Vegetariska Världsdagen

Svensk influens till ett klimatsmart val

Den 1 oktober firas Vegetariska Världsdagen och det vill vi uppmärksamma med att det faktiskt går att dricka helt vegetariska och veganska viner.

Vegetariskt på menyn

Vegetarisk och vegansk mat är ingen udda företeelse längre. Med klimatsmarta matlösningar och med återvinning och minskat miljöavtryck i tanke och handling så känns det allt mer naturligt att frångå de stora proteinrika miljöbovarna inom kött- och fiskeindustrin. Allt kroppen behöver kan du få från naturen och genom odling och flera stora namn in kock- och restaurangbranschen går just denna vägen. I Sverige, nu senast, bland annat kockvärldsmästaren Mathias Dahlgren med sin nya restaurang Rutabaga som skapar ”nästa generations lakto-ovo-vegetariska måltid” och Gro som är en urban restaurang där tillgång och närhet styr utbudet och där det alltid finns en ”vegivor” meny.

 

Fakta om Vegetariska Världsdagen

Det var i slutet av femtiotalet som Sverige på en internationell vegetarisk kongress i Hannover, arrangerad av International Vegetarian Union (IVU) väckte frågan om att man borde ha en vegetarisk världsdag. Mötet beslutade därför att länder runtom i världen skulle fira den vegetariska världsdagen den första söndagen i september. I slutet av åttiotalet beslutade IVU att den 1 oktober skulle göras till vegetariska världsdagen.*
*Svenska Vegetariska Föreningen

Casal di Serra – ett veganskt vin

Ett vin som vi har säkerställt som veganskt är Casal di Serra Classico Superiore från Umani Ronchi (Italien) på 100 procent Verdicchio. Det är ett torrt vitt vin, helt ekologiskt som kommer i lättviktsflaska. Fruktig smak med inslag av ananas, persika, mineral och citrusskal. Serveras vid 8-10°C till grillade grönsaker och alla tänkbara sallader.

 

Artikelnummer: 12419
12,5%, 750 ml, 95 kr
Läs mer om vegetariska viner

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt på med lite nylanseringar och denna gång med…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!