fbpx
Öppna meny
,
7 maj, 2019

Vintips till vårens fester

Våren kommer med stora fester. Studenter, nationaldag och bröllop ska firas. Vi äter allt från klassisk buffémat, amerikansk fingerfood till medelhavsinspirerade tapas eller varför inte libanesiskt? Vad du än väljer så har vi drycker som passar.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vi har sammanställt en lista med sju mycket prisvärda viner som vi tycker matchar bra till dessa olika festligheter. Ni fixar maten, vi fixar vinerna!

”FÖRDRINKEN”

Sparkle & Co. Cuvée Rosé är naturligtvis det perfekta vinet för vårens och försommarens alla fester. Med sin rosa färg, bubbliga söta frukt och läskande avslut får vem som helst att känna party-vibbar. Dessutom är det veganvänligt!

Sparkle & Co. Cuvée Rosé
Nr. 77197
Pris: 75 kr

Vinet ligger i Systembolagets beställningssortiment så räkna med några dagars leverans till den valda butik.

Det är ett halvtorrt mousserande rosévin med frisk, halvtorr smak där inslag av jordgubbar, vinbär, smultron samsas med citrustoner. Lång läskande eftersmak förgyller! Sockerhalten ligger på 35 gram/liter, men en bra syra balanserar upp det hela. Vinet genomgår en andra jäsning i trycktank. Så kallad charmatmetod och är certifierat ekologiskt på druvor från Tyskland. Det här vinet är klockrent i berså och på balkong som välkomstdrink, på romantiska picknicken eller till den där speciella desserten på jordgubbar som avrundar festligheterna.

Tillfälle: Till fördrinken eller desserten på jordgubbar med vispgrädde. Ett festligt bubbligt vin som passar perfekt en varm dag i solen med vänner och bekanta.

”TILL TOAST SKAGEN”

Calvet Côtes-du-Rhône Rosé (2018) är en stor favorit hos kritiker och tyckare. Här samsas GSM som sig bör i ett vin att räkna med från Rhônedalen.


Calvet Côtes-du-Rhône Rosé (2018)

Nr. 2219
Pris: 89 kr 

Frankrike gör annars bra rosé i Provence, men Côtes du Rhône AOC är minst lika vasst och om inte annat mer karaktärsfyllt. Det här rósevinet är torrt, friskt och fruktigt och gjort på GSM-sammansättningen Grenache 40 %, Syrah 30 %, Mourvèdre 30 %. Ungdomligt och härligt aromatiskt, bärigt vin med mängder av mogna jordgubbar och körsbärstoner uppbackade av mineral. Den friska fruktsyran bär upp all frukt i smaken och ger ett härligt inbjudande avslut.

Efter skörd pressades druvorna och skalen fick ligga med under en kort period för att ge vinet dess vackra färg och fruktstruktur. All vinifiering och lagring skedde på rostfria ståltankar för att behålla all frukt och fräschör.

Tillfälle: Passar till exempelvis toast skagen snittar, grillad fisk, medelhavsinspirerade matiga sallader, gärna med kyckling. 

”ASIEN-INFLUERAD BUFFÉ”

Kaliforniska Gnarly Head Unoaked Viognier (2017) är för dig som har fattat trenden med riktiga fishtacos och inte kör på S…a M….s fredagsmys. Här ger den lågmälda syran plats för tacons lite hetare smaker medan blommigheten och frukten lyfter övriga ingredienser. Vinet är även perfekt om det serveras Asien-influerad buffé framför allt om det ingår fisk, fågel eller mittemellan… alltså fläsk!

Gnarly Head Viognier

Gnarly Head Unoaked Viognier (2017)
Nr. 6381
Pris: 89 kr

Gnarly Head, här som ett vitt vin, torrt, druvigt och blommigt på 100 % Viognier. Vi är inte riktigt i Condrieu där druvan har sitt ursprung, men det här är en riktigt bra och egen version. Blommig, fruktig smak med inslag av aprikos, röda äpplen och gråpäron.

Vinet kommer från utvalda vingårdar i Lodi, Kalifornien. Klimatet ger varma sommardagar och svala nätter med vindar från havet. Druvorna skördas tidigt på morgonen när det är som svalast ute. Efter skörd så pressas druvorna och förs över på ståltankar där de kyl-stabiliseras i 2 dagar innan druvmusten förs över på jäskar. Jäsningen sker långsamt i över 20 dagar i ståltankar. Vinet vilar sedan på ståltankar före buteljering. Blev det mycket nu? Ja, kanske det men som sagt, det här vinet passar utmärkt till fish tacos, asiatisk mat samt lättare rätter av fågel och fläskkött.

Tillfälle: Till fishtacos eller den lite kryddiga asieninspirerade buffén. Funkar även fint till kötträtter, gärna fågel eller fläsk.

”ALLROUNDVIN”

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore (2018) är lite av en klassiker i Sverige. I Marche, på Adriatiska kusten av Italien,  gör ekologiska producenten Umani Ronchi viner i världsklass på druvan Verdicchio och vinet har hyllats i svensk vinpress i årtionden. Vill man ha ett vitt allroundvin som funkar till det mesta så varsågod!

Casal di Serra

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore (2018)

Nr. 12419
Pris: 99 kr

Du får ett vitt, torrt, friskt och fruktigt vin på 100 % Verdicchio som uppvisar en intensiv gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär och inbjudande mogen tropisk frukt.

Verdicchiodruvorna skördas från Umani Ronchis vingård Casal di Serra sydväst om den antika staden Jesi. Druvorna kallmacereras innan pressning. Musten jäser under temperaturkontroll och vilar på jästresterna under en månad. All lagring och jäsning sker på rostfria ståltankar innan buteljering. Bla, bla, vi vet, vi vet, men sanningen är att på grund av dessa förutsättningar är det här ett vin som kan lagras i upp till 8 år utan att tappa kvalitet, inte illa för pengen.

Tillfälle: Stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv är det som ska stå på buffébordet och visst, vill man flasha lite så gör en rejäl panna pasta vongole så blir alla nöjda!

”BBQ FÖR STUDENTERNA”

Snackar man allroundvin så snackar man Piccini Memoro, det är sen gammalt. Med hela Italien i en flaska kan inte mycket gå fel. Visst är detta ett vin för mustiga grytor eller till grillen, men varför inte dra igång en riktig BBQ för studentgästerna. Memoro klarar både feta såser och sötsyrliga marinader, bring it on!

Piccini Memoro

Piccini Memoro

Nr. 2392
Pris: 89 kr 

Här har du ett mörkt rött vin, fruktigt och smakrikt på Italiens klassiska druvor Primitivo, Montepulciano, Nero d’avola och lite mer internationellt renommerade druvan Merlot. Smaken är typisk italiensk, med tydliga toner av körsbär, fikon och kaffe. Vinet är generöst med en koncentrerad fruktighet. Eftersmaken är lång, välbalanserad och bjuder på toner av ekfat, choklad, mörka bär och kaffe.

Det finns en viss sötma i frukten (9 gram socker/liter) men den vägs upp av syra och tannin. För att ge fatkaraktär i form av struktur och kraft har du Montepulciano från Abruzzo som fått ligga 12 månader på fat. När det gäller den solvarma fylliga frukten ger vi dig Nero d’Avola från Sicilien. Mer av struktur, syra och komplexitet? Japp, där kom Merlot från Veneto och för att mysa till det med ytterligare frukt och fyllighet samt en liten sötma har vi slutligen använt torkade druvor av Primitivo från Apulien. Så kallad ”passito di Primitivo”, känns lockande eller hur?!

Tillfälle: Passar till smakrika grytor, olika variationer på tacos eller som sällskapsdryck – men självklara valet till en fläskig BBQ!

”GRILLFESTEN”

Noble Vines 337 (2016) är valet vid grillen om det åker på lite mer lyxiga bitar, som entrecôte eller en oxe. Tanniner och kraft bygger smakbroar till de ofta tillhörande feta såserna som Bea och Café de Paris. Finns även som halvflaska för 69 kr.

Noble Vines 337

Noble Vines 337
Nr. 4661
Pris: 139 kr

Monterey i Kalifornien serverar här ett rött vin, fruktigt och smakrikt på Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Petite Sirah. Ja, ni kanske känner igen blenden från Bordeaux och visst hittar vi en kraftfull, fruktig näsa med bra balans och inslag av mörka bär, blåbär, örter och fat. Smaken är fyllig och fruktig med inslag av mörka bär, örter, kaffe och fat. Fint och bra balanserad eftersmak hjälper till för att skapa mersmak. Druvorna handplockas och vinifieras separat. Efter alkoholjäsning på temperaturkontrollerade ståltankar får hälften av vinet ligga på amerikanska 300 liters ekfat i 6 månader och andra hälften får ligga på franska ekfat om 225 liter i 6 månader.

Tillfälle: Som sagt, här har du ditt grillvin när det gäller smakrika kötträtter och tillbehör, lite mer pengar per flaska, lite mer smak!

”STORA FESTEN”

Castillo Manzano (2018) är boxen som kommer förgylla festen om det väntas många på gästlistan. Ett rött allroundvin med karaktär som passar både mixade grillen, buffén och till fredagsmyset.

Castillo Manzano

Castillo Manzano
Nr. 3713
Pris: 199 kr

Mannen från La Mancha i Spanien har återuppstått och detta röda vin är en fruktig och smakrik historia med huvudrollsinnehavaren Tempranillo (Shiraz och Petit Verdot spelar varsin liten men betydande biroll). Här får du lite extra av allt, mycket fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och choklad. Serveras vid cirka 18° C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött. Liten sötma på 5 gram socker/liter ger en värme och mjukhet till vinet.

Tillfälle: Vinet som räcker till många passar också till grillat i alla dess former, även till picknicken, buffémat eller det klassiska fredagsmyset.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andra nyheter

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör
Mat & Vin

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör

Den kan vara smaksatt med olika bär, frukter, örter, kryddor, kaffe, choklad eller nötter. Vi pratar om likören – spritvärldens vuxengodis. Historiskt har likör använts ...

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget
Nyheter

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget

Den 1 december lanserar Systembolaget Crasto Superior Touriga Franca Touriga Nacional, 2019. Bakom vinet står det berömda vinhuset Quinta do Crasto, från Portugals ledande premiumdistrikt Douro.   Portugals popularitet ö...

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget
Nyheter

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget

Vinhuset Revì grundades 1982 av Paolo Malfer och är beläget i hjärtat av det vackra alpdistriktet Trentino, i nordöstra Italien. Revi är specialiserade på mousserande viner enligt traditionell ...

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky
Sprit

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky

I Nordatlanten drygt två timmars båttur från Kennacraig på den skotska västkusten ligger ön Islay. Den är det sydligaste landmärket i ögruppen Inre Hebriderna känd ...

7 av världens mest intressanta vinhotell
Mat & Vin

7 av världens mest intressanta vinhotell

Är du vinälskare och vill uppleva mer än ”bara” ett hotell när du är på resande fot? Då har vi listan för just dig på sju extraordinä...

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ
Dryckesskolan

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ

Längst ner i sydöstra Italien, på klacken av den italienska stöveln, ligger Apulien. Det soliga området är en av landets största vinregioner och är starkt ...

Marche – en doldis för svenskarna
Dryckesskolan

Marche – en doldis för svenskarna

Regionen Marche ligger mitt i Italien på östra sidan, granne med Toscana. Men till skillnad från sin välkända granne är Marche något av en doldis fö...

Så styr du upp en egen vinprovning
Dryckesskolan

Så styr du upp en egen vinprovning

Du vet väl att du alltid kan resa i vinets värld – inte minst på hemmaplan! Här bjuder vi på sex olika upplägg för en hemma-vinprovning ...

Drinktips: Biostilla Bramble
Sprit

Drinktips: Biostilla Bramble

Sätt färg på höstmörkret med en färgglad drink på ekologisk gin från norra Italien.   Drinkrecept Biostilla Bramble 4 cl Biostilla Organic Gin 1 dl frysta ...

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!