Öppna meny
,
14 mars, 2022

Vinproduktion i hjärtat av Toscana

Familjen Piccini har producerat vin i Toscana sedan slutet av 1800-talet. För drygt 20 år sedan lanserade de sitt orangea flaggskeppsvin som också kom att bli vinhusets stora genombrott. Nyligen lanserades ytterligare en ursprungstypisk Chianti på Systembolaget, som välkomnades med strålande recensioner av Sveriges vinkritiker.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Böljande kullar, vajande cypresser, vinrankor i oändliga rader och en förförande doft av lavendel och rosmarin klär in den drömskt romantiska bilden av Toscana. Området är för många synonymt med fantastisk mat och vin – och hem för några av världens mest kända konstnärer och författare som Dante, Galilei, da Vinci och Michelangelo.

Toscanas bördiga jordbrukslandskap har nyttjats för odling av spannmål och frukt sedan urminnes tider och är central för ekonomin. Vinproduktion är inget undantag och området hör faktiskt till en av de äldsta appellationerna i världen.

Det har dock inte alltid varit frid och fröjd i den toskanska vinhistorien. Under åren har klaner och hertigdömen bekämpat varandra, världskrig och vinlusen phylloxera har ruinerat gårdar och fiaskot med Fiaschi-flaskorna tog nästan kål på Chiantis storhet. Men det var då.

Familjeföretag med vin i blodet
Familjen Piccini har bott och verkat i Chianti, Toscanas hjärta, sedan 1882 och är i dag en av de 25 största vinproducenterna i Italien och deras innovativa kvalitetsviner återfinns över hela världen. Företaget drivs nu av syskonen Mario och Martina med samma grundmotto: ”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete”.

Utöver det framgångsrika varumärket Piccini förvaltar syskonparet sex fristående vingårdar i form av parallella projekt, däribland Villa al Cortile i Montalcino, Tenuta Moraia i Maremma och Torre Mora på Sicilien. Överallt med de gemensamma nämnarna: kvalitet, drickvänlighet och respekt för ursprunget i en lång rad uttrycksfulla viner.

Nyhet i beställningssortimentet
Det senaste tillskottet i sortimenet är Piccini Chianti Riserva Collezione Oro. Collezione Oro-serien skapades för att lyfta fram Familjen Piccinis ursprung och bidrag till Italiens vinskatt. Idén föddes under nuvarande ledarskapet av Mario Piccini som ville samla de bästa italienska appellationerna under en och samma flagga. Det är en resa som börjar från de toskanska kullarna i Chianti, familjen Piccinis hemland. Förstavinet och spjutspetsen i Collezione Oro-serien är Chianti Riserva. Dess rötter startar i det ursprungstypiska Chianti; en elegant och klassisk stil men som visar livfull karaktär.

Piccini Chianti Riserva Collezione Oro

På näsan en intensiv fruktbukett av mogna körsbär med finstämda toner av vanilj, krydda och rostade ekfat. Smaken är mjuk men rik på struktur och med en lång härlig eftersmak. Chianti är det klassiska och självklara valet till antipasti men också till lamm, kyckling och grillat nötkött. Mustiga grytor och pasta med tomatbas som ragù eller spaghetti bolognese.

Pris: 109 kr | Art nr. 55772 | Sortiment: Beställning

Toppbetyg från vinrecensenter

”Fynd! Kanske det bästa jag smakat från denna producent” Vinbörsen, Bengt-Göran Kronstam, februari 2022

”Betyg 5 av 5. Full pott!” / Boxtoppen.se, februari 2022

”Väldigt lättgillad Chianti till mycket sympatiskt pris” / Livets Goda, februari 2022

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget