fbpx
Öppna meny
19 februari, 2021

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. Om man avalkoholiserar en dryck förlorar man helt enkelt en hel del av dess unika aromer och smaker.  Ändå växer efterfrågan och alkoholfria drycker ökar i popularitet. Detta gör att teknikerna förfinas och att resultaten närmar sig originalprodukten och blir mer och mer anpassad till att fungera på matbordet, inte bara hemma utan även på stjärnkrogar.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Helst vill man göra ex. vin precis som man gör vin med alkohol, dvs fermentera/jäsa vinet för att sockret ska ätas upp av jästen och skapa alkohol med unik smak av bäret, frukten, druvan. Om man inte jäser vinet blir sockret kvar och du får en sött smakande alkoholfri druvjuice, inte långt från de juicer man istället kan välja från dagligvaruhandeln. När alkoholen tas bort behöver den ersättas med något med liknande egenskaper, som socker eller druvjuice. Ibland används även andra smakämnen. En viktig parameter är dessutom att balansera fyllighet och syran i vinet.

Vill man istället ha ett torrt vin behöver man avlägsna alkoholen från ett utjäst vin för att bibehålla karaktären av ett ”riktigt vin”.

 

Några metoder som används:

Vakuumdestillation

Vanlig metod där vinet förs in i en hög kolonn, luften sugs ut och det bildas vakuum. Lufttrycket är lägre i vakuum, vilket gör att alkoholen kokar försiktigt redan vid normal rumstemperatur. När alkoholen kondenserar kan den separeras från vinet. Metoden används ofta i Tyskland som producerar mycket alkoholfritt vin. *

Omvänd osmos

Vid omvänd osmos eller membranfiltrering förs vinet in i en kolonn med två behållare mellan vilka det finns ett halvt genomträngligt membran. Med teknikens hjälp applicerar man ett tryck som tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet – kvar blir den alkoholfria vätskan. *

Spinning Cone Column

I Nya världen är det vanligt att använda sig av spinning cone column. Vinet hälls i en kolonn som består av roterande koner. Med hjälp av centrifugalkraften slungas vinet till en tunn vätska. I konens botten tillsätts kvävgas som fungerar som bärare av vinets flyktiga arom- och smakämnen. Ämnena kondenseras och separeras från vätskan. Vinet får sedan passera konen ytterligare en gång vid en något högre temperatur för att avlägsna alkoholen. Arom- och smakämnena återförs sedan till det alkoholfria vinet, som till sist blandas med lite ojäst druvjuice. *

Källa: *Systembolaget

Avsnitt # 22 – Alkoholfritt vin

Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin…ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!