Öppna meny
3 april, 2024

Så väljer du rätt vinglas till olika druvor

Betydelsen av glaset du väljer att dricka ditt vin ur är större än vad du hittills kanske har trott. Det har egentligen inget med tycke, smak och estetik att göra utan vinglasets form, funktion och material är snarare kopplat till fysik, kemi och vetenskap. Ta del av vår guide till rätt vinglas och ett glas Riesling eller Pinot Noir kommer aldrig att smaka bättre! 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Ett vackert vinglas i all ära, men det är inte alltid det går hand i hand med den bästa upplevelsen av själva vinet du häller i det. Ett bra vinglas däremot (vilket absolut kan vara vackert det med) är designat för att förstärka och framhäva vinets angenäma doft, smak och andra egenskaper samtidigt som det döljer dess eventuella defekter och orenheter. 

Pionjär inom glastillverkning
Bland de tillverkare av vinglas som vet att glaset spelar roll för hur vinet upplevs hittar vi Riedel. Riedel härstammar från Österrike och har producerat olika slags glas sedan 1756. Med så många generationers erfarenhet kommer det kanske inte som någon överraskning att det var just denna österrikiska glastillverkare som kom att lansera det första specifika Bourgogne/pinot noir-glaset. Det skedde 1958 under ledning av Claus J. Riedel.  

Tre år senare, 1961, presenterade Riedel sin första Bordeaux-kupa. Bägge glasen ansågs så revolutionerande att de upptogs i Museum of Modern Art’s permanenta utställning. Drygt tio år senare, 1973, lanserades den munblåsta glasserien Sommeliers och 1986 kom den maskintillverkade Vinum-serien riktad mot en bredare publik. 

Druvan och vinstilen i fokus 
I dag har Riedel flera olika glas-serier för olika druvor och typer av vin. Varje glas är framtaget av en grupp experter och utvecklingsprocessen pågår i upp till två år. Tre viktiga aspekter spelar in för denna: aromer, smaklökar och glasmassan. Glas med djup kupa och större öppning lyfter upp alkoholen, och alkoholen lyfter eventuell fatkaraktär i vinet. Glas med lite mer kupad form och smalare öppning lyfter mer finstilta dofter och smaker, frukt, bärighet och andra mer nyanserade karaktärsdrag hos ett mindre kraftfullt vin. 

Materialet då? Kristall är att föredra och helst ska glasmassan innehålla blyoxid då det jämnar till alla porer. Jo, ett vinglas har faktiskt porer och om dessa är ”öppna” fastnar vinets tyngre aromer i glaset. Det medför att doft och smak inte upplevs optimalt.   

Guide till fyra olika Vinum-glas 
Då Vinum står sig som Riedels allra mest populära glasserie har vi valt ut fyra av de totalt 20 glas som serien består av och beskriver dem här lite närmare. 

Vinum Pinot Noir (Burgundy). Denna klassiska pinot noir-kupa sägs vara oumbärlig för den som gillar röd Bourgogne. Kupans vida form nertill och relativt smala öppning får vinets fruktsötma att träda fram och balanserar på så vis den höga syran. Frukten och friskheten i vinet förstärks också i doften tack vare glasets utformning. Passar även till röda viner med bra syra och moderata tanniner, exempelvis övrig pinot noir från Gamla Världen. 

Vinum Bordeaux Grand Cru/Cabernet Sauvignon. Den stora generösa kupan, som inte smalnar av för mycket mot öppningen, förhöjer upplevelsen av vinet genom att dämpa de mest aggressiva syrorna och mildrar strävheten. Det ger vinet en rundare, fylligare smak och får fruktsötman att träda fram. Passar till röd Bordeaux av alla åldrar och andra röda viner gjorda på cabernet sauvignon/merlot. 

Vinum Riesling/Zinfandel. Balanserar den ofta påtagliga syran i vita viner gjorda på riesling och lyfter fram vinernas fruktighet för att förhöja upplevelsen. Glaset passar också till röda viner med hög syra och balanserade tanniner, exempelvis sangiovese från Chianti.  

Vinum Montrachet/Chardonnay (ekfat). Den lägre kupan med en vid öppning passar till ekfatslagrad chardonnay med låg syra och rik fyllighet. Glaset ger vinet mycket luft, vilket i sin tur förstärker vinets aromer och de generösa ekfatstonerna. I detta glas njuter du även av vit Bourgogne, men också många andra ekfatslagrade vita viner. Till chardonnay av typen Chablis rekommenderas glaset Vinum Viognier/Chardonnay. 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget