fbpx
Öppna meny
,
1 oktober, 2020

Fem fakta om – Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera kallas därför ofta för  ”il vino del poppolo” som betyder ”folkets vin” i Italien.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Hör hemma i Piemonte
Barbera är en blå druva vars hemtrakter är Piemonte i Italien. Mest kända är distrikten Alba och Asti. Den odlas även på andra ställen i Italien, t.ex Sicilien. Utanför Europa odlas barbera  i Australien, USA och Sydamerika.

2. ”Folkets druva”
Viner på Barbera kallas ofta för ”il vino del poppolo” som betyder ”folkets vin” i Italien. En förklaring till detta är att barbera är en druva som många tycker om, vinerna är ofta enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner och prislappen är betydligt mer plånboksvänliga är grannvinerna från Barolo och Barbaresco.

3. Trendig
Traditionellt har viner på barbera haft lägre status i Piemonte och stått i skuggan av storebror nebbiolo. Barbera har varit en druva som odlats i stora volymer och vinerna har ofta avnjutits unga. Men nu experimenteras det i vingårdarna och trenden går mot lägre skördeuttag (mindre skördar) och lagring på små franska ekfat som ger struktur, koncentration och tydligare tanniner. Fler och fler upptäcker vilken potential druvan har och den växer i popularitet.

4. Utmärkt matvin
Barberaviner  passar utmärkt till det klassiska Italienska köket, till pizza, pasta & kallskuret. Den höga syran gör att den också skär rakt genom lite fetare maträtter på nötkött. Men eftersom det även är ett mjukare vin passar det som mingelvin innan maten med. Gillar du att laga mat med svamp nu under hösten är barbera ett bra val i glaset.

5. Fyndchans!
Barberaviner är oftast lägre prissatta än sina grannviner gjorda på nebbiolo. Här har du alltså stor chans att hitta fynd som har hög kvalitet till ett plånboksvänligt pris.

FF Raimonda

Raimonda Barbera d'Alba

Raimonda Barbera d’Alba 2018, Italien, Piemonte

Barbera 100% 

Det populära vinet Raimonda Barbera d’Alba prissänks nu kraftigt från 149 kr till 109 kr.

Raimonda Barbera d’Alba passar alldeles utmärkt till det klassiska Italienska köket som pizza, pasta och kallskuret. Den friska syran gör att den också skär rakt genom lite mustigare maträtter på nöt, fläsk och vilt. Men eftersom det är ett mjukare vin passar det som mingelvin och klarar sig utmärkt på egen hand utan mat.

Avsnitt #36 – Barbera

Vad är det som gör att Barbera kallas för ”Folkets vin”?

Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det  för att den passar till precis all mat?

Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?

I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget