Öppna meny
15 september, 2021

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita vinerna tar nu mer välförtjänt plats i strålkastarljuset. Högre efterfrågan på vit Rioja ger hopp om ökad plantering av gröna druvor.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Typer av vit Rioja
Rioja i norra Spanien producerar allt från enkla och billiga vita viner, till exklusiva lagringsdugliga varianter som lagrats länge på fat. Vinerna delas in i 4 kategorier:
Joven: Yngre viner (ofta 1-2 år gamla) utan krav på eklagring. Domineras av primäraromer.
Crianza: 12 månaders lagring varav minst 6 månader i fat (ofta franska ekfat)
Reserva: 24 månaders lagring varav minst 6 månader i fat
Gran Reserva: 48 månaders lagring varav minst 6 månader i fat

De gröna druvorna
Enligt vinlagarna i Spanien ska vit Rioja innehålla minst 51 % Viura även kallad Macabeo. Viura har hög syra och toner av citrus och örter och används även flitigt till Cava. Det är även tillåtet att blanda med åtta andra druvor; Garnacha Blanca, Malvasia, Verdejo, Turruntés (även kallad Albillo Mayor) Maturana Blanca, Tempranillo Blanco, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Två tips på vit Rioja

Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva

Koncentrerad och fruktig doft med toner av gula äpplen, nötter, fat, honung och örter. Smaken är frisk och koncentrerat fruktig med toner av gula äpplen, smör, nötter och fat. Lång komplex eftersmak. Gott till smakrika rätter av fisk, fågel eller vegetariskt.

Säljstart på Systembolaget 21 september, 2021.

Baron de Ley Blanco

Ljus gul färg. Doften är frisk, ren, fruktig och aromatisk med inslag av krusbär och tropisk frukt. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av tropisk frukt och krusbär. Passar till sallader med fisk och skaldjur, samt till vita fiskrätter.

I det här avsnittet pratar och smakar vi på Rioja. Det handlar om allt från vanilj till leriga jordar och Thomas berättar om när han var på ekfatsprovning och tuggade trä. Häng med!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget