Vårig Waldorf med kyckling

Nu är våren här och lättare rätter känns mer lockande. En krämig kycklingsallad med smak av syrliga äpplen och fänkål passar till vilken vårdag som helst. Vinförslag, vi rekommenderar det italienska vinet Marin Langhe Bianco med smaker av Galiamelon, äpplen och citrus.

waldorf sallad

Vårig Waldorf med kyckling

4 portioner

1 liter vatten
1 dl bladpersilja
2 kycklingbröstfiléer (utan skinn)
1 tsk fänkålsfrön
fänkålsfästet (det som blir över av själva knölen som tvättade och halverade används i salladen)
rivet citronskal från en halv citron
1 dl vitt vin
½ tsk salt
1 fänkål (cirka 300g), tunt hyvlad och placerad i kallt vatten
1 stor endive, delad i tre bitar tvärs över
1 dl bladpersilja
1 Granny Smith-äpple, med kärnhuset borttaget och tunt hyvlat
120 g gröna vindruvor, tvättade och halverade
0,75 dl majonnäs
0,75 dl yoghurt
Rivet citronskal från en halv citron
saft från en halv citron
1/4 tsk salt citron
En näve valnötter

1. Lägg salt, vatten, fänkålsfrön, vin, fänkålsfästet och kycklingbröst i en liten kastrull. Vätskan ska täcka filéerna. Koka upp på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter. Kycklingen är klar när innertemperaturen på den tjockaste delen är 75 ˚C. Ta upp filéerna, salta och låt svalna i ett par minuter. Lägg i en fryspåse eller plastpåse och stoppa in i frysen till de är kalla.

2. Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser i en skål.

3. Ta ut kycklingen och skär filéerna i tunna skivor.

4. Hyvla fänkålen tunt och lägg i kallt vatten. Dela endiven i tre bitar tvärs över. Ta bort kärnhuset och hyvla äpplet tunt. Halvera vindruvorna. Skölj alla grönsaker och druvorna, och torka i en kökshandduk eller i en salladsslunga. Blanda dressingen med fänkål, endive, äpple, persilja, kyckling och vindruvor. Strö över hackade valnötter och havssalt.

Passar till Marin Langhe Bianco

 

Marin Langhe Bianco

Marin Langhe Bianco

Ett vitt vin från Italien med ren och inbjudande nästan exotisk doft med söta riesling toner och vitblommiga, örtiga inslag följt av mängder av kalkstensmineraler. Vinet är torrt med hög syra och en härligt fyllig kropp som bärs upp av honung, citrus och mineraler.

Druvan är Nascetta som är en ovanlig druvsort som framförallt odlas i Langhe, Piemonte.

Artnr: 2287
Pris: 139 kr

Mer läsning

Mat & Vin

Rabarber = Sommar

Rabarber är bland det somrigaste som finns. Med vaniljglass är smaken av svensk sommar fullbordad. Men varför inte testa med fisk eller som förförisk sommardrink? Rabarber har nästan lika starka sommarassociationer som…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!