fbpx
Öppna meny
1 september, 2021

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrän nu. Vi guidar till historien, druvorna och smakerna som har format ett av världens största vinländer.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Portugal är ett otroligt mångsidigt vinland med ett enormt urval av lokala druvsorter som inte odlas någon annanstans i världen. I portvinsdalen Douro produceras numera vanligt rött och vitt i smakrik modern stil. Tejo, Beiras och Dão är andra områden där vinerna får allt mer internationell uppmärksamhet. Trots det har portugisiskt vin aldrig riktigt gått hem på den svenska marknaden.   

Ett vinland på frammarsch
Anders Melldén, sommelier och vinskribent som driver #winesplaining i sociala medier, tror att det finns flera förklaringar till varför Portugal har halkat på efterkälken i vinvärlden, trots sin omfattande vinproduktion.  

 – En är att det inte finns någon naturlig koppling till gastronomin. Få svenskar kan nämna portugisiska maträtter, och det finns nästan inga portugisiska restauranger utanför Portugal. En annan förklaring är språket, det är rätt svårt att uttala vinnamn, områden och druvsorter.  

Ytterligare en förklaring är landets historia som kolonialmakt, vilket har gjort att portugisiskt vin har andra marknader än traditionella vinländer, och därmed inte har behövt satsa på att etablera sig i exempelvis Sverige.  

EU-medlemskapet har bidragit till att modernisera Portugals vinindustri, vilket har fått exporten och ekonomin att växa kraftigt. Ett tydligt exempel är Vidigal Wines – ett av de mest exporterande vinföretagen i Portugal med cirka 90 procent av hela produktionen. Vidigal Wines säljer i dag sina viner i över 30 länder, däribland Sverige.  

Otaliga druvsorter att upptäcka
Diktaturen i Portugal innebar att många inhemska traditioner och druvsorter bevarades. I dag ses dessa som något unikt och som en möjlig konkurrensfördel. Anders Melldén hoppas att svenska vinkonsumenter snart kommer att få se mer av landets alla lokala druvsorter.  

– Bland de vita tror jag på Loureiro från Vinho Verde, men också Encruzado från Dão. Båda har mycket friskhet och syra och Encruzado kan bli fyllig och mycket lagringsduglig. Bland de röda har jag länge inväntat Baga-druvans genombrott – en druva med strävhet och parfym lite lik Nebbiolo när den är som bäst från Bairrada. Alfrocheiro är en annan kul och egensinnig druvsort som ger lagringsdugliga viner i Dão, tipsar han. 

Portugals viner på menyn
För dig som har blivit nyfiken på att testa mer portugisiskt vin finns vinbaren Cork i Gamla Stan i Stockholm. Barchefen Alex Carreira kommer ursprungligen från Portugal och för honom var det självklart att vinbarens fokus skulle ligga på portugisiska viner.  

När Alex Carreira flyttade till Sverige 2016 fanns det cirka 250 portugisiska viner och starkviner tillgängliga via Systembolaget. Den siffran har nästan fördubblats.  

– Parallellt har Portugal varit på alla resemagasins topplistor, så folk har fått upp ögonen för landet i största allmänhet och samtidigt för dess viner. Summa summarum tror jag att vin från Portugal har en lysande framtid i Sverige, säger Alex Carreira.  

Vinlandet Portugal är kanske mest känt för starkvinet portvin men de är fenomenala på att använda sina över 300 lokala och inhemska druvor för att göra unika och spännande viner som sticker ut smakmässigt. Gäst i studion är artisten Hanna Hedlund som blir så pass inspirerad att en vinresa till Portugal hamnar på hennes Bucket List.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget