Cigliuti – En familjehistoria av passion och excellens
Beläget på kullen Serraboella ovanför byn Neive i Barbaresco, Piemonte och är kända som en av traktens absolut bästa och mest ödmjuka producenter. Familjevingården har odlat druvor och producerat vin i generationer och drivs idag av döttrarna Claudia och Silvia.
Vingården har tillhört familjen Cigliuti i fyra generationer. Den fick sitt namn, Fratelli Cigliuti, av Renatos far, som fram till 1964 sålde druvor och obuteljerat vin på den lokala marknaden. Renato Cigliuti började arbeta för familjeföretaget som ung grabb och bestämde sig, när han växte upp, för att driva det vidare.
Samtidigt beslutade han sig för att förändra vingårdens filosofi. Han hade alltid trott att den lokala jorden i Langhe-området var kapabel att producera viner av hög kvalitet och med lång hållbarhet. Därför började han gallra druvorna i sina vingårdar, en teknik som endast ett fåtal producenter använde vid den tiden. Hans grannar frågade honom om han hade blivit galen – det var ju efterkrigstid och att kasta bort mat var inget man tog lätt på! Renato brukade svara att eftersom han inte kunde få både kvalitet och kvantitet samtidigt, föredrog han att satsa på kvalitet. Enligt honom var kvalitet något som skulle buteljeras, och det var så han 1964 lanserade sina första 300 flaskor Barbaresco.
Under åren expanderade Renato inte sin vingård särskilt mycket, mest för att han trodde att hans döttrar inte skulle vara intresserade av att arbeta på gården. För honom var det en strikt mansdominerad syssla. Claudia och Silvia bevisade dock att han hade fel, och började hjälpa till i vingårdarna under sina sommarlov. Efter några år blev det naturligt för dem att dela samma arbete och passion som sina föräldrar.
Fyra personer arbetar idag i detta familjedrivna företag: Renato, hans fru Dina och deras döttrar Claudia och Silvia, som ansvarar för produktionen från början till slut. De tillbringar större delen av sin tid i vingårdarna eftersom de anser att det är just vingårdarna som ger liv åt stora viner med en helt egen personlighet – viner som kan fånga både en årgångs karaktär och terroirens identitet.
”Vår filosofi är att varje flaska vin ska spegla vårt arv och vår passion för vinodling.”
Claudia och Silvia följer fortfarande denna filosofi, vilket gör att de kan arbeta direkt i vingårdarna och övervaka vinproduktionen från början till slut. Arbetet i vinkällaren hålls till ett minimum, och vinerna får följa sin egen naturliga utveckling. Inga selekterade jäststammar används, endast naturliga och druvorna jäser i ståltankar vid kontrollerad temperatur. Alla viner lagras därefter på ekfat.
![Cigliuti Langhe Nebbiolo](https://www.enjoywine.se/app/uploads/2023/09/hd_cigliuti_langhe_nebbiolo-271x1024.jpg)
Cigliuti Langhe Nebbiolo
Doften är expressiv, ungdomlig och ursprungstypisk Nebbiolo. Full av skogsbär, mogna moreller, krossade färska nypon och krydda. Smaken är frisk och har ett balanserat tanninbett med en härlig fruktkoncentration som möter upp.
Druvorna handplockas från crut Bricco di Neive. Maceration och jäsning sker på temperaturkontrollerad rostfria ståltankar. Endast naturlig jäst. Därefter lagras vinet 5 månader på slavonska ekfat för att sedan vila 5 månader på rostfria ståltankar innan buteljering.
”Vårt engagemang för tradition och innovation hjälper oss att skapa viner som är både tidlösa och moderna.”
Vinhuset kännetecknas av eleganta och balanserade viner som reflekterar terroiren i Piemonte, skapade med både traditionella och moderna tekniker. Cigliuti är en pionjär inom hållbar vinproduktion i Piemonte och använder miljövänliga metoder för att bervara vingårdarna. Den naturnära och ekologiska principerna är grundfilosofin i resultatet av Cigliutis otroliga viner.
Cigliuti erbjuder unika vingårdsbesök där besökarna får lära sig kring deras hållbara metoder för vinmakning. Besökare på Cigliuti vingården får också möjlighet att delta i exklusiva provsmakningar, där de kan njuta av ett urval av gårdens finaste årgångar. Under dessa besök får man en djupare förståelse för hur Cigliuti harmoniserar tradition och modern vinmakning för att skapa sina signaturviner.