fbpx
Öppna meny
13 april, 2017

Vad vet du om Pinot Noir?

Öh, jag vet inte, jag vet inte. Um, det är verkligen en druva som är svår att odla, som du vet, eller hur? Den är uh, den har så tunt skal, är temperamentsfull och mognar tidigt. Det är, du vet, den är inte en överlevare som Cabernet är, som bara kan växa överallt och typ frodas även när den försummas. Nej, Pinot behöver ständig omsorg och uppmärksamhet, du vet?! Och faktum är att den bara kan växa i särskilda små undangömda hörn av världen och bara den mest tålmodiga och omsorgsfulla odlaren kan odla den, verkligen, bara någon som verkligen tar sig tid att förstå Pinots potential kan sedan lirka ur den sitt fulla uttryck. Jag menar bara, oh dess smaker, de mest gripande, förföriska och lysande, de mest spännande och subtila och kanske… äldsta på jorden”.
Huvudkaraktären Miles Raymond, kände sig nog som en Pinot Noir-druva – missförstådd och svårflörtad men med stor elegans i filmen Sideways från 2004. Med denna kärleksförklaring till druvan Pinot Noir och sitt tydliga förakt mot Merlot i filmen fick Miles vurm oanade konsekvenser i vinvärlden, framförallt i USA. Före Sideways var Merlot-viner en stor hit i Kalifornien och viner på Pinot Noir-druvan endast uppskattade av vinkännare. Efter filmen tappade Merlot-viner cirka 20 procent på marknaden medan Pinot Noir-viner ökade lika mycket.

Om druvan
Pinot Noir en blå druva från arten Vitis Vinifera med ett långt förflutet och räknas idag som en av världens äldsta druvsorter, cirka 1000 år äldre än exempelvis Cabernet Sauvignon. Detta till trots är Pinot Noir också en av de svåraste och dyraste druvorna att odla. En druva som kräver varma dagar och svala nätter för att ge den frukt som är väsentlig för vinproduktion. Pinot Noir ger lätt mutationer vilket innebär att ett stort antal kloner idag existerar. Pinot Gris/Grigio, Pinot Blanc, Pinot Meunier och Noir, delar alla DNA och är således släkt. Den vita druvan Chardonnay är också kopplad till Pinot Noir. Den är en naturlig korsning av Pinot Noir och druvan Gouais Blanc. Det kanske inte är så konstigt då Chardonnay och Pinot Noir ofta trivs att växa tillsammans som exempelvis i just Bourgogne, Champagne, Oregon och Chile.
Ursprung
Ursprunget anses ligga i franska Bourgogne och det är där den fått sitt celebra rykte då den är den allra viktigaste druvan i röda Bourgogne-viner. Några av världens bästa och dyraste viner (Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne) är gjorda på Pinot Noir. Klimatet och jordmånen anses vara som allra bäst i norra delen av Côte-d’Or.
En bättre röd Bourgogne mår bra av att lagras i flaska och med mognad vinner vinet både smakrikedom och komplexitet. Men det är inte endast röda viner som görs på denna blåa druva, även vita viner och rosé finns med i produktionen och den är flitigt använd i mousserande viner, kanske främst i Champagne.
Karaktär
Druvan har väldigt tunna skal vilket bidrar till dess känslighet, inte bara mot väder och vind utan även mot angrepp i form av sjukdomar och förruttnelse. Bladen är generellt mindre än på exempelvis Cabernet Sauvignon eller Syrah och även stockarna är mindre kraftfulla. Klasarna är små och konformade, lite som en tallkotte och en del hävdar att det är där namnet Pinot härstammar ifrån (pin = tall på franska).
Frankrike har den största produktionen följt av USA och Tyskland. Pinot Noir odlas dock i ett stort antal länder, men mestadels där ett svalare klimat råder. Några välkända och framgångsrika odlingsområden är Willamette Valley i Oregon, Russian River och Central Coast i Kalifornien (USA), vidare till Walker Bay i Sydafrika, Tasmanien och Yarra Valley i Australien samt Central Otago och Marlborough på Nya Zeeland. Kärt barn har också många namn och i Tyskland går den under namnet Spätburgunder, i Österrike Blauburgunder och i Italien Pinot Nero.
De röda vinerna har karaktär av jordgubb, hallon, körsbär, ofta med ett örtigt/kryddigt inslag. Med mognad kommer toner av svamp och multna löv. Viner från Pinot Noir är i regel ljusa till färgen, är sällan tydligt sträva och de har oftast en lättare karaktär. De vita vinerna drar oftast mer åt apelsinzest, honung, bakat äpple och ingefära medan rosévinet hintar med plommon, rabarber, rosor och körsbär. I champagner kan du hitta rosor, citrus, vita körsbär och ingefära. Smak är alltid subjektivt och det varierar självklart stort mellan producenter, regioner och årgångar.
Matcha med mat
Pinot Noir passar till många olika typer av rätter tack vare att de inte är så fylliga eller sträva. Mjukare unga viner till lättare kötträtter, kyckling eller stekt fisk. Lite fylligare till anka. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter.
Ett urval av våra viner på Pinot Noir:
A Christmann Spätburgunder
Art nr 82423, 179 kr
Au Bon Climat Pinot Noir
Art.nr: 79975, 219 kr
Firesteed Pinot Noir
Art.nr: 78763, 169 kr
Heger Pinot Noir
Art.nr: 73960, 165 kr
Kings Ridge Pinot Noir
Art.nr: 74436, 149 kr
Markowitsch Classic Pinot Noir
Art.nr: 6695, 109 kr
Markowitsch Pinot Noir
Art.nr: 87686, 149 kr
Misty Cove Pinot Noir (ekologisk)
Art.nr: 2140, 149 kr
Noble Vines 667 Pinot Noir
Art.nr: 6611, 109 kr
Underwood Pinot Noir
375 ml burk (motsvarande halvflaska)
Art nr 70039, 66 kr

Dela på Twitter Dela på Facebook

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget