Fem fakta om – Barbera
Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera kallas därför ofta för ”il vino del poppolo” som betyder ”folkets vin” i Italien.
1. Hör hemma i Piemonte
Barbera är en blå druva vars hemtrakter är Piemonte i Italien. Mest kända är distrikten Alba och Asti. Den odlas även på andra ställen i Italien, t.ex Sicilien. Utanför Europa odlas barbera i Australien, USA och Sydamerika.
2. ”Folkets druva”
Viner på Barbera kallas ofta för ”il vino del poppolo” som betyder ”folkets vin” i Italien. En förklaring till detta är att barbera är en druva som många tycker om, vinerna är ofta enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner och prislappen är betydligt mer plånboksvänliga är grannvinerna från Barolo och Barbaresco.
3. Trendig
Traditionellt har viner på barbera haft lägre status i Piemonte och stått i skuggan av storebror nebbiolo. Barbera har varit en druva som odlats i stora volymer och vinerna har ofta avnjutits unga. Men nu experimenteras det i vingårdarna och trenden går mot lägre skördeuttag (mindre skördar) och lagring på små franska ekfat som ger struktur, koncentration och tydligare tanniner. Fler och fler upptäcker vilken potential druvan har och den växer i popularitet.
4. Utmärkt matvin
Barberaviner passar utmärkt till det klassiska Italienska köket, till pizza, pasta & kallskuret. Den höga syran gör att den också skär rakt genom lite fetare maträtter på nötkött. Men eftersom det även är ett mjukare vin passar det som mingelvin innan maten med. Gillar du att laga mat med svamp nu under hösten är barbera ett bra val i glaset.
5. Fyndchans!
Barberaviner är oftast lägre prissatta än sina grannviner gjorda på nebbiolo. Här har du alltså stor chans att hitta fynd som har hög kvalitet till ett plånboksvänligt pris.

Raimonda Barbera d'Alba
Raimonda Barbera d’Alba 2018, Italien, Piemonte
Barbera 100%
Det populära vinet Raimonda Barbera d’Alba prissänks nu kraftigt från 149 kr till 109 kr.
Raimonda Barbera d’Alba passar alldeles utmärkt till det klassiska Italienska köket som pizza, pasta och kallskuret. Den friska syran gör att den också skär rakt genom lite mustigare maträtter på nöt, fläsk och vilt. Men eftersom det är ett mjukare vin passar det som mingelvin och klarar sig utmärkt på egen hand utan mat.
Avsnitt #36 – Barbera
Vad är det som gör att Barbera kallas för ”Folkets vin”?
Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det för att den passar till precis all mat?
Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?
I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..
Andra nyheter
Vin till Julmat
En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...
En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup? Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...
Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”. San ...
Nyheter i december
December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...
Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21. Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...
Julklappstips från oss till er
Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...
Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...
Nyheter i november
Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...
Det Amerikanska valet
Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...
Fem fakta om vin i matlagning
Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...
Nyheter i oktober
Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...
Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...
Cava och excellenta Segura Viudas
Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden. Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...
Fem fakta om - Barbera
Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...
Din guide: vin till hämtmat
Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...
Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...
Nyheter i september
Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...
Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med! 45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...
Nyheter i augusti
Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...
Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar. ...
Hög tid att grilla!
Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...
Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...
Nyheter på Systembolaget i juni
Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...
Nyheter på Systembolaget i maj
Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...
Mästarnas mästare
Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...
Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...
Nyheter på Systembolaget i april
Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...
Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...
Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...
Karantänböcker och vintips
Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...
Karantänfilmer och vintips
Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...
Nyheter i mars
Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...
Dryckestrender 2020
Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...
Nyheter i februari
Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...
En av vinvärldens paradoxer
Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...
Piccini - med vin i blodet
Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...
Att tala vinspråk
Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...
God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...
Årets Nobelvin är från Österrike
Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...
Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...