Passar till: lammet

Bäst i test: vin till lamm

Det drar ihop sig mot påsk och andra vårliga högtider då lammet passar fint på middagsbordet. Vi har testat kombinationen rött vin och lamm för att guida er fram till bästa val i djungeln av alternativ.
Vår expertpanel, bestående av produktchefer och andra vinkunniga på kontoret, bjöds in att smaka fem olika viner till en rätt bestående av lammstek på ben, klassisk potatisgratäng och haricots verts. Vinerna valdes med omsorg att utmana men ändå passa till maten. Vi undvek alltför enkla och tydliga referenser, självklara val eller försök till att förvilla eller försvåra allt för mycket. Vi vet hur svårt det kan vara att välja vin till mat och det kan vara en riktigt jobbig utmaning inför middagsbjudningen.
Med våra experters hjälp och kommentarer hoppas vi att ni får mod att prova er fram till vilket ert favoritvin till lammet blir. Det viktigaste är just att våga prova sig fram och även experter har sina personliga smaker, referenser och preferenser om vad som passar bäst i olika sammanhang.

Se hur testet gick till

Fem röda viner serverades blint till maten. Vinnaren och tvåan hade samma slutpoäng men segraren hade flest högsta noteringar. Maxpoäng 25.

Viner i testet

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo (Italien) – 21 poäng
Art.nr: 22300
13%, 750 ml, 119 kr
Elegant doft med toner av körsbär, nypon, rosor och kryddor. Smaken är stram och elegant med toner av körsbär, tranbär, mineraler, nypon och fat. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Panelens kommentarer:
– Kraftfullt vin med frisk syra
– OK kombo med balans
– Bra balans till gratängen, fin struktur, lite ålder här?
– Supergott, bra balans och vinet håller rakt igenom rätten
Musella Valpolicella Superiore (Italien), ekologiskt – 21 poäng
Art.nt: 2393
12,5%, 750 ml, 129 kr
Vinet är medelfylligt med en tydlig fruktdriven karaktär med inslag av körsbär, björnbär och plommon. Ett lätt inslag av fat och toner av gröna örter gör vinet perfekt balanserat. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött eller inte alltför smakrika rätter av lammkött.
Panelens kommentarer:
– Snygg, fat, körsbär och rosor
– Bra balans, fin läskande syra och harmoni
– Fint möte men kanske något hög syra
– Syran dominerar
Umani Ronchi Tajano Rosso Piceno (Italien), ekologiskt – 18 poäng
Art.nr: 6090
13%, 750 ml, 85 kr
Hög intensitet med blå färgnyans. Stor, ung och koncentrerad med karaktär av mörka bär, kryddor och fat. Medelfyllig med smak av körsbär, lakrits, och kryddor. Balanserad fatkaraktär med lång eftersmak. Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk- eller lammkött eller till vegetariska pastarätter.
Panelens kommentarer:
– Murrigt, funkar bra men kanske lite kort längd
– Fylligt vin med bra balans
– Gott men kanske lite för tamt för köttet
– Mullig, kryddig, fat
Noble Vines 667 Pinot Noir (USA)– 16 poäng
Art.nr: 6611
14,5%, 750 ml, 109 kr
Nyanserad, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, örter, mörka körsbär, kryddor och choklad. Serveras vid 16-18°C till eleganta rätter av ljust kött.
Panelens kommentarer:
– Fatet tar över, men strukturen är bra
– Blir lite metallisk med köttet
– Viss sötma i vinet = bra!
– Bra fyllighet, bra frukt och gott till lamm
Barrels & Drums Organic Côtes du Rhône Village (Frankrike), ekologiskt – 14 poäng
Art.nr: 70834
13,5%, 750 ml, 99 kr
Doften domineras av mörka bär, körsbär och örter. Smaken är fyllig med inslag av björnbär, körsbär och örter. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter av fläsk- eller lammkött.
Panelens kommentarer:
– Kanske lite enkelt i  fyllighet, men ganska bra kryddighet
– Bra kryddighet men ganska kort i längd
– Mörk frukt och solmoget, lite eldigt
– Lammet tar över, för lite balans här

Recept – Lammstek på ben med klassisk potatisgratäng (6 personer)


Du behöver:
ca 1,5 kg lammstek på ben
Färsk rosmarin och timjan
5 st vitlöksklyftor
Salt och nymald peppar
Smör
1 st ekologisk citron
1,5 kg mjölig potatis
3-4 dl äkta vispgrädde (40%)
Mjölk att späda potatiskoket med
1 gul lök
1/3 purjolök
3 vitlöksklyftor
Flingsalt och nymald peppar
Gräslök
Haricots verts (färska!)
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175 grader (vanlig över/under-värme). Ta fram lammsteken och förstek den i smör runt om så det blir en fin stekyta. Lägg den i en form.
2) Hacka en rejäl mängd rosmarin, timjan och vitlök. Blanda örterna.
3) Gör hål i lammet med ett brynstål eller kniv. Fyll hålen med örtblandningen och gnugga runt om lammet, salta och peppra.
4) Sätt en stektermometer in mot benet och ”skjuts in i ugnen”. Tag ut lammet när innertemperaturen är 60 grader.
5) Medan lammet står i ugnen, gör gratängen.
6) Skala potatisen och skär den i 3–5 mm tjocka skivor. Finhacka lök, purjolök och vitlök.
7) Lägg potatisen i en kastrull med grädde och fyll upp med mjölk så att det täcker. Koka 5–10 min.
8) Häll blandningen i en form och blanda med ”lökhacket”, salta och peppra.
9) Grädda i ugnen i 30-40 minuter.

Mer läsning

Nyheter i augusti

Vi är halvvägs in i augusti redan och hösten står för dörren. I fredagens exklusiva lansering på Systembolaget presenterar vi två storslagna viner av årgång 2015 från Fratelli Cigliuti i Barbaresco, Italien….

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!