Öppna meny
, ,
15 maj, 2019

Kryddigt och örtigt från Marche, Italien

Det doftar mycket om vinet i glaset och det är en inbjudande doft. Rökiga fat, lite kryddighet i form av salvia, mörka körsbär och ett uns hallon och sötlakrits susar upp och ger intryck i sinnena. Montepulciano och Sangiovese i en trevlig symbios där den förstnämnde spelar huvudfiolen. Man kan nästan känna dofterna från marken runt om i Marche, kryddorna och örterna, undervegetationen med bär av alla de slag och närheten till Adriatiska havet. Italienska östkusten är magisk och vinerna härifrån ska man inte glömma bort.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Tajano Rosso

Rosso Piceno är Marches största DOC där majoriteten av vingårdarna är beläget i den östra kuperade delen av regionen. Historiskt har Rosso Piceno dominerats av Sangiovese och en mindre del Montepulciano. I Tajano Rosso Piceno är ordningen omvänd med Montepulciano druvan i dominans. Vinet är ekologiskt odlat och redan 2002 började Umani Ronchi sin omställning till ekologisk odling i sina vingårdar. Ett arbete som har fortsatt och idag omfattar stora delar av deras vingårdar.

Den blå druvsorten Montepulciano upptar cirka 30 000 hektar i Italien. Merparten av odlingarna återfinns i regionerna Abruzzo och Marche, men den odlas även i Molise och Apulien. Montepulciano är också namnet på en stad i Toscana och ska alltså inte att förväxlas med druvan.

SMAK
Vinet i glaset är fruktig och lite kryddigt. Det är framför allt körsbär och kanske något mer åt skogshallon hållet, uppbackat med en ryggrad av sötlakrits och rökiga fat. Hög intensitet med rödblå färgnyans i glaskanten. Det känns som ett stort vin, trots sin lilla peng. Vinet är ungt men koncentrerat och har en balanserad fatkaraktär med lång eftersmak av mörka bär, fat och lakrits.

Druvorna skördas i slutet av september och början av oktober. Druvorna vinifieras separat. Efter en försiktig pressning får musten jäsa på rostfria tankar. Därefter lagras ena hälften av vinet på 5000 liters gamla ekfat, den andra delen lagras på 1 och 2-åriga franska barriquefat i 6 månader. Vinet mognar därefter en kort tid på flaska.

SAGT I PRESSEN
”Aromatiskt i en populär stil med rikt mörkkryddiga frukttoner, vanilj och en mjukt bitter och lite stram eftersmak. Från storproducenten Umani Ronchi, mest kända för den vita succén Casal di Serra. Tajano passar fint till både en matig hemgjord pizza och spaghetti carbonara” – SvD Fredagsvinet

Tajano Rosso Piceno – Eko
Montepulciano 75 %, Sangiovese 25 %

Artnr: 6090
Pris: 89 kr

Finns vinet på mitt Systembolag?

PASSAR TILL
Det här vill man dricka till Pasta Carbonara, hemmapizza eller stekta rätter med fläsk, kalv eller nöt.

Recept ”Pasta Carbonara på Di Lucas vis”

Pasta Carbonara

 

Bildkälla: Zeta.nu

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget