Öppna meny
2 augusti, 2022

Vindistriktet Vinho Verde

Vinho Verde är den största vinproducerande regionen i Portugal och sträcker sig från nordvästra hörnet under den portugisiska-spanska gränsen, hela vägen till Atlanten. Kanske något av en doldis för svenskarna, men härifrån kommer spritsiga vinskatter.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Vinho Verde är ett vindistrikt som ligger i regionen Minho, i nordvästra Portugal. En region som är sval, regnig och väldigt frodigt grönskande. Man har producerat vin där i över 2000 år. Härifrån kommer både vita och röda viner och namnet Verde (som egentligen betyder grönt) syftar snarare på att vinet är ungt, till skillnad från moget (vinhomaduro). 

Druvor
Vinstockarna växer i bördiga granitjordar längs floderna som rinner från bergen i öster och mynnar ut i havet mellan gyllene surfstränder.  Här produceras både vitt, rött och rosévin. Men majoriteten av vinet härifrån är vitt, främst då gjort på 6 olika druvor och när det gäller just portugisiska druvor har vi svenskar generellt lite dålig koll. Oftast är det svårt att uttala och kanske svårare att komma ihåg. Kanske känner du igen någon av Alvarinho, Arinto, Azal, Avesso, Loureiro, och Trajadura?

Oftast är det en blandning av två, tre, även fyra druvor som alla har en unik karaktär och smak. Alvarinho är till exempel en aromatisk druva med frisk citruskaraktär medan Loureiro som också syrlig har en mer blommig profil. 

Vinstil
Vinjo Verde är en vinstil med läskande, lätta friska viner som ofta är lite spritsiga och med låg alkoholhalt kring 8-11%. Det svala klimatet gör att druvorna får en hög syra och låg sockerhalt. Och det i sin tur leder till att vinet får en lägre alkoholhalt när det jäses till vin eftersom sockret som ska omvandlas till alkohol är mindre. Inga ekfat används. 

Pärlande
Vinerna buteljeras ofta med en tillsats av kolsyra som ger en lätt spritsighet och är avsedda att drickas unga.  Tidigare tappades vinet på flaska lite för tidigt, innan det jäst färdigt. Resultatet blev så att vinet då efterjäste i flaskan och i det fallet gav den bubbliga, pärlande känslan. 

Röda viner då?
De röda vinerna är lätta, sträva och mycket friska men exporteras knappt utan konsumeras i landet. Så om du kommer över en flaska rött, drick den med omsorg. Det är få röda viner som just Vinho Verdes som är så goda att dricka svalt, ja nästan kallt faktiskt. När ett rött vin får en lättare kropp och högre syra framträder gärna tanninerna lite extra och får vinet att kännas lite strävare och kärvt. Kan vara väldigt gott till fetare köttbitar som typ karré eller bara kött på ben, rött eller vitt kött.

Monção
Ett av Vinho Verdes sub-distrikt, skiljer sig från de andra områdena genom att dels använda druvan alvarinho i sin DOP (Denominação de Origem Protegida), och dels låta vinerna komma upp i så mycket som 13 procent alkohol till skillnad från den i övrigt högsta tillåtna alkoholhalten om 11,5 procent. 

Att besöka Vinho Verde
Om man är sugen på att besöka vindistriktet så är försommaren är en bra tid att åka. Staden Barcelos är en populär semesterstad för portugiser och här finns vackra historiska vinhus.  Om du hellre vill åka inåt landet, mellan vingårdar så gör dig beredd på ett “kulligt” landskap. Att hyra bil och besöka vingårdarna är populärt och vinmakarna generellt även gärna emot besökare. Men tänk på att kolla upp öppettider och se om bokning krävs för att vara på säkra sidan.  

Vidigal Vinho Verde

Fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon och lime. I smaken är vinet lätt pärlande, med toner av päron och lime. Utmärkt som sällskapsdryck eller till skaldjur, sallader och vit fisk.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget