Öppna meny
11 juli, 2018

Underbara Österlen

Kilometerlånga sandstränder, bländade rapsfält och pittoreska restauranger. Österlen är något alldeles extra under sommaren. Vi har satt ihop en guide för den perfekta Österlenshelgen med bil eller cykel.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Dag 1:
Sagokullar och äpplen

Upptäck Österlens underbara kullar i det område som kallas porten till Österlen. Börja med vackra Brösarps backar där ”Bröderna Lejonhjärta” spelades in. Backarna passar utmärkt för sköna promenader. Åk vidare mot äppelodlingarna i Kivik och ett besök på Kiviks musteri. Här kan du besöka gårdsbutiker och njuta av kall äppelmust innan färden går vidare till Stenshuvud naturreservat som bjuder på berg med milsvid utsikt, lummig lövskog och stränder. I anslutning till reservatet ligger ett paradis för små kakmonster, Kafé Annorlunda, som har en kakbuffé – man betalar ett fast pris och äter så mycket kakor och bullar man orkar. En varm sommardag är Rörums strand söder om Stenshuvud ett måste. Den sägs vara en av Sveriges vackraste stränder och påminner om en strand på ett exotiskt resmål. Det enda som avslöjar att man är i Sverige är vattentemperaturen.

Mat
Lunch: Friden
Vid vägs slut, omgiven av äppelträd, ligger legendariska Friden. I den bohemiska och charmiga trädgården kan du spisa Österlens specialitet, pizza, gjord av ekologiska och närproducerade råvaror. På gården tillverkas egen äppelcider och äppelsprit – missa inte. Här måste man boka bord flera dagar i förväg.
Friden.nu

Middag:
Apotekarns trädgård
Intill den välbesökta butiken Apotekarn – som är överfylld av citronträd, olivträd och marockanska trädgårdsmöbler – ligger Apotekarns trädgård. En oas mitt i Simrishamn som kallas Medelhavet på Österlen. Här kan du njuta av italienska delikatesser, pasta och delikat pizza tillsammans med ett glas vin.
Apotekarns.com

Boende
Apotekarns Bed & Breakfast
Ett stenkast från Apotekarns vackra Medelhavsträdgård – inkapslad på en innergård i Simrishamn – ligger vackra Apotekarns Bed & Breakfast. Här bor du bekvämt och vackert, med staden åt ena hållet och innegården åt det andra.
Apotekarns.com

Karnelund Krog & Rum
Ligger mitt på Österlen, i den genuina Österlenbyn Gislöv och på cykelavstånd från havet och de idylliska fiskelägena. Karnelund erbjuder 13 moderna och personliga rum och en trivsam restaurang som uppmärksammats i White Guide och Sveriges Bästa Bord.
Karnelund.se

Konst i naturen
Kivik Art Centre bjuder på spektakulära verk som ”himlatrappan” – en 18 meter hög trappa i svartmålat stål rakt upp i den skånska skyn – och det omtalade utsiktstornet från vilket Ulf Lundell hävdar att man kan spana in på hans gård.
Kivikart.se

Dag 2:
Simrishamn, sandstrand och gåtfulla stenblock

Simrishamn ses som ”Österlens huvudstad”. Den populära småbåtshamnen drar mycket folk under sommarsäsongen och hela området lever upp med segelbåtar. Promenera längs Storgatan där du kan betrakta stadens äldsta byggnad, Sankt Nicolai kyrkan, och husen som är berömda för sina vackert ornamenterade Simrishamnsdörrar. Om vädret tillåter, packa badkläderna och åk till den kilometerlånga stranden Sandhammaren. Att strosa barfota här påminner om playorna på kontinenten. Vattnet kan vara strömt, så se upp. Vill du beundra Sveriges största skeppssättning så har det blivit dags för att besöka Ale stenar i Kåseberga. Den imponerande fornlämningen består av 59 stenar. Är det ett gravmonument eller ett astronomiskt ur? Ingen vet med säkerhet, men den uppfördes på yngre järnåldern och är imponerande. Lika imponerande är utsikten och de branta sluttningarna ner mot havet.

Mat
Lunch: Kåseberga fisk
Efter turen upp till Ale stenar smakar det utmärkt med lunch på Kåseberga fisk i hamnen. Välj mellan räkbakelse, laxburgare eller rökt fisk.
Kaseberga-fisk.se

Middag: Ystad Saltsjöbad
Restaurangen ligger med fönster ut mot Österlen och havet. Välj mellan svensk-amerikanska seafood-restaurangen Port, fransk-amerikanska bistron Vitas eller Terrassen där du avnjuter middagen knappt 10 meter från stranden.
Ysb.se

Boende
Ystad Saltsjöbad
Vackert beläget alldeles vid stranden i pittoreska Ystad Saltsjöbad – ett hotell-, spa- och en konferensanläggning som funnits i 120 år.
Ysb.se

Nils Holgerssongården
Ett gårdshotell med anor från 1800-talet med åtta gästrum. För utflykter i landskapet finns cyklar att hyra och frukosten serveras med utsikt över det böljande skånska landskapet eller i trädgården.
Nilsholgerssongarden.se

Tips!
För dig som gillar romanfiguren Kurt Wallander är Ystad stället att åka vidare till. Gå i Wallanders spår genom de trånga kullerstensgränderna och färgglada husen. Avsluta med en fika på Fridolfs konditori (Lingsgatan 3).

Ta sig hit
Flygplats: Både Kastrup och Sturup ligger nära.
Bästa tiden: Juni-augusti.
Resa runt: Bäst upplever du Österlen med bil eller cykel som går att hyra på plats.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget