Öppna meny
28 februari, 2019

Vita Rhône-viner ”trendar”

Nu är det vita viner från Rhônedalen som gäller, enligt experterna. Châteauneuf-du-Pape i all ära, men Rhônedalen är lång och det är verkligen inte endast nere i söder man hittar finvin.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Längst uppe i norra Rhône hittar vi områden som Hermitage, Côte Rotie, Cornas och St Joseph, dominerat av druvan Syrah. Prislappen är ibland hög men långt ifrån lika dyrt som de viner de i klass kan jämföras med från betydligt namnkunnigare områden som Bourgogne och Bordeaux.

Men det som trendar just nu är dock de vita vinerna från Rhône. Några av de bästa finns i Condrieu på druvan Viognier, men även under den mer vida appelationen Côtes du Rhône hittar vi mycket intressanta viner på andra druvor.

Under en inspirerande Master Class under Sommelierernas Dag 2019 i Göteborg med ett fullsatt rum av några av Sveriges vassaste sommelierer och vinskribenter blev detta ett faktum. Vinpersonligheten Michel Jamais förmedlade djup kunskap och insikt om de vita vinerna från Côtes du Rhône som endast är en liten del av växtarealen i området. Framtiden ser dock ljus ut för dessa viner med enorm potential i det gastronomiska köket. Vinerna har bra åldringspotential och går mot en tydligare fräschör och finess. Tillväxten ser också ljus ut då hektar för hektar omplanteras med gröna druvsorter som Viognier, Grenache Blanc, Roussanne och Marsanne.

Rhône-viner baserade på Marsanne och Rousanne har ofta en fetare och snudd på vaxig känsla. Produkter som domineras av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt. Andra vanligt förekommande inslag är örter, fikon, honung eller en lätt rökighet.

Upptäck gärna Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Blanc på druvorna Grenache Blanc, Viognier och Roussanne och Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Blanc på druvorna Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne och Viognier.

Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Blanc

Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Blanc
ARTIKELNR: 74324
PRIS: 109 kr
PRODUCENT: Les Vignerons d’Estézargues
URSPRUNG: Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône AOC
TYP: Vitt vin, Torrt, fylligt och smakrikt
DRUVOR: Grenache blanc 80%, Viognier 15%, Roussanne 5%
KARAKTÄR: Fyllig och fruktig med inslag av gula äpplen, ananas, honung och citrusfrukter.
SOCKERHALT: 1.5 gram/liter
ALKOHOL: 14 %
VINIFIKATION: Druvsorterna vinifieras separat. Jäsning sker i 15 dagar under låg temperatur på rostfria ståltankar där vinet sedan får vila på sin jästfällning i 4-5 månader innan vinet filtreras lätt. En minimal tillsats av svavel sker innan buteljering.
CERTIFIERINGAR: Ekologisk
FÖRSLUTNING: Skruvkapsyl
LAGRING: Gott att dricka nu, men kan med fördel sparas ytterligare upp till tre år.
GOTT TILL: Fågel, fisk, fräscha sommarsallader med bacon eller kyckling.

LES VIGNERONS D’ESTÉZARGUES vinbönder odlar 2/3 av sina druvor ekologiskt. Andelen druvor som inte är ekologiskt certifierade har
benämningen Terra Vitis, en lokal sammanslutning, som strävar efter att minimera klarning, filtrering och svavling och som reglerar och begränsar
användning av artificiella bekämpningsmedel. Den gemensamma nämnaren för vinbönderna är helt enkelt att försöka odla och framställa vin som
förr i tiden.

Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Blanc 2016

Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Blanc 2016
ARTIKELNR: 73218
PRIS: 146 kr
PRODUCENT: Famille Perrin
URSPRUNG: Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône AOC
TYP: Vitt vin, Torrt, fylligt och smakrikt
DRUVOR: Grenache blanc 40%, Roussanne 20%, Marsanne 20%, Viognier 20%
KARAKTÄR: Inbjudande och komplex doft med aprikos och persika följt av vita blommor. Torrt och fylligt med mängder av mineraler, citrus och persika.
SOCKERHALT: 2 gram/liter
ALKOHOLHALT: 13 %
VINIFIKATION: Druvorna till vinet kommer från vingårdarna i Cairanne och Jonquières. Klassisk vinifikation, först på cementtankar och därefter på rostfria tankar fram till buteljering.
FÖRSLUTNING: Skruvkapsyl
LAGRING: Gott att dricka nu.
GOTT TILL: Asiatiskt, fisk och skaldjur

 

FAMILLE PERRINs historia börjar med Château de Beaucastel i distriktet Châteauneuf-du-Pape där de under flera generationer framställt några av världens främsta viner. De arbetar sedan1974 efter biodynamiska principer och är en av få producenter som odlar samtliga av de 13, i Châteauneuf-du-Pape, tillåtna druvorna. Familjen Perrin äger vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen under etiketten Famille Perrin. De har även två projekt i form av prestigeegendomen Domaine du Clos des Tourelles i Gigondas och egendomen Miraval i Provence vilken de driver tillsammans med Angelina Jolie och Brad Pitt.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget