fbpx
Öppna meny
, ,
21 mars, 2019

Redo för vin på burk?

I USA kommer vin på burk starkt. Men är vi svenskar också redo?  Systembolaget har fattat galoppen och nu finns det ett antal viner på burk att köpa både på hyllorna och i beställningssortimentet. Vi har fyra olika viner på burk från Union Wine Company som är en av Oregons mest erkända vinproducenter.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Burkvin känns ju onekligen smidigare att ta med sig på sommarens picknick och grillfester än en vinflaska med kork, som man dessutom måste ta med sig glas till. För några år sedan började det dyka upp viner på burk, men det har hittills endast funnits som beställningsvara på Systembolaget, bland andra i form av märket Underwood”.
– Fridah Johansson, Allt om Vin

Ur miljö- och hälsosynpunkter är aluminiumburken ett bättre val än flera andra förpackningar. Burken ger ett lägre koldioxidavtryck än exempelvis den klassiska glasflaskan som annars står för en stor del av ett vinproducenternas koldioxidutsläpp.

UNION WINE COMPANY som producerar Underwood på burk, startades av Ryan Harms 2005, efter att ha jobbat i drygt fyra år hos några av Oregon’s mest erkända vinproducenter. Ryan närde en dröm om att producera vin från Oregon som alla kunde ha råd med, utan att tumma på kvalitet. När möjligheten kom startade han Union Wine Company och kunde äntligen få utlopp för sina visioner.

”At the end of the day, wine is just a beverage. And then it becomes part of something greater. It brings people together over a meal, for celebrations big and small. And that’s incredibly satisfying to me, and to all of us at Union”
– Ryan Harms.

Beställ följande burkar på Systembolaget:

PINOT GRIS PÅ BURK

Underwood Pinot Gris 2017
Art. Nr 79416, 375 ml, 80 kr (inkl. 1 kr pant)
USA, Oregon
Vitt vin. Torrt, friskt och fruktigt
Pinot Gris 100 % (Alk. 13.5 %)
Friskt och fruktigt vin med inslag av citrus, gula äpplen och örter. Lång frisk citrusdominerad eftersmak.
Efter skörd pressas druvorna försiktigt och musten dras sedan över till temperaturkontrollerade ståltankar. Efter alkoholjäsning får vinet vila på sin jästfällning i ytterligare fyra månader.

MAT
Passar till streed food, sallader, picknick, fisk och skaldjur.

BESTÄLL HÄR

Underwood rosé

ROSÉ PÅ BURK

Underwood Rosé Wine 2017
Art. Nr. 79273, 375 ml, 80 kr (inkl. 1 kr pant)
USA, Oregon
Rósevin. Torrt, friskt och fruktigt
Pinot Gris 60 %, Pinot Noir 20 %, Syrah 20 % (Alk. 12 %)

Vinet har en frisk, fruktig smak med toner av jordgubb, vattenmelon och persika. Med den välbalanserade syran är det en suverän törstsläckare under varma sommardagar.

Efter skörd pressas druvorna försiktigt och musten förs över till temperaturkontrollerade ståltankar. Efter alkoholjäsning får vinet vila på neutrala stålfat innan buteljering.

MAT
Passar perfekt till vårens och sommarens picknickar!

BESTÄLL HÄR

Underwood pinot noir

PINOT NOIR PÅ BURK

Underwood Pinot Noir 2015
Art. Nr. 70039, 375 ml, 80 kr (inkl. 1 kr pant)
USA, Oregon
Rött vin. Fruktigt och smakrikt
Pinot Noir 100 % (Alk. 13 %)

Medelfylligt med tydlig Pinot Noir karaktär i form av hallon, mogna jordgubbar och örter. Ren, frisk eftersmak i perfekt balans. Mums!

Efter skörd pressas vinet försiktigt och musten dras över till temperaturkontrollerade ståltankar för alkoholjäsning. Efter jäsning dras vinet om dels till stora neutrala ekfat, dels till ståltankar där malolaktisk jäsning sker. Efter malo blandas vinet och får sedan vila på temperaturkontrollerade ståltankar fram tills vinet tappas på burk.

MAT
Passar till fisk, fågel och mittemellan i form av vegetariska rätter.

BESTÄLL HÄR

Underwood bubbles

BUBBEL PÅ BURK

Underwood The Bubbles 2017
Art. Nr. 74770, 375 ml, 80 kr (inkl. 1 kr pant)
USA, Oregon
Mousserande. Vitt och torrt
Chardonnay 80 %, Pinot Noir 20 % (Alk. 10 %)

Nu är den här – bubbel på burk! Med sin sprudlande friskhet och härliga toner av mogen citrus, tropisk frukt och vita blommor är den en självklarhet till årets varma bubbelfester.

Efter skörd pressas druvorna och genomgår en så kallad ”charmatmetod” där vinet förs över till en trycktank där vinet får jäsa tills sockret har omvandlats till alkohol och koldioxid. Jästen filtreras sedan bort och vinet tappas på burk. Resultatet är ett lätt och aromatiskt, mousserande vin.

MAT
Ett bubbel som passar till alla festliga, eller ofestliga, tillfällen.

 

BESTÄLL HÄR

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget