fbpx
Öppna meny
,
7 maj, 2019

Vintips till vårens fester

Våren kommer med stora fester. Studenter, nationaldag och bröllop ska firas. Vi äter allt från klassisk buffémat, amerikansk fingerfood till medelhavsinspirerade tapas eller varför inte libanesiskt? Vad du än väljer så har vi drycker som passar.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vi har sammanställt en lista med sju mycket prisvärda viner som vi tycker matchar bra till dessa olika festligheter. Ni fixar maten, vi fixar vinerna!

”Fördrinken”

Sparkle & Co. Cuvée Rosé är naturligtvis det perfekta vinet för vårens och försommarens alla fester. Med sin rosa färg, bubbliga söta frukt och läskande avslut får vem som helst att känna party-vibbar. Dessutom är det veganvänligt!

Sparkle & Co. Cuvée Rosé
Nr. 77197
Pris: 75 kr

Vinet ligger i Systembolagets beställningssortiment så räkna med några dagars leverans till den valda butik.

Det är ett halvtorrt mousserande rosévin med frisk, halvtorr smak där inslag av jordgubbar, vinbär, smultron samsas med citrustoner. Lång läskande eftersmak förgyller! Sockerhalten ligger på 35 gram/liter, men en bra syra balanserar upp det hela. Vinet genomgår en andra jäsning i trycktank. Så kallad charmatmetod och är certifierat ekologiskt på druvor från Tyskland. Det här vinet är klockrent i berså och på balkong som välkomstdrink, på romantiska picknicken eller till den där speciella desserten på jordgubbar som avrundar festligheterna.

Tillfälle: Till fördrinken eller desserten på jordgubbar med vispgrädde. Ett festligt bubbligt vin som passar perfekt en varm dag i solen med vänner och bekanta.

 

”Till Toast Skagen”

Calvet Côtes-du-Rhône Rosé (2018) är en stor favorit hos kritiker och tyckare. Här samsas GSM som sig bör i ett vin att räkna med från Rhônedalen.


Calvet Côtes-du-Rhône Rosé (2018)

Nr. 2219
Pris: 89 kr 

Frankrike gör annars bra rosé i Provence, men Côtes du Rhône AOC är minst lika vasst och om inte annat mer karaktärsfyllt. Det här rósevinet är torrt, friskt och fruktigt och gjort på GSM-sammansättningen Grenache 40 %, Syrah 30 %, Mourvèdre 30 %. Ungdomligt och härligt aromatiskt, bärigt vin med mängder av mogna jordgubbar och körsbärstoner uppbackade av mineral. Den friska fruktsyran bär upp all frukt i smaken och ger ett härligt inbjudande avslut.

Efter skörd pressades druvorna och skalen fick ligga med under en kort period för att ge vinet dess vackra färg och fruktstruktur. All vinifiering och lagring skedde på rostfria ståltankar för att behålla all frukt och fräschör.

Tillfälle: Passar till exempelvis toast skagen snittar, grillad fisk, medelhavsinspirerade matiga sallader, gärna med kyckling. 

 

”Asien-influerad buffé”

Kaliforniska Gnarly Head Unoaked Viognier (2017) är för dig som har fattat trenden med riktiga fishtacos och inte kör på S…a M….s fredagsmys. Här ger den lågmälda syran plats för tacons lite hetare smaker medan blommigheten och frukten lyfter övriga ingredienser. Vinet är även perfekt om det serveras Asien-influerad buffé framför allt om det ingår fisk, fågel eller mittemellan… alltså fläsk!

Gnarly Head Viognier

Gnarly Head Unoaked Viognier (2017)
Nr. 6381
Pris: 89 kr

Gnarly Head, här som ett vitt vin, torrt, druvigt och blommigt på 100 % Viognier. Vi är inte riktigt i Condrieu där druvan har sitt ursprung, men det här är en riktigt bra och egen version. Blommig, fruktig smak med inslag av aprikos, röda äpplen och gråpäron.

Vinet kommer från utvalda vingårdar i Lodi, Kalifornien. Klimatet ger varma sommardagar och svala nätter med vindar från havet. Druvorna skördas tidigt på morgonen när det är som svalast ute. Efter skörd så pressas druvorna och förs över på ståltankar där de kyl-stabiliseras i 2 dagar innan druvmusten förs över på jäskar. Jäsningen sker långsamt i över 20 dagar i ståltankar. Vinet vilar sedan på ståltankar före buteljering. Blev det mycket nu? Ja, kanske det men som sagt, det här vinet passar utmärkt till fish tacos, asiatisk mat samt lättare rätter av fågel och fläskkött.

Tillfälle: Till fishtacos eller den lite kryddiga asieninspirerade buffén. Funkar även fint till kötträtter, gärna fågel eller fläsk.

 

”Allroundvin”

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore (2018) är lite av en klassiker i Sverige. I Marche, på Adriatiska kusten av Italien,  gör ekologiska producenten Umani Ronchi viner i världsklass på druvan Verdicchio och vinet har hyllats i svensk vinpress i årtionden. Vill man ha ett vitt allroundvin som funkar till det mesta så varsågod!

Casal di Serra

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore (2018)

Nr. 12419
Pris: 99 kr

Du får ett vitt, torrt, friskt och fruktigt vin på 100 % Verdicchio som uppvisar en intensiv gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär och inbjudande mogen tropisk frukt.

Verdicchiodruvorna skördas från Umani Ronchis vingård Casal di Serra sydväst om den antika staden Jesi. Druvorna kallmacereras innan pressning. Musten jäser under temperaturkontroll och vilar på jästresterna under en månad. All lagring och jäsning sker på rostfria ståltankar innan buteljering. Bla, bla, vi vet, vi vet, men sanningen är att på grund av dessa förutsättningar är det här ett vin som kan lagras i upp till 8 år utan att tappa kvalitet, inte illa för pengen.

Tillfälle: Stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv är det som ska stå på buffébordet och visst, vill man flasha lite så gör en rejäl panna pasta vongole så blir alla nöjda!

 

”BBQ för studenterna”

Snackar man allroundvin så snackar man Piccini Memoro, det är sen gammalt. Med hela Italien i en flaska kan inte mycket gå fel. Visst är detta ett vin för mustiga grytor eller till grillen, men varför inte dra igång en riktig BBQ för studentgästerna. Memoro klarar både feta såser och sötsyrliga marinader, bring it on!

Piccini Memoro

Piccini Memoro

Nr. 2392
Pris: 89 kr 

Här har du ett mörkt rött vin, fruktigt och smakrikt på Italiens klassiska druvor Primitivo, Montepulciano, Nero d’avola och lite mer internationellt renommerade druvan Merlot. Smaken är typisk italiensk, med tydliga toner av körsbär, fikon och kaffe. Vinet är generöst med en koncentrerad fruktighet. Eftersmaken är lång, välbalanserad och bjuder på toner av ekfat, choklad, mörka bär och kaffe.

Det finns en viss sötma i frukten (9 gram socker/liter) men den vägs upp av syra och tannin. För att ge fatkaraktär i form av struktur och kraft har du Montepulciano från Abruzzo som fått ligga 12 månader på fat. När det gäller den solvarma fylliga frukten ger vi dig Nero d’Avola från Sicilien. Mer av struktur, syra och komplexitet? Japp, där kom Merlot från Veneto och för att mysa till det med ytterligare frukt och fyllighet samt en liten sötma har vi slutligen använt torkade druvor av Primitivo från Apulien. Så kallad ”passito di Primitivo”, känns lockande eller hur?!

Tillfälle: Passar till smakrika grytor, olika variationer på tacos eller som sällskapsdryck – men självklara valet till en fläskig BBQ!

 

”Grillfesten”

Noble Vines 337 (2016) är valet vid grillen om det åker på lite mer lyxiga bitar, som entrecôte eller en oxe. Tanniner och kraft bygger smakbroar till de ofta tillhörande feta såserna som Bea och Café de Paris. Finns även som halvflaska för 69 kr.

Noble Vines 337

Noble Vines 337
Nr. 4661
Pris: 139 kr

Monterey i Kalifornien serverar här ett rött vin, fruktigt och smakrikt på Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Petite Sirah. Ja, ni kanske känner igen blenden från Bordeaux och visst hittar vi en kraftfull, fruktig näsa med bra balans och inslag av mörka bär, blåbär, örter och fat. Smaken är fyllig och fruktig med inslag av mörka bär, örter, kaffe och fat. Fint och bra balanserad eftersmak hjälper till för att skapa mersmak. Druvorna handplockas och vinifieras separat. Efter alkoholjäsning på temperaturkontrollerade ståltankar får hälften av vinet ligga på amerikanska 300 liters ekfat i 6 månader och andra hälften får ligga på franska ekfat om 225 liter i 6 månader.

Tillfälle: Som sagt, här har du ditt grillvin när det gäller smakrika kötträtter och tillbehör, lite mer pengar per flaska, lite mer smak!

 

”Stora festen”

Castillo Manzano (2018) är boxen som kommer förgylla festen om det väntas många på gästlistan. Ett rött allroundvin med karaktär som passar både mixade grillen, buffén och till fredagsmyset.

Castillo Manzano

Castillo Manzano
Nr. 3713
Pris: 199 kr

Mannen från La Mancha i Spanien har återuppstått och detta röda vin är en fruktig och smakrik historia med huvudrollsinnehavaren Tempranillo (Shiraz och Petit Verdot spelar varsin liten men betydande biroll). Här får du lite extra av allt, mycket fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och choklad. Serveras vid cirka 18° C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött. Liten sötma på 5 gram socker/liter ger en värme och mjukhet till vinet.

Tillfälle: Vinet som räcker till många passar också till grillat i alla dess former, även till picknicken, buffémat eller det klassiska fredagsmyset.

 

 

 

 

 

 

 

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget