Öppna meny
,
2 juli, 2019

Lär känna Touriga Nacional

En relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Det sägs att det finns 3 000 olika druvsorter i vinvärlden. Somliga mer vanligt förekommande än andra. Vinlandet Portugal påminner om Italien när det gäller att båda länderna har många inhemska druvsorter. En av Portugals högst rankade blå druvor heter Touriga Nacional.

Touriga Nacional utgör ryggraden i det söta och kraftiga Portvinet. Det vittnar lite om vilken potent och kraftig druva den är. Förutom Portvin görs det åtskilliga bra, fylliga och torra röda viner. Den dominerande delen av dessa kommer från kullarna längs Dourofloden i norra Portugal. Här heter distrikten Dão och Douro. Men du hittar också Touriga Nacional-odlingar längre söderut i både Alentejo och Algarve.
Touriga Nacional är en tjockskalig och färgrik druva som ger täta och mörka viner med karaktär av mörka bär, lakrits, viol och örter som påminner om bergamott. Druvan trivs bra i heta klimat men mår, som många andra druvor, bra av svalare nätter.

vindruvor-vingård

Det är inte ovanligt att Touriga Nacional blandas med andra inhemska druvor så som Tempranillo (som i Portugal kallas Aragonez och Tinta Roriz), Touriga Franca eller Castelão. Syftet med dessa är vanligtvis att ge vinerna mera syra och fräschör.

Touriga Nacional-viner har ofta bra lagringspotential och de bästa vinerna kan utan problem överleva 20 års lagring. På senare år har viner som endast består av denna druva blivit vanliga. Det betyder att vi konsumenter lättare kan lära oss att känna igen druvan och dess karaktär. Utanför Portugals gränser kan vinländer som Sydafrika, Spanien, USA och Australien stoltsera med sina egna Touriga Nacional-viner. Odlade i rätt klimat och rätt framställda får dessa viner en typisk druvkaraktär.

Det röda Touriga-vinet är ett fylligt och minst sagt matvänligt rött vin. En rätt som passar mycket bra till vinet är grillade lammracks med färsk rosmarin. Testa även gärna till lagrade hårdostar utan för påtaglig sälta, som svenska Västerbotten eller spanska Manchego. Prova också till franska Morbier, du kommer inte bli besviken.

Nyhet –
Coragem från Douro i Portugal

Coragem
Coragem

Coragem Douro 2017
Artnr: 2548 | 249 kr | Portugal, Douro | Alk. 14 %, Socker 1.5 gram/liter (3L BIB)
Rött vin, Kryddigt och mustigt
Druvor: Touriga Franca, Tinta Roriz och Touriga Nacional

Ett kraftfullt rött vin från Douro DOC, en välkänd vinregion i norra Portugal som sträcker sig längsmed Douroflodens branta sluttningar.

Druvorna till vinet handskördas vilket säkrar en selektering av druvor av hög kvalitet och Coragem Douro görs av druvorna Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Roriz. Efter vinifiering lagras lite mer än hälften av vinet tillsammans med franska ekchips under 1,5 månad. Resterande volym lagras på rostfria ståltankar. Inget socker har tillsatts och det totala värdet restsocker ligger på mindre än 2 gr/l.
Vinet har en generös smak med toner av mörka bär, körsbär, plommon och ett balanserat inslag av fat. I avslutningen en lång eftersmak med kryddiga toner och inslag av mörk choklad.

Passar utmärkt till grillat, charkuterier samt vegetariska smakrika rätter.

 

Sagt i pressen
DINA VINER
86 poäng (+++)
”Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, mörka bär, bra balans, bra syra och inslag av hallon, björnbär, cassis, violer, choklad, ceder, mineraler och vanilj. ”

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget