Öppna meny
7 oktober, 2021

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta vinerFontanafredda r en av de starkt lysande representanterna för detta fantastiska vinområde och sticker ut med sina randiga etiketter – som bara blir fler och fler.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Mest besökta vineriet i Piemonte
I hjärtat av Piemontes vinland slingrar sig en pittoresk väg genom böljande, vingårds- och slottstäckta kullar fram till Fontanafredda i byn med samma namn. Vinodlingarna på mer än 122 hektar sträcker sig över kommunerna Serralunga d’Alba, Diano d’Alba, Farigliano, Alba, Rodello och Murisengo, belägna på 200 till 400 meter över havet. 

Med över 70 000 registrerade betalande besökare är Fontanafredda det mest besökta vineriet i Piemonte. Men det är endast vinprovningarna som kostar, allt annat är fritt för såväl lokalbefolkning som turister att uppleva. Vinhuset driver flertalet restauranger, två boutiquehotell, teater, bokaffär, en vinbutik och mycket mer. 

I Sverige har Fontanafredda funnits sedan Systembolaget slog upp sina dörrar 1955. Redan då fanns deras Barolo på hyllan och gör det än idag. Framgångsreceptet stavas viner i en tillgänglig och modern stil, men med en fot kvar i det klassiska och ursprungstypiska. 

Historien om Fontanafredda började 1858, när Vittorio Emanuele II, Italiens första kung, köpte gården som tidigare varit en jaktstuga, för att producera bra Barolo för eget bruk. Den 250 hektar stora vingården i Serralunga d’Alba är i dag den enskilt största sammanhängande i Langhe. Med möjlighet att skörda frukt från några av Barolo-regionens mest prisbelönta vingårdar gör Fontanafredda viner på Nebbiolo, Barbera och Dolcetto av högsta kvalitet. 

Elegant Barbaresco – nu prissänkt
Det senaste tillskottet i Fontanafreddas randiga serie Le Righe (The Stripes) är fylliga och intensiva Barbaresco DOCG Coste Rubin. Vinet förkroppsligar den graciösa finstämdhet, elegans och balans som druvan Nebbiolo ger uttryck för i ursprunget Barbaresco. 

För att få fler att upptäcka den äkta karaktären av olika ursprungstypiska vinstilar från Piemonte har priset sänkts på flera av Fontanafreddas viner i Sverige. Barbaresco DOCG Coste Rubin är inget undantag. Tanken med prissänkningen är att kunna erbjuda ännu ett italienskt kvalitetsvin för dem med dyr smak, men som inte har obegränsat med pengar. 

FF CosteRubin

Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco

Vackert rubinröd i färgen och doftar förföriskt av mogna körsbär, plommon och viol harmoniskt sammanflätade med kryddig lakrits, kanel och tobak. En mäktig fruktighet fyller munnen med en tät, rik smak. Avslutet är långt och balanserat. Låt vinet ta plats till rustik mat, exempelvis svamprisotto, tryffelpasta eller en fin köttbit.

Vinet är prissänkt från 249 kr till 189 kr.  

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget