fbpx
Öppna meny
13 januari, 2022

Fem fakta om ekfat

Tydlig fatkaraktär är en vanligt förekommande beskrivning av såväl rött som vitt vin. Det innebär att vinet har lagrats på ekfat, vilket kan påverka vinets doft, smak och textur – men även hur pass tåligt det blir att lagra. Här är fem fakta om ekfat som du kanske inte hade koll på. 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Därför lagras vin på ekfat
Syftet bakom ekfatslagring av vin är i regel inte att ge vinet fatkaraktär, utan att göra det mer tåligt för lagring. Det sker när syre tränger in i ekfatet och reagerar med vinet. Beroende på ekfatets storlek, ålder, lagringstid och hur det har behandlats kan vinmakaren sedan välja hur eken ska påverka vinet. Mindre fat, nyare ek och lång lagring ger mer fatkaraktär liksom rostade ekfat, vilket ger vinet toner av kaffe och mörk choklad beroende på rostningsgrad. 

Ekfatslagring kommer och går
Huruvida viner med fatkaraktär är trendigt eller inte går i vågor. I perioder har ekfatslagrat vin kammat hem höga rankingpoäng, men våra preferenser ändras konstant. I dag är det mer på modet att vissa viner ska ha en nyanserad och balanserad fatkaraktär, inte att eken ska ta över upplevelsen, utan finnas där för att ge vinet en ryggrad. Det pratas också mycket om jäsning och lagring av vin på ståltank, i betongägg och amforor. Men ekfaten lär bestå. 

Olika länders ek ger olika karaktär
Allier, Trancais och Limousin heter de mest kända franska ekskogarna. Fat som tillverkas av träd från de förstnämnda används primärt till vin medan Limousin-ek är vanligast till sprit. Lagring på amerikanska, österrikiska och slavonska ekfat förekommer också. Utmärkande för amerikansk ek är att den innehåller gott om vanillin, vilket ger vinet en sötaktig vaniljsmak.  

Priserna på ekfat varierar stort
Vinmakarens val av ektyp är en fråga om såväl ekonomi som önskad stil på det färdiga vinet. Olika fattillverkare har olika renommé och därmed olika priser. En fransk barrique (som du kan läsa mer om längst ner i denna artikel) kan exempelvis kosta mellan 6 000 och 10 000 kronor. Träporerna i franska ekfat har generellt en tätare struktur, vilket i sin tur ger vinet mer struktur. Övriga ekslag är mer porösa, vilket ger vinet mer fatkaraktär.  

Två billigare alternativ till ekfat
Ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att ge fatkaraktär åt ett vin är att använda sig av ekchips eller ekstavar. Tekniken förekommer över hela världen, men främst i stordriftsviner. Det kan absolut skapa viner med nyanserad och balanserad fatkaraktär, men tyvärr är alltför många kommersiella viner sönderekade på grund av just ekchips och ekstavar. 

Visste du att…
På 1960-talet började vinmakare i vindistriktet Bordeaux, Frankrike, experimentera med mindre ekfat. De valde att kalla dem för barrique – franska för just fat. En Bordeaux-barrique rymmer 225 liter vin och är numera ett välkänt begrepp i vinvärlden, men innan de blev populära såg ekfaten helt annorlunda ut och kunde rymma uppemot 10 000 liter vin.  

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget