Öppna meny
23 februari, 2023

Vinproducenten bakom Sveriges mest sålda Rioja

De stora slotten i Médoc, Bordeaux, stod som förebild när vinhuset Baron de Ley grundades 1985. Efter att vineriet byggdes om 2019 har det i dag en av världens största fatparker. Och fat, det behövs för att producera kritikerhyllade Baron de Ley Reserva.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Nämn en välkänd vinregion i Spanien och svaret blir nog Rioja för de allra flesta. Distriktet delas in i tre delar och i Rioja Baja huserar prestigeproducenten Baron de Ley som ständigt skördar höga betyg och utmärkelser från internationella vinjournalister. 

Allt började 1985 när bodega Baron de Ley grundades i en klosterbyggnad från 1500-talet med ambitionen att producera högkvalitativ Rioja inspirerat av de stora franska vinslotten i Médoc, Bordeaux. Fem år senare lanserades den första årgången av Baron de Ley Reserva, vilket har kommit att bli ett av vinhusets främsta signaturviner. 

Specialiserad på klassisk Rioja
Det kompromisslösa arbetet med kvalitet är centralt för Baron de Ley. En viktig del i detta arbete och en grundbult i bodegans filosofi är att vara självförsörjande på druvor, något som är ovanligt i Rioja. Baron de Leys vinrankor breder ut sig över 600 hektar odlingsmark i olika underregioner i Rioja. Varje år skördas uppemot 1,8 miljoner kilo vindruvor, många av dem för hand, för att sedan vinifieras till rena och fruktiga viner med tydlig terroir. 

Baron de Ley är en modern bodega som gärna experimenterar med mindre vanliga inhemska druvsorter och vinifieringsmetoder samtidigt som man står med ett tryggt och stadigt ben i det klassiska Rioja. Fokus ligger på Reservas och Grand Reservas, det vill säga viner med lång lagring på både franska och amerikanska ekfat. Dessa ligger i tryggt förvar i vad som faktiskt är världens andra största fathall med plats för 40 000 fat à 225 liter (på vinspråk barrique).  

Rosad Reserva med flera toppviner
Baron de Ley exporterar närmare 89 procent av sina viner till 50 länder, inte minst Sverige där Baron de Ley Reserva har varit en populär trotjänare på Systembolaget sedan 1994. I dag är det till och med Sveriges mest sålda röda Rioja! 

Blenden till Baron de Ley Reserva 2018 består av 90 procent tempranillo och 10 procent garnacha. Vinet har lagrats ett år och åtta månader på nya amerikanska ekfat, följt av ytterligare två års lagring på flaska. Det resulterar i en nyanserat, kryddig smak med en utvecklad frukt- och fatkaraktär där mörka bär, plommon, tobak, finstämda toner av kaffe, choklad och vanilj från faten är de dominerande inslagen. Drick nu till smakrika och eleganta rätter av nöt, vilt och lamm eller lagra 5–7 år. 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget