Öppna meny
16 september, 2022

Vinregionen Alicante

Alicante är förutom ett av svenskarnas favoritresmål  även ett väldigt populärt vindistrikt i sydöstra Spanien och regionen har en lång historia av vin.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Klimatet här passar utmärkt för odling av flera olika druvor och man delar upp regionen i två olika zoner; La Marina som kustområdet kallas, där det råder medelhavsklimat och Vinalopo som inlandsområdet kallas, där det råder ett torrt klimat med stora vädervariationer under året. Den mest välkända druvan från La Marina är Moscatel eller Muscat som den även kallas som man främst använder för att göra söta viner. Från Vinalopo är den mest välkända röda druvan Monastrell eller Mourvédre som används för att göra röda viner.

Vindistriket Jumilla ligger ca 1 timme väster ut från Alicante och distriktet består av 22 700 hektar mark med över 2 000 vinodlare och omkring 45 registrerade vingårdar. Jumilla är främst välkänt för sina röda viner och ekologiska druvor. Här är vingårdarna belägna på ca 400–800 meters höjd kring bergskedjan Serranía de Ronda. Jumilla är både ett av de äldsta och ledande distrikten inom vinodling. Här råder ett så kallat kontinentalt klimat vilket innebär att somrarna är varma och torra medan vintrarna är betydligt kallare. Under våren och hösten är det inte ovanligt att området i perioder drabbas av regnstormar, vilket kan utgöra ett hot mot odlingarna.

Trots ett utmanande klimat med växlande förutsättningar under året är det jordarnas sammansättning som gör det möjligt att odla druvor här. Det är nämligen så att den kalkrika jorden som återfinns i området effektivt binder fukt och skyddar vinstockarna mot torka, det gör att rankorna klarar sig en längre tid utan nederbörd. Jumilla är främst känt för sina röda viner och 85% av området består av druvan Monastrell, men här tillverkar man även vita viner och rosé i mindre mängder. En orsak till att man främst odlar Monastrell här är för att druvan har en tolerans mot torka men också för att den inte har lika lätt att angripas av vare sig gråmögel eller nattfjärilar.

Parajes del Valle

Ett ärligt hantverksvin från Alicante - Parajes del Valle Monastrell

Ett ärligt hantverksvin som produceras av det lilla vineriet Parajes del Valle. Beläget i den pittoreska kommunen Jumilla, en timme västerut från staden Alicante. Här gör man hantverksmässigt vin på druvan monastrell i en okomplicerad, ”josig” och publik stil som få kan tacka nej till. Vad som verkligen får detta vin att sticka ut är hur det ”tickar alla boxar”. Det är ett publikt vin med hög kvalité, låg sockerhalt och till ett folkligt pris på 99 kr. Ett ekologiskt vin på lättviktsglas som ligger rätt i tiden för att lanseras, ”Ett Hållbart Val” som Systembolaget kallar det. Det är dessutom producerat på så naturliga principer som möjligt för att bevara och ge uttryck för ursprungets adress samt av druvans typicitet och generösa karaktär.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget