vara svårt att matcha till vin. Lagringen av fisken på tunna är inget att sätta ett likhetstecken efter vad det gäller vin. Fatlagrade vita viner vinner inte i matchen mot friska, slanka viner med hög syra och fruktighet. Röda viner får stå över ett kast denna gång, men vi sneglar gärna lite åt vin med oxidativa nyanser som fino sherry och orangeviner.

Så gick silltestet till:

För att hitta fram till det bästa vinalternativet till sillen dukade vi fram ett bord med sex olika sillsorter, färskpotatis i dill, gräddfil med gräslök samt knäckebröd och smör. Vi föreställde oss en silltallrik med olika sillar och tillbehör som grund för testet. Den inbjudna testpanelen bestod av produktchefer, sommelierer och andra vinkunniga på kontoret. Varje vin presterade väldigt skiftande gentemot de olika silltyperna. Att utifrån en generell silltallrik försöka finna det perfekta vinet visade sig svårt men ovan nämnda Riesling från A. Christmann och en Pinot Gris från Schlumberger stod för de bäst presterande kombinationerna. I övrigt försökte vi hitta ett passande vin för varje specifik sillkaraktär. Panelen är dock enade i resultatet att vin minsann borde ha en mer naturlig plats på sillbordet i sommar. I sann midsommaranda högg vi in till tonerna av Små Grodorna.

Sillarna vi provade och vilket vin som passade bäst till:

Bäst i test – allround-vinet

A.Christmann Riesling 2015 (Tyskland, ekologisk), 139 kr, Art nr: 5882
Med sin rikedom i frukt och syra, friskhet och självklar balans mötte den upp i allt från sillens ouvre av smaker, potatisens nötighet och gräddfilens syrlighet.

Kommentar: Lite oväntat tar ett bubbel sig an den klassiska matjessillen på allra bästa sätt. Lite sötma och frukt och med bubblorna som spelar en viktig roll, bryter den ner de mjuka tonerna av kryddpeppar och nejlika och förenas i en fin harmoni. Här spelade helheten också in, potatis med tillbehör gav en väsentlig push i rätt riktning.
Fino sherryn fick också höga betyg tillsammans med de torrkryddiga” sillarna i klar lag och blev något som utvecklades spännande med vinets citrus, jäst och nötighet.

Kommentar: För dig som anser att rosévinet hör sommaren till kan vi konstatera att den ljusa Provencalska stilen gör sig bäst till silltallriken. Ingen superkombination egentligen, men bärigheten i vinet svarade upp mot limen och ingefäran. Även här passade Piccini Memoro Sparkling mycket bra med sina lite mer tropiska inslag.

Kommentar:  För den lite mer nördige kommer kombinationen naturvin och ramslök kanske inte som en chock men det orangea vinet balanserar upp vitlöken och syran från citronen fint i denna, annars ganska krämiga ramslökshistoria.

Kommentar: Grüner Veltliner visade sig vara lite svårare än vad vi kanske först trott. Dess fruktiga friskhet kom tyvärr bort sig i de mer intensiva sillsmakerna. Men syran i vinet fick sig en partner i den krämiga skaldjursbetonade skärgårdssillen. A. Christmann Riesling och Schlumberger Pinot Gris var också rätt fina med skärgårdssillen.

Kommentar: Pinot Gris med något extra år på nacken gav oss lite mognad, en liten sötma och ypperlig balans som mötte den intensiva smaken i den inlagda sillen fantastiskt. Likt A. Christmann var detta ett vin som lirade med i stort sett alla sillarna på bordet. En stor favorit som vi hoppas få åtnjuta mycket av i sommar. Här fick också Fino sherryn bra betyg!

Kommentar: Senapssillen var en knepig nöt att knäcka. Vanlig på bordet, men kanske lite väl mild i smaken, var den svår att matcha till vinerna. Den torra Finon tog dock för sig utan att kväva krämigheten i senapen. Här hittade vi ytterligare en oväntad kombination även om Sherry’n tidigare hade visat sig på styva linan i matchningen med de klara inläggningarna och sedan tidigare är en given klassiker ihop med surströmming.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget