Öppna meny
,
26 januari, 2022

Välj rätt dryck till asiatisk mat

Det asiatiska köket omfattar många olika slags matstilar och skiljer sig åt markant när det handlar om råvaror, kryddor, tillagning och inte minst när det kommer till grader av hetta i maten. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att hitta rätt dryck till sushi, indiskt och koreansk mat.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Det började med sushi, därefter övertog thaimaten en hel del av det som tidigare var klassiska gatukök. I dag består utbudet av både enkel asiatisk street food och asiatiska finkrogar med höga ambitioner. Och trenden med asiatisk mat växer sig bara starkare.  

 Det asiatiska köket omfattar många olika slags matstilar. En grov indelning är det japanska, koreanska, thailändska, kinesiska och indiska köket, och när vi säger grov menar vi att dessa kök i sin tur varierar stort – för en utomstående är det oerhört svårt att beskriva skillnaden.  

Thailand och Indien har en lång tradition av kryddstark och het mat medan det japanska och koreanska köket präglas av rena, tydliga smaker av färska råvaror. Kina är indelat i åtta olika kök med Sichuan- och Guangdong-köket som de två ledande.  

Passande vin till asiatiskt
Att kombinera dryck till asiatisk mat har sina utmaningar. Chili, citrongräs, ingefära och koriander är inga vinvänliga ingredienser. Vitt vin är ett bättre universalval än rött vin då det vita vinet saknar strävhet, vilket annars förstärker hettan från exempelvis chili. Chilihettan i sin tur gör att vinet upplevs ännu strävare. Satsa på vita viner med en viss sötma, det funkar bättre än ett helt torrt vitt vin då den lilla sötman hjälper till att dämpa hettan i maten. Strunta i ekfatslagrade viner, de upplevs ofta som beska till asiatisk mat.  

Önskar du trots allt dricka rött vin – håll utkik i kategorin ”mjukt & bärigt” på Systembolaget. Återigen är tanninrika och därmed sträva viner ingen succé till mat med hetta. Servera det röda vinet lite svalare än vad du kanske är van vid, 14–16 grader. Det förhöjer fruktigheten i vinet och mildrar den eldiga alkoholen – en fin match till exotiska kryddor och råvaror. Handlar det om en väldigt het rätt – skippa då vinet och välj en ljus öl eller veteöl.  

3 tips på dryck till asiatisk mat 

Sushi
Vin till sushi är lättare att hitta än vad många kanske tror. Sushi har ofta rena smaker och är du bara varsam med wasabin träffar du ofta rätt med ett friskt och fruktigt vitt vin med en liten restsötma. Sötma dämpar hetta, men möter också upp den lilla sötma som finns i själva sushiriset och inte sällan även de fiskar och skaldjur som läggs ovanpå det.  

Gnarly Head Un Viogner

Gnarly Head Viognier

Ung, torr och aromatisk med fin fräschör och inslag av päron, färska örter och vita blommor. Passar utmärkt till sushi och asiatisk mat, fisk samt lättare rätter av fågel och fläskkött.
Pris: 89 kr

Indiskt
Det finns många exempel på mild, indisk mat, men flertalet indiska rätter är rejält heta och kryddstarka. Handlar det exempelvis om tandoorikyckling är vin oavsett färg och stil en rätt svår kombination. Drick istället en ljus öl som lager eller ett välj en alkoholfri dryck som färskpressad juice, ginger beer eller kombucha (fermenterat te). 

Barrels Drums Ginger Beer org

Barrels and Drums Ginger Beer

Kryddig, söt smak med tydlig karaktär av ingefära, inslag av citron, örter och äpple med viss hetta i avslutningen. Gott till indisk mat eller som sällskapsdryck, gärna i ett glas med is.
Pris: 18,90 kr

Koreanskt
Få kan väl ha missat de senaste årens hype kring kimchi (chilifermenterad kinakål) och den koreanska risrätten bibimbap, inte sällan serverat i en och samma skål. Här återkommer vi till regeln att välja ett mjukt och bärigt rött vin, gärna gjort på pinot noir, serverat lite svalt.  

Markowitch Classic Pinot Noir

Ljus röd färg. Fruktig doft av kryddor, jordgubbar och körsbär. Frisk och harmonisk smak med fat toner och inslag av jordgubbar, hallon och körsbär. Utmärkt till koreanska rätter, ljust kött med svamp, gås med rödvinssås eller en grillad gös med rödvinssås.
Pris: 119 kr

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget